Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
21. júna 2022, 14:30
Čas čítania 5:08
Ema Stanovská

Chlieb sa pečie pol minúty, mäso päť. Nazreli sme do kuchyne novej indickej reštaurácie s degustačným menu MumBhai Central

Chlieb sa pečie pol minúty, mäso päť. Nazreli sme do kuchyne novej indickej reštaurácie s degustačným menu MumBhai Central
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Obedové „butter chicken“ si tu vychutnáš z elegantnej drevenej dosky, večer si užiješ degustačnú večeru v indickom štýle. Šéfkuchár Shrey Kadam otvoril reštauráciu, v ktorej búra predsudky o indickej kuchyni.

Pred vyše tromi rokmi zakladal prvý indický street food vo východnej Európe, dnes vedie reštauráciu, ktorá na Slovensko prináša dosiaľ nepoznaný zážitok z indickej kuchyne. Šéfkuchár Shrey Kadam, ktorý na Slovensku pôsobí už pätnásť rokov, vytvoril v priestoroch bývalej kantíny v blízkosti bizniscentra „malú Indiu“ s názvom MumBhai Central. 

Hneď pri vstupe ti padne zrak na festivalové girlandy z oranžových kvetov aksamietnice, ktoré si obyvatelia Indie spájajú najmä s oslavami. V reštaurácii na rohu Miletičovej ulice chcú vraj oslavovať každý deň. 

Pri vstupe do reštaurácie ti ako prvé do oka padne výzdoba z kvetov aksamietnice, ktoré si obyvatelia Indie spájajú najmä s oslavami.
Pri vstupe do reštaurácie ti ako prvé do oka padne výzdoba z kvetov aksamietnice, ktoré si obyvatelia Indie spájajú najmä s oslavami. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Priestor osvetľuje množstvo denného svetla, ktoré preniká cez veľké okná s výhľadom do ulice. Nad štyrmi oknami si môžeš všimnúť nápisy, ktoré označujú svetové strany – východ, západ, sever, juh. Symbolizujú samotnú ponuku reštaurácie, ktorá reflektuje autentickú gastronómiu z rôznych kútov Indie.

MumBhai Central má byť miesto, ktoré hosťom odprezentuje skutočný význam a históriu najvýznamnejších indických jedál.
MumBhai Central má byť miesto, ktoré hosťom odprezentuje skutočný význam a históriu najvýznamnejších indických jedál. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

„Každú časť Indie ovplyvňujú susediace krajiny. Na gastronómiu na severe má vplyv Pakistan a Afganistan, na juhu vidíme vplyvy zo Srí Lanky, východ je ovplyvnený Čínou a Nepálom. Západ – oblasť odkiaľ pochádzam ja – má však len more,“ usmieva sa Shrey. „Preto konzumujeme napríklad veľa morských plodov.“

V Refresheri za teba navštevujeme nové zaujímavé gastroprevádzky a predstavujeme ti príbehy ich majiteľov. Ak nás v tom chceš podporiť, staň sa členom Refresher+ klubu. Viac podobných článkov nájdeš pod témami gastro a gastro Bratislava.

Majiteľ nám vysvetľuje, že práve MumBhai Central má byť miesto, na ktorom hosťom odprezentuje skutočný význam a históriu najvýznamnejších indických jedál. Slúži na to stôl s barovými stoličkami pre šiestich ľudí v zadnej časti reštaurácie, ktorý po rozložení pripomína chef’s table.

Večer si v reštaurácii môžeš vychutnať prvý indický chef’s table.
Večer si v reštaurácii môžeš vychutnať prvý indický chef’s table. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Večer tu môžeš zažiť štvorchodovú degustačnú večeru, ktorou ťa prevedie sám Shrey Kadam. Ak si si doteraz myslel, že tento koncept je vyslovene záležitosť japonských reštaurácií, tu zistíš, že sa to dá aj „po indicky“.

„Ľuďom vysvetľujem aj to, aký majú naše pokrmy zdravotný prínos. Aj iné indické reštaurácie možno dodržiavajú tieto princípy, ale nik ich neprezentuje,“ vysvetľuje Shrey. 

„Napríklad v menu máme pokrm Mung Daal Khichdi, čo je niečo ako indické rizoto so šošovicou mungo. Tá sa u nás dáva aj bábätkám, jeme ju aj pri tráviacich ťažkostiach, lebo pôsobí detoxikačne. Ďalšou zaujímavosťou je korenina asafoetida, ktorá zmierňuje plynatosť – preto ju najskôr pred varením zohrejeme na oleji, až potom pridávame ostatné ingrediencie.“

Shrey pôsobil vo Švajčiarsku aj v Anglicku, no Slovensko bolo preňho najväčšia výzva.
Shrey pôsobil vo Švajčiarsku aj v Anglicku, no Slovensko bolo preňho najväčšia výzva. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Šéfkuchár dodáva, že predtým, ako rozbehol tento koncept, navštívil asi štyridsať podobných indických reštaurácií v rôznych európskych krajinách. „Videl som, že na Slovensku nič podobné nie je, a chcel som to využiť,“ vraví Shrey s tým, že verí, že MumBhai Central predbehne prezentáciou jedla aj vychytené reštaurácie v Prahe či Budapešti.

Mäso sa pečie len päť minút

Okrem zážitkových večerí sem môžeš zájsť aj na obedové menu, ktoré Shrey Kadam opäť povýšil o level vyššie. Dal zbohom neestetickým plechovým táckam, ktoré môžeš vidieť vo väčšine tradičných indických reštaurácií, a namiesto nich jedlo servíruje na elegantnej drevenej doske. „Chceme sprostredkovať zážitok pre všetky zmysly, nielen chuť,“ vraví.

