Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júna 2022, 20:09
Čas čítania 1:29
Ema Stanovská

Chceš mať dobrý plat aj bez vysokej školy? Najlepšie sa darí absolventom vyšších odborných škôl, gymnazisti platovo zaostávajú

NEWS ŠKOLSTVO SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Zo stredoškolákov si najrýchlejšie nájdu prácu absolventi vyššieho odborného a postsekundárneho vzdelania, ktorí majú aj najvyššie mzdy.

Zo stredoškolákov si najrýchlejšie nájdu prácu absolventi vyššieho odborného a postsekundárneho vzdelania, ktorí majú aj najvyššie mzdy. Ide napríklad o diplomovaných špecialistov či umelcov a absolventov nadstavbového štúdia. Naopak, v priemere najdlhšie bez práce zostali absolventi gymnázií, ktorí nepokračovali v ďalšom štúdiu.

Vyplýva to z uplatnenia absolventov stredoškolského vzdelávania, ktoré priniesla pilotná štúdia „Absolventi v čase pandémie“ z dielne Inštitútu sociálnej politiky (ISP) a Inštitútu vzdelávacej politiky (IVP).

Neschopnosť gymnazistov nájsť si prácu môže súvisieť aj s tým, že niektorí gymnazisti sa po maturite rozhodli pre tzv. „gap year“ a plánujú pokračovať na vysokej škole v nasledujúcom roku. „Preskúmať túto domnienku však budeme môcť až po získaní a spracovaní údajov za dlhšie časové obdobie," uvádza v tejto súvislosti spoluautor štúdie Matúš Baliak z ISP.

Zo zistení systematického sledovania uplatnenia absolventov ďalej vyplýva, že 12 mesiacov po ukončení štúdia, teda v júni 2021, pokračovalo v štúdiu 58,5 percenta absolventov stredných škôl.

Odporúčané
KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? 14. apríla 2024, 12:30

Ďalších 25,7 percent študentov si našlo prácu, 8,1 percent bolo evidovaných ako uchádzači o zamestnanie a zhruba 5,1 percent sa nachádzalo mimo evidencie slovenských úradov. 1,3 percenta odišlo pracovať do zahraničia a nastúpilo na materskú, prípadne rodičovskú dovolenku.

Ženy zarábajú o desiatky eur menej

Absolventi duálneho vzdelávania, ktorí nepokračovali v štúdiu, dosiahli rok od absolvovania štúdia výrazne vyššiu mieru zamestnanosti. V porovnaní s ich spolužiakmi mimo duálneho vzdelávania je vyššie aj ich mzdové ohodnotenie.

Priemerná hrubá mesačná mzda absolventov ročníka 2019/2020 za prvý polrok roku 2021 dosiahla 995 eur. Vyššie priemerné mzdy boli na západe Slovenska, a to najmä v Bratislavskom kraji.

S výnimkou vyššieho odborného vzdelania mužskí absolventi zarábali viac ako absolventky v rámci rovnakého stupňa vzdelania. Rozdiely v priemernej mesačnej mzde medzi mužmi a ženami s rovnakým dosiahnutým stupňom vzdelania sa pohybovali rádovo v desiatkach eur. 

„Absolventi sa postupom času stále viac udomácňujú na trhu práce, čo potvrdzuje aj rastúca zamestnanosť. Napriek sťaženým podmienkam v čase vstupu na trh práce sa absolventský ročník 2019/2020 dokázal do značnej miery vyrovnať s vypuknutím pandémie,“ konštatuje spoluautor štúdie Matěj Bělín z ISP. 

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal 7. apríla 2024, 6:22

Inštitút sociálnej politiky a Inštitút vzdelávacej politiky prepojili administratívne dáta o absolventoch a absolventkách stredných škôl v školskom roku 2019/2020. Skúmal ich prechod na trh práce počas prvého roka od ukončenia štúdia. Interaktívnu aplikáciu s podrobnými údajmi si môžeš pozrieť na tomto linku.

Domov
Zdieľať
Diskusia