Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júla 2022, 13:43
Čas čítania 1:05
Viktor Kniš

Európska únia pohrozila Facebooku a Instagramu vypnutím ešte toto leto. Meta upokojuje situáciu

Európska únia pohrozila Facebooku a Instagramu vypnutím ešte toto leto. Meta upokojuje situáciu
Zdroj: Piqsels/volně k užití
NEWS FACEBOOK INSTAGRAM SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Spoločnosť Meta sa bude musieť prispôsobiť prísnejším pravidlám, ktoré zavádzajú európski regulátori.

Spor medzi Európskou úniou a spoločnosťou Meta v súvislosti s regulačnými pravidlami pokračuje, informuje portál The Independent

EÚ dlhodobo upozorňuje na problém týkajúci sa ochrany osobných údajov, keďže pravidlá známe ako „GDPR“ sú v našich končinách oveľa prísnejšie v porovnaní s tými v Spojených štátoch, kde Facebook a Instagram zhromažďujú svoje dáta.

Únia pohrozila, že ak sa Meta neprispôsobí pravidlám európskych regulátorov a spôsob prenosu dát z EÚ do Spojených štátov neupraví, spoločnosť nebude môcť v našich končinách prevádzkovať svoje služby vrátane populárnych sociálnych sietí. Len sociálnu sieť Facebook pritom využíva denne v Európe približne 300 miliónov ľudí, Instagram ich používa pravdepodobne ešte viac, píše Independent.

Celkový podiel používateľov Facebooku v Európe je asi 10 %, z Instagramu asi 25 %. Aj to je dôvod, prečo spoločnosť Meta pristupuje k riešeniu tohto sporu proaktívne. 

Posun v prípade očakáva portál v priebehu nasledujúceho mesiaca. Meta v najnovšom vyjadrení tvrdí, že situáciu vyrieši. 

Facebook.
Facebook. Zdroj: Piqsels/na voľné použitie

Po medializácii konfliktu vo februári 2022 vydali predstavitelia spoločnosti Meta blogový príspevok s príznačným nadpisom „Meta sa v žiadnom prípade nevyhráža odchodom z Európy“.

Pripomína, že ide o známy spor, ktorý je aktuálne v riešení a momentálne vyhodnocujú biznisové riziká, ktoré vyplývajú „z neistoty v súvislosti s medzinárodnými prenosmi údajov“.

„Nemáme absolútne žiadnu snahu stiahnuť sa z Európy. Ale realitou je, že Meta, podobne ako mnohé iné spoločnosti, organizácie a služby, sa pri prevádzkovaní našich globálnych služieb spolieha na prenosy údajov medzi EÚ a USA. Nie sme jediní. Najmenej sedemdesiat ďalších spoločností zo širokého spektra priemyselných odvetví vrátane desiatich európskych podnikov taktiež upozornili na riziká spojené s prenosom údajov vo svojich výkazoch príjmov,“ konštatuje spoločnosť prevádzkujúca sociálne siete Facebook a Instagram v snahe upokojiť situáciu

Anketa:
Vieš si predstaviť, že zo dňa na deň vypnú Facebook a Instagram na Slovensku?
Bolo by tu oveľa lepšie bez Facebooku a Instagramu.
Zo dňa na deň nie, ale predstaviť si to viem.
Neviem si to ani predstaviť.
Bolo by tu oveľa lepšie bez Facebooku a Instagramu.
58 %
204 Hlasov
Zo dňa na deň nie, ale predstaviť si to viem.
25 %
89 Hlasov
Neviem si to ani predstaviť.
17 %
60 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia