Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
17. júla 2022, 14:30
Čas čítania 11:39

Politológ: Heger je spokojný ako Matovičov poručík, zastupuje veliteľa a plní jeho vôľu (Rozhovor)

Kategória:
Refresher
Uložiť Uložené

Podľa politológa Pavla Hardoša z Univerzity Komenského je spor medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom najmä osobnostný.

„Má svoj vlastný klub politických naiviek, ktoré ho vnímajú ako človeka, čo im doprial, aby dosiahli takýto politický vrchol. Takto si vždy zaručil, že mu v strane nikdy nevyrastie silný politický konkurent a neohrozí ho,“ hovorí o Igorovi Matovičovi politológ Pavol Hardoš z Univerzity Komenského, ktorý je podľa neho jediným vlastníkom OĽaNO.

Z ministerského kresla sa mu napriek Sulíkovmu ultimátu odchádzať nechce, lebo sa bojí, že by mohol stratiť mediálny dosah a vplyv. „Je preňho dôležité, aby bol videný v médiách, či už je nenávidený, alebo ľúbený,“ vysvetľuje Hardoš.

14. júla 2022, 12:30 Čas čítania 12:22 Miroslav Žiak: S bláznom musíte vychádzať dobre. Keď ma vidí Občiansky tribunál, uteká odo mňa (Rozhovor) Miroslav Žiak: S bláznom musíte vychádzať dobre. Keď ma vidí Občiansky tribunál, uteká odo mňa (Rozhovor)

Hardoš hovorí, že ani Sulík však nie je bez viny. Odkedy mu pred rokmi Michal Havran povedal, že je trápnučký fašista, vyvinul sa ideologicky a hodnotovo zrejme len relatívne. Sulík vraj profituje najmä z toho, že ho dnes porovnávame s Matovičom.

Podľa politológa je možné aj to, že v novej vláde už bude na ministerských stoličkách sedieť Milan Uhrík či Milan Mazurek z fašistickej strany Republika. „Mazurek a Uhrík by určite vedeli narobiť v politikách ministerstiev nedozerné škody, ale problém by bol už v tom, že sa s nimi zaobchádza ako s partnermi,“ konštatuje.

Ak ťa zaujímajú rozhovory s politikmi a chceš si prečítať viac o politickom pozadí, podpor nás vstupom do Refresher+ klubu. Viac zaujímavých rozhovorov nájdeš tu.

Politológ Pavol Hardoš tvrdí, že Kolégium je v podstate trochu domýšľavý súkromný čitateľský klub na networkovanie a socializáciu s politickým presahom.
Politológ Pavol Hardoš tvrdí, že Kolégium je v podstate trochu domýšľavý súkromný čitateľský klub na networkovanie a socializáciu s politickým presahom. Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

Dá sa z pohľadu politológa racionálne vysvetliť správanie Igora Matoviča a Richarda Sulíka v konflikte, ktorý dnes medzi nimi prebieha?

Každý politický spor vychádza z hodnôt a predstáv o tom, ako má vyzerať spoločnosť. V niečom tento spor reprezentuje stret hodnotových vízií, ale primárny konflikt je konflikt politickej prevádzky – vychádza najmä z osobností Igora Matoviča a Richarda Sulíka.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Môžeme hovoriť o tom, že hodnotové spory v tomto prípade tvoria hlavne fasádu na kostru sporu, ktorá je osobnostná. Pravdupovediac, vychádza hlavne z nastavenia osobnosti Igora Matoviča.

Žiadať od Matoviča, aby odišiel z vlády a vrátil sa do parlamentu, aj keď vlastní celé OĽaNO, nie je ľahko predstaviteľné.

Hovoríte, že je to skôr osobnostný konflikt. Čo sa medzi nimi podľa vás deje?

Existuje koaličné partnerstvo. Politické strany súhlasili, že budú vládnuť, spolu prijali program a zaviazali sa, že sa vždy dohodnú na prijímaní zákonov. Teraz sa stalo, že Igor Matovič sa rozhodol vymyslieť protiinflačný či prorodinný balíček a presadil bonus, ktorý bol problematický pre rozpočet a je problematický aj svojím obsahom.

Tento balíček presadil proti vôli svojho koaličného partnera. To sa samo osebe nerobí. Navyše ho presadil s hlasmi opozície, a to dokonca s hlasmi fašistov z opozície. Partneri Igora Matoviča majú nárok vnímať situáciu ako neudržateľnú, lebo ich partner zradil s niekým, s kým nemal, a presadil, čo nechceli.

Ako v partnerskom vzťahu.Mám na to primitívnu analógiu z rodinného života. Partneri sa zaviazali byť verní, no jeden z partnerov urobil to, čo ten druhý nechcel, a urobil to s niekým cudzím. Igor Matovič mal svoj cieľ a politicky si ho presadil s fašistami. Koaličný partner teraz prišiel s tým, že viac nemusia byť partnermi vo vláde, ak existuje alternatívna väčšina s pomocou fašistických poslancov.

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

Je to zo strany SaS legitímny krok, aj keď obidve politické strany sú kritizovateľné. Ak však má byť SaS politickou silou, ktorá rešpektuje sama seba, tak nemá inú možnosť, len toto vládnutie zastaviť. Spravili to, že obvinili Igora Matoviča z porušenia pravidiel, dali mu ultimátum a povedali, že nesmie zostať v exekutíve, ak chce koalícia dovládnuť.

Sulík tvrdí, že SaS bude naďalej žiadať novú podobu koaličnej zmluvy a odchod Matoviča z postu ministra financií. Je odchod Matoviča z vlády podľa vás jedinou motiváciou, ktorú Sulík má? Chce sa ho nadobro zbaviť?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 118078 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či sa chce Sulík nadobro zbaviť Matoviča tým, že žiada, aby odstúpil ako minister.
  • Prečo je podľa neho Eduard Heger iba Matovičov poručík, ktorý plní príkazy.
  • Že Igor Matovič je jediným vlastníkom OĽaNO s autoritárskymi sklonmi.
  • Prečo máme už dnes vo vládnej koalícii krajne pravicovú stranu.
  • Že Matovičova predstava o rodine je podobná ako predstavy fašistov.
  • Prečo by koalícia Hlasu, SaS a PS v západnej Európe nebola nijako zvláštna.
  • Či si vie predstaviť, že Milan Mazurek alebo Milan Uhrík budú ministri vo vláde.
Domov
Zdieľať
Diskusia