Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. októbra 2022, 9:30
Čas čítania 6:53
Eduard Starkbauer

Ráno omša, večer Platón. Čo je Kolégium Antona Neuwirtha, ktoré vychováva slovenskú konzervatívnu elitu?

Ráno omša, večer Platón. Čo je Kolégium Antona Neuwirtha, ktoré vychováva slovenskú konzervatívnu elitu?
Zdroj: Facebook/Kolégium Antona Neuwirtha
ZAUJÍMAVOSTI KOLÉGIUM ANTONA NEUWIRTHA NÁBOŽENSTVÁ VZDELÁVANIE
Uložiť Uložené

Vysokoškolský program tu absolvovalo niekoľko novinárov či asistentov poslancov.

Do impozantného kaštieľa z 18. storočia v centre Ivanky pri Dunaji sa ako návštevník len tak nedostaneš. Od roku 2009 tu sídli súkromná vzdelávacia inštitúcia nesúca meno otca poslankyne za OĽaNO Anny Záborskej – spoluzakladateľa KDH, kandidáta na prezidenta aj prvého veľvyslanca Slovenska pri Vatikáne – Kolégium Antona Neuwirtha (KAN).

Keď Kolégium vznikalo, promovali ho ako „slovenský Oxford“ a jeho poslaním je odvtedy „formovanie myslí a charakterov mladých ľudí systematickým vzdelávaním o kresťanskom kultúrnom dedičstve a jeho vplyve na európsku civilizáciu“. Nedávno sa rozrástlo aj o stredoškolský program a základnú školu, ktorá má ako jediná inštitúcia kolégia akreditáciu ministerstva školstva.

Vysokoškolský program Kolégia Antona Neuwirtha ju nemá a podľa jej rektora Martina Luterána dnes takú ambíciu ani necíti. Aj tak sa však KAN netají ambíciou vychovávať úspešných a spoločensky angažovaných mladých ľudí. Pôsobí ako občianske združenie a ročne vygeneruje 15 až 30 absolventov, ktorí po absolvovaní dvojročného vysokoškolského programu okrem prsteňa dostávajú aj diplom.

Anna Záborská
Dlhoročná europoslankyňa za KDH Anna Záborská a dnes poslankyňa za OĽaNO je dcérou Antona Neuwirtha. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

„S diplomom si môžete, s prepáčením, utrieť zadok, ale akademicky poctivejšie vzdelávanie som nezažil. A to som študoval na štyroch univerzitách,“ hodnotí absolvent kolégia, marketér, fundraisingový špecialista pre cirkevnú charitu ACN a bývalý redaktor .týždňa Dominik Harman.

Odporúčané
Slovenka Ester: Väčšina slovenských boháčov mi s peniazmi na školu nepomohla. Štart v USA bol ťažký, dnes som vo výbere na Grammy Slovenka Ester: Väčšina slovenských boháčov mi s peniazmi na školu nepomohla. Štart v USA bol ťažký, dnes som vo výbere na Grammy 27. februára 2024, 14:30

Označenie „slovenský Oxford“ vníma politológ Pavol Hardoš z Univerzity Komenského ako „marketingový slogan, ktorý asi naozaj nemá zmysel brať príliš vážne a zrejme signalizuje len nejakú estetickú príbuznosť a rovnakú, t. j. vzdelávaciu funkciu“. „Ani Kamzík nie je slovenský Nanga Parbat, hoci je to tiež vrch.“  

Ak si zvedavý a rád sa dozvedáš nové súvislosti, pridaj sa k predplatiteľom služby Refresher+. Mapujeme pre teba nielen aktuálne dianie, no ponúkame aj hlbšie sondy do života komunít a záujmových skupín. Predplatným získaš prístup k viac než 4 090 prémiovým článkom.

Konzervatívna elita

KAN našlo útočisko v bývalej budove Ústavu experimentálnej fytopatológie a entomológie SAV, ktorá dnes patrí rádu jezuitov. Stalo sa to práve z popudu absolventa Oxfordu Martina Luterána, ktorý dodnes pôsobí ako rektor inštitúcie. Ako právnik sa venoval aj otázke eutanázie či reprodukčných práv žien a netají sa konzervatívnymi pozíciami v spoločensko-kultúrnych otázkach.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 122704 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorí členovia verejného života študovali na KAN.
  • Aké sú základné piliere štúdia.
  • Odkiaľ má KAN peniaze na prevádzku.
  • Akým spôsobom udržiava KAN komunitného ducha.
Späť
Zdieľať
Diskusia