Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Orange
5. novembra 2022, 17:30
Čas čítania 0:56
Sponzorovaný obsah

„U nás v škole sa sťahovali nohavice.“ Ako sa Slováci dozvedeli podrobnosti o sexe?

VIDEO SLOVÁCI
Uložiť Uložené

V najnovšej ankete sme sa pýtali Slovákov, či sa s nimi rozprávali rodičia o sexe a ako o ňom získavali informácie.

Barbora sa vybrala do ulíc s otázkou na telo: „Bavili sa s tebou rodičia o sexe?“ Väčšina respondentov hovorí, že áno. Niektorí si myslia, že im takýto rozhovor pomohol, iní ho považujú za zbytočný. Dostatok informácií k tejto téme totiž bez problémov našli aj na internete. Okrem množstva informácií tam však číha aj niekoľko nástrah, ktoré sú pre mladých ľudí vo vývoji nebezpečné – sexuálni predátori, nereálnosť obsahu na sociálnych sieťach, kyberšikana alebo kybergrooming.

Všetkých nástrah internetu si je vedomý aj Orange, ktorý sa v rámci rôznych projektov venuje podpore bezpečného a zodpovedného používania komunikačných technológií. Jednou z jeho aktivít je aj webstránka beznastrah.online, kde rodičia, učitelia a všetci, ktorí sa zaujímajú o bezpečie detí a mladých na internete, nájdu užitočné rady, ako ich sprevádzať v online priestore tak, aby ostali v bezpečí.

Nestačí totiž nastaviť ochranné aplikácie, je potrebná otvorená komunikácia, vďaka ktorej si budú mladí ľudia vedomí nástrah. Ukázalo sa totiž, že aj mnohí naši respondenti sa o téme sexu informovali práve na internete bez toho, aby vnímali nejaké nástrahy. 

Používatelia na portáli nájdu tiež Online poradňu, ktorá v spolupráci s odborníkmi z IPčka poskytuje bezplatné anonymné nonstop poradenstvo v otázke bezpečnosti a správania detí na internete priamo od psychológov. Učitelia a pedagógovia nájdu v sekcii Pre učiteľov užitočné materiály, vďaka ktorým sa žiaci a študenti v škole môžu hravou a pútavou formou dozvedieť viac o téme, otvoriť diskusiu a budovať si správne návyky.

Orange sex anketa
Zdroj: Orange
Domov
Zdieľať
Diskusia