Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Gastro - Ľudia

Iba 24-ročný Filip ide variť do najlepšej reštaurácie Európy: Šéfkuchár na mňa 10 minút kričal, že som mu dal tupý nôž (Rozhovor)

Dánska gastronómia je na veľmi vysokej úrovni, pretože sa jej venujú ľudia, ktorí ju chcú naozaj robiť. Kuchár Filip Urbanič tento odbor študoval v dánskom Odense, prax získal v 250-ročnej reštaurácii a teraz smeruje do michelinskej reštaurácie.

Ema Stanovská
25. 11. 2022 14:30 Čas čítania: 6:31
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Gastro - Ľudia
3
Ema Stanovská
25. 11. 2022 14:30
Čas čítania: 6:31

Iba 24-ročný Filip ide variť do najlepšej reštaurácie Európy: Šéfkuchár na mňa 10 minút kričal, že som mu dal tupý nôž (Rozhovor)

Dánska gastronómia je na veľmi vysokej úrovni, pretože sa jej venujú ľudia, ktorí ju chcú naozaj robiť. Kuchár Filip Urbanič tento odbor študoval v dánskom Odense, prax získal v 250-ročnej reštaurácii a teraz smeruje do michelinskej reštaurácie.

Ema Stanovská
25. november 2022, 14:30
Čas čítania: 6:31
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Odoberať newsletter REFRESHERu
10 najlepších člankov Refresheru, raz za týždeň. Ak ťa emaily prestanú baviť, tak ich kedykoľvek zrušíš. Zadaním emailu súhlasíš s podmienkami portálu.
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

„Bola to tá najvyššia liga, akú si vieš predstaviť. Zrazu tam nebolo osem kuchárov, ale dvadsaťpäť. Všetko bolo klinicky čisté, vyzerá to tam ako v laboratóriu,“ opisuje šéfkuchár Filip Urbanič prvý zážitok z najlepšej reštaurácie Európy, kam najskôr prišiel na skúšku a čoskoro tam už nastupuje na plný úväzok.

 

Filip Urbanič zo Zohoru chcel pôvodne študovať medicínu, napokon sa však rozhodol nasadiť si kuchársku čapicu. Prácu v prvej fine-diningovej reštaurácii získal tak, že skrátka zaklopal na dvere so životopisom. Šéfkuchár ho vtedy poslal domov, no 24-ročný Slovák sa nedal odbiť.

 

V Refresheri ti predstavujeme zaujímavé reštaurácie a osobnosti zo sveta gastra. Nezabudni dať odber na tému gastropriemysel. Staň sa členom klubu Refresher+ a získaš prístup ku všetkým článkom.

 

Ako si sa dostal k vareniu?Už odmalička som sa motal okolo jedla. Môj ujo stál pri založení prvej reštaurácie skupiny Medusa, všetci v mojej rodine milujú jedlo a varenie, a tak som o ňom vždy veľa počúval. V gastre som robil počas celej strednej školy.

Keď som mal pätnásť rokov, začal som pracovať ako barbeck v bare v nákupnom centre. Prestalo ma to baviť už po dvoch dňoch – bolo to počas leta, terasa bola neustále plná ľudí a ja som umýval poháre. Neskôr som brigádoval v reštaurácii Carnevalle na Hviezdoslavovom námestí. Potom som šiel študovať do dánskeho Odense.

 

Pre Filipa (tretí sprava) bolo najťažšie porozumieť dánskej kultúre a naučiť sa hovoriť plynule po dánsky.
Pre Filipa (tretí sprava) bolo najťažšie porozumieť dánskej kultúre a naučiť sa hovoriť plynule po dánsky. Zdroj: archív Filipa Urbaniča


Prečo práve do Dánska?Pôvodne som chcel ísť na medicínu. Spolužiačky mi však hovorili, že idú študovať do Dánska a aké sú tam možnosti. Povedal som si, že by som to mohol skúsiť. Vybral som si odbor service and hospitality management určený pre ľudí, ktorí chcú robiť eventy.

