Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júna 2021, 20:16
Čas čítania 2:24
Viktor Kniš

Anna Záborská: Sexuálna výchova podľa WHO je návod, ako si užívať sex (Face to Face)

REFRESHER ANNA ZÁBORSKÁ
Uložiť Uložené

Záborská v rozhovore pre Refresher nepoprela, že zahlasuje za zákon poslanca Čepčeka, ktorý sa snaží výrazne obmedziť prístup k interrupciám. Je však presvedčená o tom, že zákon parlamentom neprejde.

 

Do diskusnej relácie Face to Face prijala pozvanie predsedníčka Kresťanskej únie a poslankyňa Anna Záborská. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Či Anna Záborská bude hlasovať za výrazné sprísnenie interrupcií.
  • Za čo poslanca Čepčeka kritizuje.
  • Prečo podľa Záborskej sexuálna výchova na školách nepomôže k znižovaniu predčasného ukončenia tehotenstva a prečo neverí prezervatívom ani antikoncepcii.
  • Čo by spravila, keby mala na krku rovnakú kauzu ako jej kolega poslanec Ján Herák, ktorého obvinili zo zneužitia maloletej osoby.
  • Či je Záborská za zmierňovanie trestov za marihuanu.
  • Ako vníma aktuálnu situáciu v koalícii a či sa môže stať, že vládna koalícia sa rozpadne,
  • Či je lepší premiér Eduard Heger alebo ním bol Igor Matovič.

„Každý zákon za obmedzenie interrupcií je dobrý“

Anna Záborská nechcela priamo odpovedať na otázku, či by podporila novelu zákona o sprísňovaní interrupcií, ktorú do parlamentu predkladá napriek tomu, že neprešla koaličnou radou. „Viem veľmi dobre počítať a viem, že tento zákon neprejde,“ vyhlásila. 

Odporúčané
ANKETA: Mali by sa na Slovensku sprísniť pravidlá interrupcií? ANKETA: Mali by sa na Slovensku sprísniť pravidlá interrupcií? 30. novembra 2022, 19:00

Šéfka Kresťanskej únie naznačila, že poslanecká matematika hovorí, že tento návrh nemá šancu na to, aby Národnou radou prešiel, napriek tomu považuje každý pokus o obmedzenie umelého ukončenia tehotenstva za dobrý. 

„Som za každý dobrý návrh. Zákon, ktorý chráni nenarodené dieťa, je dobrý zákon. (...) Súd by mal rozhodovať o tom, či žena bola alebo nebola znásilnená. Podobný zákon platí v Poľsku a ja som nepočula, že by poľské ženy mali s týmto problém,“ hovorí Anna Záborská, ktorá zároveň neodpovedá na otázku, či jej poľský model prístupu k interrupciám vyhovuje. „Ak by som hlasovala, je to hlasovanie za priblíženie sa ideálu,“ dodáva v odpovedi na otázku, či bude hlasovať za Čepčekov návrh. Doplnila, že v minulosti podobný návrh podporila. 

Odporúčané
Minister Mikulec nosí 40-tisícový model hodiniek Hublot. Tvrdí, že je to dar a replika Minister Mikulec nosí 40-tisícový model hodiniek Hublot. Tvrdí, že je to dar a replika 8. júna 2021, 12:35

„Prezervatívy nie sú stopercentné“

Anna Záborská tvrdí, že „ťažko povedať“, či by bola interrupčná tabletka lepšou formou ukončenia tehotenstva ako chirurgický zákrok. „Keď hovoríme o fyziológii, prirodzené je pre ženu dieťa donosiť,“ povedala. 

Sexuálna výchova môže mať podľa poslankyne z kandidátky OĽaNO opačný ako edukačný zmysel. „Vo Veľkej Británii narástol počet tínedžerských tehotenstiev, pretože sexuálna výchova, ako ju odporúča WHO, nie je nič iné, len navádzanie na to, ako si užívať sexualitu,“ tvrdí Anna Záborská. 

Záborská nevidí dôvod predkladať novelu, ktorá by sa pozerala na problematiku prípravy na rodičovstvo komplexne, aj keď je za tento nápad. „Keď sa pozriete na zloženie parlamentu, nikto to neotvára, lebo všetci vedia, ako sa to skončí,“ dodáva. 

„Prezervatívy nie sú stopercentné, ale nechcem to rozoberať,“ povedala. Anna Záborská nesúhlasí s tým, aby ľudia mali sex, ak nemajú aspoň 18 rokov, keď môže z trvalého vzťahu vzniknúť manželstvo. Aj antikoncepcia je podľa Záborskej rizikom, pretože v malom počte môže spôsobiť krvné zrazeniny. „Chcem ochrániť ženu a dieťa,“ povedala s tým, že menšia trauma ako potrat je podľa nej pre ženu dať dieťa do hniezda záchrany. 

„Keby ma obvinili zo zneužitia maloletej osoby, asi by som sa vzdala mandátu poslankyne“

Anna Záborská tvrdí, že ak by čelila rovnakému problému ako poslanec Ján Herák, ktorého obvinili zo zneužitia maloletej osoby, pravdepodobne by sa vzdala poslaneckého mandátu. Priamo neodpovedala na otázku, či je dostatočným vyvodením zodpovednosti, keď Herák odišiel z OĽaNO. 

Odporúčané
„Držte svoje doktríny mimo mojej vagíny!“ kričali ľudia na pochode Nebudeme ticho. Reagovali tým na Záborskej návrh (Reportáž) „Držte svoje doktríny mimo mojej vagíny!“ kričali ľudia na pochode Nebudeme ticho. Reagovali tým na Záborskej návrh (Reportáž) 20. októbra 2021, 9:30

Čo sa týka znižovania trestov za držanie malého množstva marihuany, podľa Záborskej sa na to treba pozrieť z perspektívy dĺžky liečby. „Len odlíšenie dílera od užívateľa nestačí,“ povedala šéfka Kresťanskej únie. „Rozhodne nie som za depenalizáciu ani za legalizáciu, ale som ochotná diskutovať o výške trestu a spôsobe liečby,“ uzavrela tému. 

Koalícia podľa Záborskej funguje aj napriek vnútorným konfliktom v strane Za ľudí a problémom medzi Romanom Mikulcom a Milanom Krajniakom. Keď zákony v parlamente prechádzajú, je to znak, že koalícia je funkčná, myslí si poslankyňa. Kritizuje aj spôsob, akým štvorkoalícia, ktorej je súčasťou, stvorila programové vyhlásenie vlády. Myslí si, že nejde o prienik priorít politických strán, ale kompilát predvolebných programov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia