Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. októbra 2022, 11:30
Čas čítania 4:34
Adriana Královičová

Urny na mieru, doplnky kritizujúce konzum. 7 lokálnych umelcov, ktorých diela ozvláštnia tvoj interiér

Urny na mieru, doplnky kritizujúce konzum. 7 lokálnych umelcov, ktorých diela ozvláštnia tvoj interiér
Zdroj: Štefan Sekáč, Aneta Kurta
KULTÚRA DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN SLOVENSKÍ UMELCI
Uložiť Uložené

Generácia lokálnych umelcov ti má určite čo ponúknuť a okrem toho sa aktívne podieľa na tom, ako sa rozvíja náš zmysel pre kultúrnu identitu.

Presťahovanie sa do nového bývania môže byť jednou z veľkých životných radostí, no taktiež obdobie nerozhodnosti, najmä čo sa týka zariaďovania. Či už plánuješ nový návrh interiéru, alebo ho chceš len niečím obohatiť a tým mu pridať na jedinečnosti, je ideálne siahnuť po originálnych dielach. Tie môžu zabezpečiť práve lokálni umelci. My ti predstavíme 7 takýchto slovenských umelcov. To, aký zmysel má podpora lokálneho umenia, akú pridanú hodnotu nám môžu takéto produkty dať, sa dozvieš v článku.

V Refresheri ti radi prinášame príbehy talentovaných slovenských umelcov. Ak si rád čítaš články o architektúre, interiérovom dizajne či biznise, staň sa členom klubu REFRESHER+ a všetky články si prečítaj bez obmedzení. 

Sú originálne, krásne, a čo je hlavné, zároveň aj funkčné. Môžeš si kúpiť jeden originálny produkt, ktorý bude vyzdvihovať tvoj zmysel pre štýl. Lokálnou cestou sa približuješ predsa aj k tomu, aby si sa vyhol bezhlavému nakupovaniu rovnakých zbytočností, ktoré aj tak skončia nevyužité, zaprášené niekde na poličke. 

 
„Baví ma umenie, ktoré vo mne vyvolá všelijaké emócie, či už šťastie, alebo pokojne aj hnev. Umenie je umením práve preto,“ hovorí Štefan Sekáč.

Nadčasovosť a minimalizmus produktov sú symbolom súčasnosti

Aneta Kurta je v tejto oblasti samouk. Keď zariaďovala svoj nový byt, nemohla nájsť doplnky, ktoré by jej vkusu ulahodili. Rozhodla sa, že sa tieto technické a umelecké zručnosti naučí, a začala vyrábať vlastné predmety. Jej štýl je minimalistický, neutrálny s čistými líniami. Vyrábať kuchynské doplnky však na začiatku nebolo vôbec jednoduché. Musela prísť na to, aké materiály budú vhodné pre jej prácu, tak aby boli estetické, no zároveň funkčné.

Aneta rada pracuje s neutrálnymi farbami.
Aneta rada pracuje s neutrálnymi farbami. Zdroj: Aneta Kurta

Keď prišla na správnu techniku, svoje prvé produkty začala zverejňovať na sociálnych sieťach a zožala úspech. Jej tvorbu nevyhľadávajú len klasickí zákazníci, no aj veľa firiem. Spoluprácu vytvorila napríklad so značkou Envy, Max and me a Baske Villa. Dnes jej portfólio obsahuje kuchynské, kúpeľňové doplnky, ale aj svietidlá. 

Petra Čechová vkladá do produktu odliatok svojej energie

Petra založila svoje Studio.Entheo úplnou náhodou. Popri štúdiu psychológie sa chcela venovať niečomu, čo jej bude prinášať radosť. Celý proces výroby od spracovania hliny až po finálny produkt je pre ňu vraj magický. Vyrába napríklad kuchynské doplnky, hrnčeky na kávu, misky, taniere alebo hravé vázy ako dekorácie do bytu. 

Odporúčané
Z betónovej maštale vznikol dovolenkový dom na londýnskom vidieku. Takýto výhľad z vane je sen (FOTO) Z betónovej maštale vznikol dovolenkový dom na londýnskom vidieku. Takýto výhľad z vane je sen (FOTO) 1. apríla 2024, 11:00

„Mojím zákazníkom prinášajú handmade kúsky v bežných veciach úplne iný pocit. Myslím si, že k pitiu kávy zo šálky, ktorá bola ručne vyrobená s láskou k remeslu, človek dokáže pristupovať inak ako k pitiu z kúpenej šálky, ktorú niekto vyrobil za tri minúty v Číne,“ hovorí Petra Čechová. Tým, že umelec do výroby investuje veľa času a znalostí, pridáva výrobkom väčšiu hodnotu. Človek si možno za handmade produkt priplatí viac, no kupuje si odliatok jej energie, ktorú cíti pri rannom pití kávy. 

Petra vkladá do svojej tvorby odliatok svojej energie.
Petra vkladá do svojej tvorby odliatok svojej energie. Zdroj: Studio.Entheo

Štefan Sekáč, známy ako S.e.x.a.c., zachováva pominuteľné veci v stálom porceláne

Štefan absolvoval ateliér keramiky na Katedre úžitkového umenia VŠVU v Bratislave. Orientuje sa na tvorivý experiment. Môže sa pochváliť hlavnou cenou na festivale súčasného dizajnu Bratislava Design Week. Spolupracuje s rôznymi menami z módnej scény, ako Boris Hanečka, Pavol Dendis a Silvia Zrebna. Jeho kolekcia Fetiš bola na Biennale Relevation v Grand Palais v Paríži a na základe kurátorského výberu parížskeho Design Weeku aj súčasťou 1000 VASES v Paríži. Rád skúma ikony a ikonickosť, ako sa tieto fenomény navzájom konfrontujú v stálosti pominuteľnej súčasnej kultúre. Jeho diela odrážajú popkultúru a konzum. 

„Moja tvorba odráža súčasnú kultúru a pracujem s dôrazom na autorský dizajn. Prostredníctvom svojej produkcie chcem ukázať iný, nový pohľad na porcelán a keramiku. Zároveň aj vzbudiť záujem o súčasný, pútavý dizajn. Snažím sa, aby diela rozprávali svoj príbeh, ktorý pozorovateľ prečíta podľa svojho vlastného pohľadu. Baví ma umenie, ktoré vo mne vyvolá všelijaké emócie, či už šťastie, alebo pokojne aj hnev. Umenie je umením práve preto,“ hovorí Štefan Sekáč. 

Štefan sa snaží, aby diela rozprávali svoj príbeh.
Štefan sa snaží, aby diela rozprávali svoj príbeh. Zdroj: Štefan Sekáč

 Pre Janu Vaterkovú je textil mnohotvárne médium

„Prinášam tvorbu, ktorá vníma textil ako mnohotvárne médium. Skrášľujem priestor a nositeľa, keďže moja filozofia tkvie v tom, aby sa výsledný úžitkový predmet stal aj umeleckým dielom. Moje realizácie sú charakteristické dôrazom na kvalitu vo výbere materiálu i pri remeselnom spracovaní,“ definuje svoju tvorbu Jana Vaterková. 

Odporúčané
Tomáš už 6 rokov zveľaďuje svoju maringotku na budúci život v prírode: Kamaráti mi hovorili, že bola zbytočne drahá (FOTO) Tomáš už 6 rokov zveľaďuje svoju maringotku na budúci život v prírode: Kamaráti mi hovorili, že bola zbytočne drahá (FOTO) 22. marca 2024, 12:30

Je pre ňu dôležitá nielen funkčnosť, ale aj variabilnosť predmetov, v tomto prípade originálnych vlnených kobercov. Ide jej vraj o to, aby bolo možné kombinovať a prispôsobovať jednotlivé prvky v rámci prostredia podľa nálady používateľa. 

Vlnené koberce z Janinej tvorby odrážajú charakter architektúry a sú vo vzťahu s užívateľom. Tvorí ich do interiéru na mieru, môžu byť variabilné, slúžiť ako tapiséria na stenu, ktorá sa tak stáva zároveň umeleckým dielom. Koberec spĺňa funkciu akustickú a izolačnú. Ako objekt na zemi rešpektuje komponenty v priestore a vytvára harmóniu.