 

Získal som tam znalosti o PR, ekonomike, manažmente. Dlho som sa teda motal len na tej druhej strane a do kuchyne som len nakúkal. Potom som na niekoľko mesiacov odcestoval do južnej Ázie, kde mi došlo, že to už nechcem robiť.


Z manažmentu si sa rozhodol presunúť do kuchyne. Kam smerovali tvoje ďalšie kroky? Keď som sa vrátil do Dánska, začal som pracovať v talianskej reštaurácii, kde si ma vzal pod krídla zlatý taliansky deduško z Ríma. Prišiel som za ním s tým, že neviem vôbec nič, a on mi povedal: „Poď skúsiť.“ Bol to typický horkokrvný Talian so srdcom na dlani. Naučil ma úplné základy. Pracoval som tam asi rok a potom mi došlo, že už sa nemám kam posunúť. 

 

Filip by si raz chcel otvoriť vlastnú reštauráciu na Slovensku.
Filip by si raz chcel otvoriť vlastnú reštauráciu na Slovensku. Zdroj: archív Filipa Urbaniča


Otvoril som si rebríček Tripadvisoru a pozrel sa, ktorá reštaurácia je v meste na prvom mieste. Zavolal som tam a zdvihol mi sou chef. Povedal mi, že mám prísť so životopisom a môžeme sa porozprávať. Prišiel som, hlavný majiteľ, šéfkuchár reštaurácie Sortebro Kro, ktorý je v Dánsku známy svojou prísnosťou, mi povedal: „Nemám na teba čas, príď zajtra“ a zavrel mi dvere pred nosom. A ja že okej, sem sa asi nedostanem. (smiech)


Čo si robil potom?Na druhý deň som sa vrátil. Majiteľ mi povedal, že nie som vzdelaný kuchár, a ak tam chcem byť zamestnaný, musím mať vyššie odborné vzdelanie. Ponúkol mi u seba prax. V Dánsku sa kuchárčina študuje až po strednej škole, nie na hotelovke po základnej ako u nás, aj preto majú takú vysokú úroveň gastronómie. Študujú ju len ľudia, ktorí sú rozhodnutí, že sa jej chcú venovať na profesionálnej úrovni.

 
Štúdium trvá štyri roky, z toho desať mesiacov praxuješ v reštaurácii a zvyšné dva mesiace máš teóriu. Je to teda spolupráca školy a reštaurácií. Povedal som si, že je to zaujímavé a skúsim to. Ponuku som teda prijal. Pracoval som 240 hodín mesačne a dostával som polovičnú výplatu. 


Čím je reštaurácia Sortebro Kro taká výnimočná, že si zaslúžila prvé miesto v Tripadvisore?Nachádza sa v starobylej dedinke blízko mesta Odense na ostrove Fyn – je to historická časť a ide o prvú usadlosť tohto dánskeho ostrova. Reštaurácia má 250 rokov a všetko tu ostalo zachované. Je chránená dánskym pamiatkovým inštitútom a spadá pod kráľovstvo, čiže sa tam nemôže robiť veľa zmien a všetko musí byť schválené. Nemôžeme tam mať ani plyn, všetko je na indukciu alebo elektrinu. Strechy sú zo slamy, podobne ako klasické dánske staré domy.

 

Reštaurácia Sortebro Kro má už 250 rokov, nachádza sa v starobylej dedine.
Reštaurácia Sortebro Kro má už 250 rokov, nachádza sa v starobylej dedine. Zdroj: archív Filipa Urbaniča


Spomínal si, že šéfkuchár a majiteľ reštaurácie bol známy svojou prísnosťou. Ako sa ti pod ním pracovalo?

K tomuto obsahu máš prístup zadarmo

Vyber si jednu z možností a pokračuj v čítaní.

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Filip Urbanič
NAHOR
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy gastro
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Dostávaj upozornenia na aktuálne udalosti, ako je táto. Zapnúť upozornenia
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.