Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce s ForumFilm.
2. decembra 2022, 12:00
Čas čítania 1:53
Sponzorovaný obsah

Steven Spielberg sfilmoval svoje spomienky. Vo filme Fabelmanovci odhaľuje svoje detstvo aj rodinné tajomstvá

Steven Spielberg sfilmoval svoje spomienky. Vo filme Fabelmanovci odhaľuje svoje detstvo aj rodinné tajomstvá
Zdroj: Forum Film
FILMY A SERIÁLY FILMY 2022 STEVEN SPIELBERG
Uložiť Uložené

Na konte má 35 celovečerných filmov, nespočetné množstvo nominácií na rôzne filmové ceny a 3 Oscarov

Už viac ako 50 rokov baví divákov svojimi magickými príbehmi. Na konte má 35 celovečerných filmov, nespočetné množstvo nominácií na rôzne filmové ceny a 3 Oscarov. Milujú ho obyčajní diváci aj filmoví kritici. Komerčne najúspešnejší režisér všetkých čias Steven Spielberg prezrádza vo svojom najnovšom filme FABELMANOVCI rodinné tajomstvá, ktoré ovplyvnili celý jeho život aj tvorbu.

Sfilmoval svoje skutočné spomienky

E.T. Mimozemšťan, Čeľuste, Indiana Jones, Jurský park, Schindlerov zoznam, Zachráňte vojaka Ryana, Minority Report, Chyť ma, ak to dokážeš, A.I. Umelá inteligencia či Vojna svetov. To je len niekoľko tých najlepších kúskov z filmografie tejto režisérskej legendy. „Na väčšine mojich filmov sa nejakým spôsobom odrazili veci, ktoré sa mi stali v detstve a v mladosti,“ hovorí Steven Spielberg. „V každom filme, aj keď ide o príbeh niekoho iného, sa na celuloide ukážu odblesky režisérovho života, či sa nám to páči alebo nie. Tak to býva. Ale v prípade Fabelmanovcov to nie je len metafora – toto sú moje skutočné spomienky.“

Steven Spielberg, Fabelmanovci
Zdroj: Forum Film

Príbeh Fabelmanovcov sa začal odvíjať veľmi dávno. V jednu noc v roku 2005 na Malte, kde sa nakrúcal film Mníchov a čakalo sa na to, kým pyrotechnici pripravia všetko potrebné na veľký výbuch. Scenárista Tony Kushner sa rozprával so Spielbergom a okrem iného sa ho spýtal, kedy sa rozhodol, že sa stane filmovým režisérom. „Poviem ti tajomstvo,“ zareagoval majster a vyrozprával mu príbeh, ktorý tvorí základ Fabelmanovcov. Kushner vtedy netušil, akú lavínu táto jeho otázka spustí.

Vedel to už v šiestich rokoch

Všetko to začalo v roku 1952, keď 6-ročného Stevena vzali rodičia do kina na Najväčšiu show na Zemi Cecila B. DeMilla. Zážitok, ktorý ho naplnil úžasom a očaril natoľko, že okamžite zatúžil zistiť, ako také filmy vznikajú. Už ako malý chlapec začal experimentovať s otcovou kamerou a jeho osud bol definitívne spečatený, keď sa ako tínedžer stretol s legendárnym Johnom Fordom. Ten mu dal jednoduchú, ale účinnú radu, ktorá v podstate naštartovala jeho kariéru. 

Jeho najosobnejší film

Na nakrúcanie Fabelmanovcov sa muselo dlho čakať, pretože Steven Spielberg mal rozpracovaných veľa iných projektov. Potom ako dokončil West Side Story, nastal ten správny čas venovať sa svojmu najosobnejšiemu filmu. V roku 2020 zomrel po dlhej chorobe jeho otec Arnold Spielberg (štyri roky po mame). A potom prišla pandémia. „Myslím, že vtedy nikto netušil, čo bude o rok,“ hovorí Spielberg. „Ako sa situácia zhoršovala, premýšľal som nad tým, že ak by som mal za sebou niečo zanechať, čo by som mal vyriešiť?“ A vtedy sa veci pohli a snímka Fabelmanovci začala nadobúdať reálne kontúry.

Kamery sa spustili v júni 2021 a pred ne sa postavili Gabriel LaBelle ako mladý nádejný filmár, Michelle Williams ako jeho mama, klavírna virtuózka, Paul Dano ako otec a Seth Rogen ako rodinný priateľ. Malú, ale v rámci životného príbehu kľúčovú postavu legendárneho režiséra Johna Forda si strihol kultový filmár David Lynch.

Do slovenských kín FABELMANOVCOV uvedie 8. decembra spoločnosť Forum Film.

Domov
Zdieľať
Diskusia