Obedové „butter chicken“ si tu vychutnáš z elegantnej drevenej dosky, večer si užiješ degustačnú večeru v indickom štýle. Šéfkuchár Shrey Kadam otvoril reštauráciu, v ktorej búra predsudky o indickej kuchyni.
Pred vyše tromi rokmi zakladal prvý indický street food vo východnej Európe, dnes vedie reštauráciu, ktorá na Slovensko prináša dosiaľ nepoznaný zážitok z indickej kuchyne. Šéfkuchár Shrey Kadam, ktorý na Slovensku pôsobí už pätnásť rokov, vytvoril v priestoroch bývalej kantíny v blízkosti bizniscentra „malú Indiu“ s názvom MumBhai Central.
Hneď pri vstupe ti padne zrak na festivalové girlandy z oranžových kvetov aksamietnice, ktoré si obyvatelia Indie spájajú najmä s oslavami. V reštaurácii na rohu Miletičovej ulice chcú vraj oslavovať každý deň.
Priestor osvetľuje množstvo denného svetla, ktoré preniká cez veľké okná s výhľadom do ulice. Nad štyrmi oknami si môžeš všimnúť nápisy, ktoré označujú svetové strany – východ, západ, sever, juh. Symbolizujú samotnú ponuku reštaurácie, ktorá reflektuje autentickú gastronómiu z rôznych kútov Indie.
„Každú časť Indie ovplyvňujú susediace krajiny. Na gastronómiu na severe má vplyv Pakistan a Afganistan, na juhu vidíme vplyvy zo Srí Lanky, východ je ovplyvnený Čínou a Nepálom. Západ – oblasť odkiaľ pochádzam ja – má však len more,“ usmieva sa Shrey. „Preto konzumujeme napríklad veľa morských plodov.“
Majiteľ nám vysvetľuje, že práve MumBhai Central má byť miesto, na ktorom hosťom odprezentuje skutočný význam a históriu najvýznamnejších indických jedál. Slúži na to stôl s barovými stoličkami pre šiestich ľudí v zadnej časti reštaurácie, ktorý po rozložení pripomína chef’s table.
Večer tu môžeš zažiť štvorchodovú degustačnú večeru, ktorou ťa prevedie sám Shrey Kadam. Ak si si doteraz myslel, že tento koncept je vyslovene záležitosť japonských reštaurácií, tu zistíš, že sa to dá aj „po indicky“.
„Ľuďom vysvetľujem aj to, aký majú naše pokrmy zdravotný prínos. Aj iné indické reštaurácie možno dodržiavajú tieto princípy, ale nik ich neprezentuje,“ vysvetľuje Shrey.
„Napríklad v menu máme pokrm Mung Daal Khichdi, čo je niečo ako indické rizoto so šošovicou mungo. Tá sa u nás dáva aj bábätkám, jeme ju aj pri tráviacich ťažkostiach, lebo pôsobí detoxikačne. Ďalšou zaujímavosťou je korenina asafoetida, ktorá zmierňuje plynatosť – preto ju najskôr pred varením zohrejeme na oleji, až potom pridávame ostatné ingrediencie.“
Šéfkuchár dodáva, že predtým, ako rozbehol tento koncept, navštívil asi štyridsať podobných indických reštaurácií v rôznych európskych krajinách. „Videl som, že na Slovensku nič podobné nie je, a chcel som to využiť,“ vraví Shrey s tým, že verí, že MumBhai Central predbehne prezentáciou jedla aj vychytené reštaurácie v Prahe či Budapešti.
Mäso sa pečie len päť minút
Okrem zážitkových večerí sem môžeš zájsť aj na obedové menu, ktoré Shrey Kadam opäť povýšil o level vyššie. Dal zbohom neestetickým plechovým táckam, ktoré môžeš vidieť vo väčšine tradičných indických reštaurácií, a namiesto nich jedlo servíruje na elegantnej drevenej doske. „Chceme sprostredkovať zážitok pre všetky zmysly, nielen chuť,“ vraví.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Či si ľudia objednávajú obedové menu za 9 eur.
- Čo je najzaujímavejšie na kuchyni reštaurácie.
- Aká je podľa šéfkuchára najväčšia mäsová a vegetariánska špecialita podniku.
- Prečo si myslí, že štipľavosť indickej kuchyne je mýtus.
- Prečo prišiel Shrey na Slovensko, keď predtým pôsobil v Londýne a vo Švajčiarsku.
- Čo si myslí o úrovni indickej kuchyne na Slovensku.