Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2023 o 11:00
Čas čítania 1:54
Adriana Královičová

FOTO: Dom mladých slovenských architektov nadväzuje na polia a lúky, je oázou pokoja

FOTO: Dom mladých slovenských architektov nadväzuje na polia a lúky, je oázou pokoja
Zdroj: Matej Hakár: archív ateliéru Monmar
KULTÚRA ARCHITEKTI SLOVENSKA DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN
Uložiť Uložené

Jednoduchý dom má obdĺžnikový pôdorys. Rešpektuje miestny ráz krajiny a zástavby, nachádza sa na konci slepej ulice, na ktorú nadväzujú polia a lúky. Výsledkom práce mladých architektov je racionálny rodinný dom s ateliérom.

„Najsilnejším prvkom, ktorý urobí najväčší dojem na človeka, je otvorený priestor kuchyne, jedálne a obývacej izby, kde výška stropu v najvyššej časti je sedem metrov. Spolu s pohľadom na záhradu cez veľké okno je to pekné prepojenie interiéru s exteriérom, ktoré vnáša do interiéru veľa svetla,“ opisuje svoj dom architekt Marek Ivanko. 

Dom s ateliérom v Skalke nad Váhom uprostred poľa sa pýši priestranným interiérom, ktorý charakterizuje kombinácia dreva, bielych stien a prírodných materiálov. Farebnú kompozíciu dopĺňajú čierne akcenty detailov.

Obklopuje ho zeleň, ktorá spolu s domom vytvára dokonalú harmóniu a prirodzenosť. Naturálny charakter exteriéru posilňuje využitie príhodných materiálov. Domček je biely, kontrast tvoria smrekové dosky bez povrchovej úpravy, ktorá podporuje svojím postupným prirodzeným starnutím splynutie domu s okolitým prostredím. 

Domček prirodzene zapadá do okolitej zelene.
Domček prirodzene zapadá do okolitej zelene. Zdroj: Matej Hakár: archív ateliéru Monmar

Autentický zážitok pre klientov 

Monika a Marek Ivankovci z ateliéru Monmar sa snažili spojiť život mladej rodiny a prácu. Mladý pár si preto navrhol dom, ktorý okrem primárnej obytnej zóny vytvára priestor aj pre ich ateliér.

Odporúčané
Šperky, ktoré si obľúbili Rytmus aj Dalyb: navštívili sme showroom slovenskej značky, niektoré stoja aj 60-tisíc (Reportáž) Šperky, ktoré si obľúbili Rytmus aj Dalyb: navštívili sme showroom slovenskej značky, niektoré stoja aj 60-tisíc (Reportáž) 7. júla 2024 o 12:30

Neboja sa priviesť klienta k sebe domov a tam mu ukázať, ako by mohol vyzerať a hlavne fungovať aj jeho príbytok. Klientom chcú ukázať praktickosť, funkčnosť, kvalitu materiálov a technológií a tým im sprostredkovať autentický zážitok z priestoru, po akom túžia.

„Pre nás ako rodinu s troma deťmi je takýto priestranný dom so záhradou veľkou výhrou. Zároveň z pracovnej stránky my ako architekti sme si prešli celým procesom od návrhu až po samotnú realizáciu a vieme, že to nie je najjednoduchšie, a preto sa snažíme čo najviac dobrých a užitočných informácií posúvať našim klientom, ktorí riešia tiež svoje vysnívané bývanie presne ako aj my,“ tvrdí Marek. 

Pri tomto projekte boli ich východiskom hlavne dispozičné a estetické požiadavky, ktoré by mali splniť predstavy tradičného spôsobu bývania v rodinnom dome.

Celý objekt je zariadený v minimalistickom štýle, dominuje mu hlavne funkčnosť.
Celý objekt je zariadený v minimalistickom štýle, dominuje mu hlavne funkčnosť. Zdroj: Matej Hakár: archív ateliéru Monmar

Vzdušná dispozícia domu

Hlavný vchod je napojený na príjazdovú cestu, spevnenú plochu, ktorá vedie k verejnej komunikácii. Vstupný priestor je charakterizovaný ako vstupná hala so šatníkom. Nachádza sa tu tiež technické zázemie s práčovňou. Priamo oproti vstupnej časti je orientovaná pracovňa, samostatné WC a vedľa kúpeľňa pre deti.

Odporúčané
Mladý pár vybudoval tiny house na Orave: Rozpočet sme prekročili, na pol roka som musel ísť pracovať do Nemecka Mladý pár vybudoval tiny house na Orave: Rozpočet sme prekročili, na pol roka som musel ísť pracovať do Nemecka 25. júna 2024 o 9:30

Spálňa je vybavená vlastnou kúpeľňou a šatníkom. Podlažia domu pozostávajú z prvého nadzemného podlažia a podkrovia, pričom tieto dva priestory navzájom komunikujú, prepájajú sa v mieste galérie.

Výhľad na záhradu zabezpečuje presklenná stena, ktorá sa tiahne pozdĺž celej miestnosti.
Výhľad na záhradu zabezpečuje presklenná stena, ktorá sa tiahne pozdĺž celej miestnosti. Zdroj: Matej Hakár: archív ateliéru Monmar

Svetlý priestor s neutrálnymi farbami

Priestor obývačky je otvorený, dominuje mu maximálne presklené okno na celú šírku miestnosti obývačky a kuchyne s jedálňou. Výhľad umožňuje vizuálne prepojenie interiéru s vonkajšou krytou terasou a záhradou. 

Do podkrovia vedie jednoramenné schodisko prístupné z detskej izby, ktorej strop je otvorený, vyplnený pochôdznou sieťou. Tá slúži na relax a prepája vzájomne zóny detskej izby. Na poschodí sa nachádza galéria a samostatná izba – spacia časť pre deti. V celom interiéri prevláda jednoduchosť, kombinácia dreva, biela omietka a prírodné materiály.

„Samotný návrh domu s projektovou dokumentáciou trval šesť mesiacov, ďalší takmer rok sa vybavovalo stavebné povolenie a výstavba do finálnej podoby ďalšie tri roky. Spolu dlhých päť rokov, ale oplatilo sa počkať,“ dodáva Marek. 

architekti architektúra interiérový dizajn bývaniearchitekti architektúra interiérový dizajn bývaniearchitekti architektúra interiérový dizajn bývaniearchitekti architektúra interiérový dizajn bývanie
Zobraziť galériu
(19)
Domov
Zdieľať
Diskusia