Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2022, 12:30
Čas čítania 5:00
Denisa Šútorová

Shein je značkou roka 2022, aj keď ničí planétu. Žene po použití ich produktu ochrnula ruka, ich výrobky obsahujú toxické látky

Shein je značkou roka 2022, aj keď ničí planétu. Žene po použití ich produktu ochrnula ruka, ich výrobky obsahujú toxické látky
Zdroj: Shein/Toddlers campaign
MÓDA FAST FASHION MÓDA MÓDNE ZNAČKY
Uložiť Uložené

Najväčšia online módna spoločnosť, ktorá má hodnotu 100 miliónov dolárov, čelí vlne kritiky pre neetické a nebezpečné postupy. Okrem oblečenia sa našli toxické látky aj v doplnkoch či kozmetike.

Oblečenie za dostupné ceny, schopnosť ponúkať rýchlo sa meniace trendy a ovládnutie sociálnych sietí vynieslo na stupienok slávy aj ultra fast fashion módnu značku Shein. Podľa štatistiky finančných expertov platformy Money je najpopulárnejšou módnou značkou v roku 2022. Na Instagrame má momentálne 26,8 milióna followerov.


Čínska spoločnosť si však okrem prvenstva v posledných mesiacoch vyslúžila aj záplavu kritiky. Na povrch vyšli závažné informácie, ktoré hovoria, že v materiáloch oblečenia Shein, vrátane toho detského, sa ukrývajú ťažké karcinogénne kovy. Okrem toxickej výroby má však módny gigant na zozname aj ďalšie inkriminujúce kauzy. Prečítaj si zaujímavosti o fungovaní značky, ktorá má podľa Euromonitora hodnotu 100 miliárd amerických dolárov, čo z nej robí najväčšiu online módnu spoločnosť na svete.

Shein je najpopulárnejšou módnou značkou roka. V jej oblečení sa našli zdraviu nebezpečné toxické látky.
Shein je najpopulárnejšou módnou značkou roka. V jej oblečení sa našli zdraviu nebezpečné toxické látky. Zdroj: Instagram/Shein campaign

Predbehla Asos aj Bohoo

Shein, ktorá bola založená v roku 2008, bola takisto korunovaná za najvyhľadávanejšiu značku oblečenia, a to nielen v Spojenom kráľovstve, ale aj v ďalších 113 krajinách celého sveta. V roku 2020 značka zarobila v príjmoch 10 miliárd amerických dolárov, zatiaľ čo jeho najväčším súperom ako Asos a Bohoo pristáli na účte iba 4,4 miliardy a 2,4 miliardy.

V Refresheri ťa pravidelne informujeme o aktuálnom dianí v módnom priemysle a prinášame ti rôzne módne tipy a inšpiráciu, pokiaľ ide o trendy. Tvorbu kvalitných výstupov môžeš podporiť prostredníctvom klubu Refresher+ a všetky články si tak prečítaš bez obmedzení.

Podľa Telegraphu stúpla popularita značky Shein práve počas pandémie, keď ovládla sociálne siete. Z Tiktoku a Instagramu smerovala používateľov na svoju šikovnú a manipulatívnu stránku, kde ich prostredníctvom algoritmov údajne tlačila do impulzívnych nákupov.

Kontaminované bolo aj oblečenie pre bábätká

Greenpeace Nemecko kúpilo kvôli prieskumu Sheinu päť položiek z jeho pop-up storu v Mníchove a 42 produktov vrátane oblečenia pre mužov, ženy, deti a dojčatá z webových stránok v Rakúsku, Nemecku, Taliansku, Španielsku a vo Švajčiarsku. Produkty boli odoslané do nezávislého laboratória BUI na chemickú analýzu. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by SHEIN.COM (@sheinofficial)


„Zistenia Greenpeace Nemecko ukazujú, že používanie nebezpečných chemikálií je základom obchodného modelu ultrarýchlej módy Shein,“ vyjadrila sa Viola Wohlgemuthová, aktivistka Greenpeace Nemecko zodpovedná za obehovú ekonomiku a toxické látky. 

Zistenia Greenpeace odhalili veľmi vysoký obsah ftalátov v topánkach a formaldehyd v dievčenských šatách pre bábätká.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 127295 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko si v továrni zarobia zamestnanci Sheinu za 18-hodinovú zmenu.
  • Koho značka najčastejšie kopíruje.
  • Ako sa Shein vyjadril ku kauze s toxickými látkami vo svojich produktoch.
  • Aké toxické materiály sa nachádzali v oblečení.
  • Aké závažné zdravotné ťažkosti dokážu spôsobiť produkty od Sheinu.
Domov
Zdieľať
Diskusia