Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júla 2022, 14:30
Čas čítania 7:44
Ema Stanovská

Trpel ňou Sigmund Freud aj Chopin, migréna však trápi najmä ženy. Lieky od bolesti nemusia byť jediné riešenie, vravia experti

Trpel ňou Sigmund Freud aj Chopin, migréna však trápi najmä ženy. Lieky od bolesti nemusia byť jediné riešenie, vravia experti
Zdroj: Unsplash.com
ZDRAVIE ZDRAVIE ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Migréna nie je len bolesť hlavy, ale vážne neurologické ochorenie. Aj dnes ju mnohí lekári podceňujú a pacientom tvrdia, že sa s ňou „treba naučiť žiť“. Je to však naozaj tak? Vypočuli sme si tri príbehy žien migreničiek a pozreli sa na možnosti liečby.

Migréna je vážna diagnóza, ktorá človeka trýzni niekoľko dní tým najhorším možným spôsobom a zrazu z minúty na minútu zmizne. Jasné, že potom migrenici odvšadiaľ počúvajú: „Už sa toľko nesťažuj, veď aj mňa bolí hlava. Daj si tabletku a prejde to.“

Toto sú slová 51-ročnej Anety, ktorá s migrénou bojuje už od pätnástich rokov. Pre Refresher opísala, aké je to byť celý život obeťou vlastnej hlavy. 

„Keď ma chytil najhorší záchvat, nedalo sa s tým nič robiť, len čakať, kým odznie. Mala som pocit, že keď si buchnem hlavu o stenu, nebudem to vôbec cítiť. Bolesť mi klala aj do očí, mala som chuť zatlačiť si ich až niekde do mozgu. Zároveň to bolo, ako keby som mala v hlave trpaslíka, ktorý čakanom klopká na jednu stranu lebky,“ hovorí.

V Refresheri ti prinášame články o zdraví na základe vedeckých faktov a rozhovorov s odborníkmi. Ak nás v tom chceš podporiť, staň sa členom klubu Refresher+ . Získaš tak prístup ku všetkým článkom zdarma a veľa benefitov. Nezabudni taktiež sledovať tému zdravie.
Migréna má negatívny vplyv na voľnočasové aktivity, sexuálny život a starostlivosť o deti.
Migréna má negatívny vplyv na voľnočasové aktivity, sexuálny život a starostlivosť o deti. Zdroj: Unsplash.com

Asi 30 percent pacientov s migrénou počas záchvatov vracia, čo neobišlo ani Anetu. „Bežne som prevracala celé dopoludnie a poobede som už len ležala ako taký vyšťavený citrón. Stávalo sa, že som vracala aj každých pätnásť minút. Len som si umyla zuby a trochu sa napila, už som musela ísť zas,“ vraví s tým, že v tomto období musela chodiť do práce a starať sa o malé deti. Žiadneho dvojníka však nemala. 

Odporúčané
Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene 23. marca 2024, 12:30

Neurologička Monika Záhumenská z Centra pre diagnostiku a liečbu bolesti hlavy v Zlíne pre Refresher vysvetľuje, že migréna nie je len diagnóza, ale aj závažný sociálno-ekonomický problém. 

„Zasahuje nielen do života pacienta, ale aj do života jeho rodiny a okolia. Mnohí pacienti sa nemôžu zúčastňovať na rodinných a spoločenských aktivitách, chodiť do práce. Migréna má negatívny vplyv na voľnočasové aktivity, sexuálny život a starostlivosť o deti,“ vysvetľuje neurologička.

Toto ochorenie je pritom stále značne poddiagnostikované. Neurologička vysvetľuje, že migrénu zvykne podceňovať nielen okolie a zamestnávatelia, ale aj niektorí lekári – najmä staršia generácia všeobecných lekárov. 

„Pacienti sa stretávajú s názormi, že ,migréna sa aj tak nedá vyliečiť, treba sa s ňou naučiť žiť‘, ,migrénu majú hysterky‘ a tak ďalej. Pacienti sú stigmatizovaní, čo vedie k zatajovaniu problémov a nadmernému používaniu analgetickej liečby,“ vraví expertka. Práve analgetiká však môžu byť napokon spúšťačom ďalších problémov.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 117766 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako môžu lieky vyvolať chronickú migrénu.
  • Ako odlíšiť migrénu od bolesti hlavy.
  • Ako opísala 25-ročná Lýdia svoj boj s migrénou, ktorá trvala niekoľko týždňov v kuse.
  • Akú mala skúsenosť s liečbou pomocou botoxu.
  • Ako môžu migrenikom pomôcť dve pomerne nové liečby.
  • Ako migréna súvisí so psychickými problémami.
  • Za akých okolností skončila 23-ročná Barbora pre migrénu na pohotovosti.
Domov
Zdieľať
Diskusia