Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júla 2022, 14:30
Čas čítania 7:03
Ema Stanovská

Kliešťa nevykrúcaj ani nepotieraj, komáre priťahujú aj farby. Experti radia, ako zatočiť s nepríjemným hmyzom

Kliešťa nevykrúcaj ani nepotieraj, komáre priťahujú aj farby. Experti radia, ako zatočiť s nepríjemným hmyzom
Zdroj: Unsplash.com
ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Leto sa často mení na nekonečný boj s otravnými osami, pískajúcimi komármi a kliešťami, ktoré „striehnu“ na tvoju odhalenú kožu. Spolu s lekármi prinášame základné fakty, ktoré by si si mal osvojiť ešte predtým, ako sa vyberieš do prírody.

Cicajú, bodajú, prisávajú sa. Najteplejšie mesiace roka sa často menia na nekonečný boj s otravnými osami, pískajúcimi komármi a kliešťami. Stretnutie s hmyzom môže byť neraz aj nebezpečné, a preto je dôležité sa pred ním vhodne chrániť.

Občas však všetko zlyhá a namiesto večerného popíjania vychladeného drinku musíš riešiť otázky – ako odstránim žihadlo? Mám toho kliešťa vykrútiť alebo ísť radšej za lekárom? A čo mám robiť, aby si komáre konečne našli inú ľudskú pochúťku („Veď už ani nemám miesto na ďalšie štípance!“)?

Aby si si nemusel googliť „babské rady“ a pochybné recepty, rozhodli sme sa nájsť odpovede priamo od lekárov a odborníkov. Spoiler: Nie, kliešťa naozaj nikdy nevykrúcaj!

V Refresheri píšeme články o zdraví, výžive a športe, hľadáme odpovede na otázky a vyvraciame mýty. Ak nás v tom chceš podporiť, nezabudni sa stať členom Refresher+ klubu. Podobné články nájdeš pod témou Zdravie, ktorú určite sleduj, aby ti nič neušlo.

Kliešte majú radi slabiny

Hoci kliešťa si môžeme priniesť aj z vlastnej záhrady, dvora či parku, najčastejšie si tento „neželaný darček“ odnesieme po pobyte vo voľnej prírode – rizikové sú najmä okraje lesov s vyšším porastom tráv a krovinami.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Všeobecná lekárka pre dospelých Katarína Varechová vraví, že pri pohybe v prírode je dôležité používať repelent, nosiť dlhé nohavice a po príchode domov sa vyzliecť, oblečenie vytriasť (napríklad na balkóne) a skontrolovať si celé telo.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Unsplash.com

Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva okrem toho odporúčajú zasunúť si nohavice do ponožiek a nosiť svetlý odev, na ktorom si parazita skôr všimneš.

„Kliešte sa radi prisávajú napríklad v slabinách, pod pazuchami, u mužov aj na pohlavných orgánoch, u žien na hrudníku, u oboch pohlaví sú to tiež stehná a ramená. Prekontrolovať treba aj pokožku hlavy,“ upozorňuje Varechová.

Ako vybrať kliešťa?

Aj keď na internete nájdeš množstvo rôznych zaručených receptov, ako kliešťa vybrať, odborníci sa zhodujú, že momentálne existuje len jeden vhodný spôsob.

Prisatého kliešťa treba odstrániť pinzetou a vytiahnuť ho drobnými kývavými pohybmi, pričom je dôležité vybrať celé telo aj s hlavičkou. „Vyťahujte ho plynulým kolmým ťahom smerom od kože, postupujte pomaly a bez točenia. Kliešťa nevykrúcajte prudko do strán, mohli by ste ho pretrhnúť. Najdôležitejšie je nepoškodiť a nerozmliaždiť ho,“ upozorňujú odborníci z Úradu verejného zdravotníctva.

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Po jeho odstránení je potrebné miesto prisatia ihneď vydezinfikovať liehom či jódovou tinktúrou z lekárne, prípadne iným prípravkom s obsahom alkoholu. Vydezinfikovať treba aj pinzetu a povrchy, na ktoré dopadla tekutina z poškodeného tela nacicaného kliešťa.

„Kliešťa po odstránení nikdy nemliaždite prstami. Hoďte ho do wc misy a ihneď spláchnite, vyhoďte ho do koša v uzavretej nádobe alebo v uzavretom vrecúšku, prípadne kliešťa dôsledne znehybnite lepiacou páskou a takto ho vyhoďte do koša,“ podotkol Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ.

Čo však robiť, keď sa kliešťovi utrhne nožička alebo hlavička? Všeobecná lekárka Katarína Varechová radí, že sa ju môžeme pokúsiť vybrať sterilnou ihlou. Miesto treba ešte raz
dezinfikovať po vybratí a sledovať prípadné začervenanie.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 117941 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako by si sa mal zachovať, keď sa kliešťovi utrhne nožička alebo hlavička.
  • Kedy určite neodkladať návštevu lekára.
  • Ktorý babský recept podľa imunoalergičky funguje na štípance a bodnutia.
  • Ako vytiahnuť žihadlo.
  • Ako včas rozpoznať alergickú reakciu po bodnutí.
Domov
Zdieľať
Diskusia