Jana tvorí vlnené koberce do interiéru na mieru.
Jana tvorí vlnené koberce do interiéru na mieru. Zdroj: Jana Vaterková

Paula Benčatová vraví, že byť umelcom znamená mať zodpovednosť

Paula si myslí, že umelci diela netvoria iba pre vlastnú radosť a potešenie. Preto sa podľa nej každý musí pohybovať po tejto scéne komplexnejšie, nielen lokálne. Sledovať, čo sa deje vonku, aký to má vplyv na budúcnosť.

„Umenie ako také sa spoločnosťou v širokej miere považuje za veľkú slobodu. V zmysle umelcovej existencie a premýšľania. Áno, máme veľkú slobodu, stojíme primárne vo vlastnom čase. No práve preto je to zároveň aj risk a zodpovednosť, čo našimi dielami spoločnosti odovzdávame, kam kultúru smerujeme, čo chceme, aby ľudia vnímali a chápali inak.“

Odporúčané
Takto býva architekt: Pozri si premenu zanedbaného pozemku na štýlový rodinný dom v Kittsee (FOTO) Takto býva architekt: Pozri si premenu zanedbaného pozemku na štýlový rodinný dom v Kittsee (FOTO) 10. marca 2024, 12:30

Vnímanie umeleckej činnosti sa medzi Slovákmi podľa nej síce zlepšuje, no stále si myslí, že ako národ sú málo odvážni a málo si uvedomujú hodnotu samotného diela, tvorby a celého procesu.

Paula tvrdí, že každý človek potrebuje okolo seba krásu a estetiku.
Paula tvrdí, že každý človek potrebuje okolo seba krásu a estetiku. Zdroj: Paula Benčatová

Impulzom na vytvorenie urien Gréty Kušnírovej bol ich súčasný stav na trhu

Gréta Kušnírová aktuálne študuje na UMPRUM-e ateliér keramiky a porcelánu. K svojej tvorbe a voľnému umeniu pristupuje hravo, snaží sa narušiť stereotypné predstavy o predmetoch, ktoré nás obklopujú. Okrem ikonických váz Gréta navrhla kolekciu zameranú na urny. Tie klasické sa jej zdali neestetické, až dehonestujúce. Jej vázičky pôsobia hravo a pozitívne. Myslí si, že kremačné urny môžu byť radostnou spomienkou na našich blízkych a zároveň výnimočným objektom v dome. Vázy z kolekcie Glazeruption sú univerzálnejšími dielami, po ktorých siahnu ľudia, keď chcú oživiť všedný interiér.

Gréta vytvorila netradičnú kolekciu.
Gréta vytvorila netradičnú kolekciu. Zdroj: Gréta Kušnírová

Lucia Ričanyová alias Lucy Lou prinesie do príbytku pocit tepla

Venuje sa vytváraniu obrazov pomocou digitálnej grafiky. Lucka nakreslila a zverejnila svoje dielo začiatkom minulého roka. Bola to prvá kresba, ktorú sa rozhodla ukázať svojim sledovateľom. Všimla si, že jej kamarátka má na pozadí jej ilustráciu. Rozhodla sa, že začne tieto kresby zverejňovať.

Je za to, aby každému dalo dané dielo to, čo potrebuje.
Je za to, aby každému dalo dané dielo to, čo potrebuje. Zdroj: Houseoflulu

Jej prvé dielo Dáma s dlhými mihalnicami ju naučila kresliť z pocitov a nie nasilu realisticky. Svojou tvorbou oslavuje ženské telo, chce prinášať do príbytku pocit tepla alebo premiestniť naše myšlienky napríklad na pláž pri pohľade na jej hravé, ženské portréty. „Som za to, aby si každý našiel v umení to svoje, aby každému dalo dané dielo to, čo potrebuje. V každom prípade, pre mňa je moja tvorba určitý druh meditácie, spojenie sa so svojou ženskosťou a vnútorným svetom,“ vraví Lucia. Lucia sa venuje aj fotografovaniu a navrhovaniu dizajnov pre hudobné albumy. Po strednej umeleckej škole už v štúdiu umenia nepokračuje, no jej snom je byt multiumelkyňou. 

Domov
Zdieľať
Diskusia