Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Nedeľa 26. 6. 2022 meniny má Adriána

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Gastro - Ľudia

Chlieb sa pečie pol minúty, mäso päť. Nazreli sme do kuchyne novej indickej reštaurácie s degustačným menu MumBhai Central

Obedové „butter chicken“ si tu vychutnáš z elegantnej drevenej dosky, večer si užiješ degustačnú večeru v indickom štýle. Šéfkuchár Shrey Kadam otvoril reštauráciu, v ktorej búra predsudky o indickej kuchyni.

Ema Stanovská
21. jún 2022, 14:30 Čas čítania: 5:08
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Chlieb sa pečie pol minúty, mäso päť. Nazreli sme do kuchyne novej indickej reštaurácie s degustačným menu MumBhai Central
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
Gastro - Ľudia
0
Ema Stanovská
21. jún 2022, 14:30
Čas čítania: 5:08

Chlieb sa pečie pol minúty, mäso päť. Nazreli sme do kuchyne novej indickej reštaurácie s degustačným menu MumBhai Central

Obedové „butter chicken“ si tu vychutnáš z elegantnej drevenej dosky, večer si užiješ degustačnú večeru v indickom štýle. Šéfkuchár Shrey Kadam otvoril reštauráciu, v ktorej búra predsudky o indickej kuchyni.

Ema Stanovská
21. jún 2022, 14:30
Čas čítania: 5:08
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Chlieb sa pečie pol minúty, mäso päť. Nazreli sme do kuchyne novej indickej reštaurácie s degustačným menu MumBhai Central
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Odoberať newsletter REFRESHERu
10 najlepších člankov Refresheru, raz za týždeň. Ak ťa emaily prestanú baviť, tak ich kedykoľvek zrušíš. Zadaním emailu súhlasíš s podmienkami portálu.
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Pred vyše tromi rokmi zakladal prvý indický street food vo východnej Európe, dnes vedie reštauráciu, ktorá na Slovensko prináša dosiaľ nepoznaný zážitok z indickej kuchyne. Šéfkuchár Shrey Kadam, ktorý na Slovensku pôsobí už pätnásť rokov, vytvoril v priestoroch bývalej kantíny v blízkosti bizniscentra „malú Indiu“ s názvom MumBhai Central. 

 

Hneď pri vstupe ti padne zrak na festivalové girlandy z oranžových kvetov aksamietnice, ktoré si obyvatelia Indie spájajú najmä s oslavami. V reštaurácii na rohu Miletičovej ulice chcú vraj oslavovať každý deň. 

 

Pri vstupe do reštaurácie ti ako prvé do oka padne výzdoba z kvetov aksamietnice, ktoré si obyvatelia Indie spájajú najmä s oslavami.
Pri vstupe do reštaurácie ti ako prvé do oka padne výzdoba z kvetov aksamietnice, ktoré si obyvatelia Indie spájajú najmä s oslavami. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

 

Priestor osvetľuje množstvo denného svetla, ktoré preniká cez veľké okná s výhľadom do ulice. Nad štyrmi oknami si môžeš všimnúť nápisy, ktoré označujú svetové strany – východ, západ, sever, juh. Symbolizujú samotnú ponuku reštaurácie, ktorá reflektuje autentickú gastronómiu z rôznych kútov Indie.

 

MumBhai Central má byť miesto, ktoré hosťom odprezentuje skutočný význam a históriu najvýznamnejších indických jedál.
MumBhai Central má byť miesto, ktoré hosťom odprezentuje skutočný význam a históriu najvýznamnejších indických jedál. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

 

„Každú časť Indie ovplyvňujú susediace krajiny. Na gastronómiu na severe má vplyv Pakistan a Afganistan, na juhu vidíme vplyvy zo Srí Lanky, východ je ovplyvnený Čínou a Nepálom. Západ – oblasť odkiaľ pochádzam ja – má však len more,“ usmieva sa Shrey. „Preto konzumujeme napríklad veľa morských plodov.“

 

V Refresheri za teba navštevujeme nové zaujímavé gastroprevádzky a predstavujeme ti príbehy ich majiteľov. Ak nás v tom chceš podporiť, staň sa členom Refresher+ klubu. Viac podobných článkov nájdeš pod témami gastro a gastro Bratislava.

 

Majiteľ nám vysvetľuje, že práve MumBhai Central má byť miesto, na ktorom hosťom odprezentuje skutočný význam a históriu najvýznamnejších indických jedál. Slúži na to stôl s barovými stoličkami pre šiestich ľudí v zadnej časti reštaurácie, ktorý po rozložení pripomína chef’s table.

 

Večer si v reštaurácii môžeš vychutnať prvý indický chef’s table.
Večer si v reštaurácii môžeš vychutnať prvý indický chef’s table. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

 

Večer tu môžeš zažiť štvorchodovú degustačnú večeru, ktorou ťa prevedie sám Shrey Kadam. Ak si si doteraz myslel, že tento koncept je vyslovene záležitosť japonských reštaurácií, tu zistíš, že sa to dá aj „po indicky“.

„Ľuďom vysvetľujem aj to, aký majú naše pokrmy zdravotný prínos. Aj iné indické reštaurácie možno dodržiavajú tieto princípy, ale nik ich neprezentuje,“ vysvetľuje Shrey. 

 

„Napríklad v menu máme pokrm Mung Daal Khichdi, čo je niečo ako indické rizoto so šošovicou mungo. Tá sa u nás dáva aj bábätkám, jeme ju aj pri tráviacich ťažkostiach, lebo pôsobí detoxikačne. Ďalšou zaujímavosťou je korenina asafoetida, ktorá zmierňuje plynatosť – preto ju najskôr pred varením zohrejeme na oleji, až potom pridávame ostatné ingrediencie.“

 

Shrey pôsobil vo Švajčiarsku aj v Anglicku, no Slovensko bolo preňho najväčšia výzva.
Shrey pôsobil vo Švajčiarsku aj v Anglicku, no Slovensko bolo preňho najväčšia výzva. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

 

Šéfkuchár dodáva, že predtým, ako rozbehol tento koncept, navštívil asi štyridsať podobných indických reštaurácií v rôznych európskych krajinách. „Videl som, že na Slovensku nič podobné nie je, a chcel som to využiť,“ vraví Shrey s tým, že verí, že MumBhai Central predbehne prezentáciou jedla aj vychytené reštaurácie v Prahe či Budapešti.

Mäso sa pečie len päť minút

Okrem zážitkových večerí sem môžeš zájsť aj na obedové menu, ktoré Shrey Kadam opäť povýšil o level vyššie. Dal zbohom neestetickým plechovým táckam, ktoré môžeš vidieť vo väčšine tradičných indických reštaurácií, a namiesto nich jedlo servíruje na elegantnej drevenej doske. „Chceme sprostredkovať zážitok pre všetky zmysly, nielen chuť,“ vraví.

Vyskúšaj predplatné
za 0,33
a čítaj všetko bez obmedzení
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOMUŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 116669 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či si ľudia objednávajú obedové menu za 9 eur.
  • Čo je najzaujímavejšie na kuchyni reštaurácie.
  • Aká je podľa šéfkuchára najväčšia mäsová a vegetariánska špecialita podniku.
  • Prečo si myslí, že štipľavosť indickej kuchyne je mýtus.
  • Prečo prišiel Shrey na Slovensko, keď predtým pôsobil v Londýne a vo Švajčiarsku.
  • Čo si myslí o úrovni indickej kuchyne na Slovensku.

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Refresher/Paulína Ščepková
NAHOR
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy gastro
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.
Zatvoriť