Obedová ponuka sa cenovo začína pri vegetariánskom menu na sume 6,50 eura. Mäsové menu stojí 7,90 eura a za prémiové mäsové menu, ktoré sa varí o niečo dlhšie, zaplatíš 9 eur. Šéfkuchár vraví, že ľudia si najradšej objednávajú práve prémiové menu, pretože podľa neho vedia oceniť, že už ide o niečo „viac“. 

Obedové menu sa tu nepodáva na plechových táckach, ako je zvykom v iných indických reštauráciách, ale na drevenej doske.
Obedové menu sa tu nepodáva na plechových táckach, ako je zvykom v iných indických reštauráciách, ale na drevenej doske. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Nazreli sme aj do samotnej kuchyne, ktorá je síce malá, no polovicu práce aj tak spraví tradičná indická tandoor pec – je to niečo podobné ako pec na pizzu s tým rozdielom, že je vertikálna. Teplota sa v nej môže vyšplhať na 300 až 400 stupňov Celzia, vďaka čomu sa mäso upečie za päť minút. V tandoor peci sa na briketách a uhlí pripravuje takmer všetko od mäsa cez zeleninu, syr paneer až po tradičný indický chlieb. 

Tandoor pec jedlo poriadne rozpáli a indickému chlebu dá tú pravú štruktúru.
Tandoor pec jedlo poriadne rozpáli a indickému chlebu dá tú pravú štruktúru. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Indický chlieb je kapitola sama osebe – ak si ho ešte neochutnal, zrejme sa budeš čudovať, ako si bez neho mohol doteraz žiť. V rozhorúčenej peci sa pečie len pol minúty, no to mu úplne stačí. Vďaka tomu si zachová svoju špecifickú konzistenciu a štruktúru.

Najznámejší je naan, ktorý sa po upečení potiera roztopeným maslom, prípadne maslom s cesnakom, a získa tak krásny lesk a neodolateľnú vôňu. Neboj sa zaexperimentovať aj s chlebom plneným ochutenými zemiakmi Aloo Kulcha či vizuálne pôsobivým vrstveným chlebom Laccha Paratha.

Pikantná India? Mýtus

Stála ponuka pozostáva z desiatich jedál, ktoré vychádzajú nielen z kulinárskych špecifík jednotlivých regiónov, ale aj osobných spomienok Shreyovho detstva. „Ako malý chlapec som pomáhal v kuchyni nášho rodinného podniku, kde som sa učil, prečo sa rôzne jedlá pripravujú určitým spôsobom.“

Shrey Kadam na Slovensku pôsobí už pätnásť rokov, posledné tri roky vedie úspešný street food.
Shrey Kadam na Slovensku pôsobí už pätnásť rokov, posledné tri roky vedie úspešný street food. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Ako prvý pokrm spomenie Butter Chicken (13,90 eura), teda maslové kura, ktoré zároveň označuje za najväčšiu mäsovú špecialitu reštaurácie. Podáva sa v krémovej smotanovo-rajčinovej Makhani omáčke s basmati ryžou a chlebom naan. Tento typický indický pokrm Shrey doteraz podával aj vo food trucku MumBhai Express, no v reštaurácii MumBhai Central sa pečie tým najtradičnejším spôsobom – v už spomínanej tandoor peci.

Shreyovo milované maslové kura, ktoré sa učil robiť ešte ako malý chlapec.
Shreyovo milované maslové kura, ktoré sa učil robiť ešte ako malý chlapec. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Vegetariánov podľa neho nenechá (c)hladných Daal Makhani (12,50 eura) – pokrm zo severoindickej šošovice s fazuľou v maslovej omáčke s vrstveným chlebom a ryžou. „Mali sme tu hostí zo severnej Indie, ktorí si objednali toto jedlo a boli dojatí, pretože chutilo rovnako ako to, ktoré poznajú z domova,“ opisuje majiteľ reštaurácie.

Ak ťa láka niečo naozaj špeciálne, na výber tu máš aj Lamb Rogan Josh (17,90 eura), teda jahňacie mäso s masala kardamómom, feniklom a čili olejom, prípadne Madras Chicken (13,90 eura), teda kuracie mäso varené v kokosovom mlieku a pikantnej juhoindickej zmesi korenia. Milovníci morských plodov ocenia Jhinga Masala (15,90 eura), krevety varené v kokosovej omáčke s čerstvým koriandrom, podávané s chapati chlebom a ryžou.

Drobné pokrmy, ktoré dostaneš na degustačnej večeri, potešia všetky tvoje zmysly.
Drobné pokrmy, ktoré dostaneš na degustačnej večeri, potešia všetky tvoje zmysly. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Okrem obľúbeného vegánskeho mangového nápoja Mango Lassi tu môžeš večeru (či obed) ukončiť jednou z troch sladkých bodiek – mliečnou guľôčkou s ružovou vodou, kardamómom a so šafranom, mangovým koláčikom s kešu a kokosom či kokosovým koláčikom s mandľami. Za dezert tu dáš 2,50 až 2,90 eura.

Tradičné indické koláčiky sú drobné a sladké.
Tradičné indické koláčiky sú drobné a sladké. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková


Shrey zároveň búra známy mýtus, že indická kuchyňa je a musí byť pikantná. „Vôbec to nie je pravda a verím, že to dokážem aj vďaka tomuto podniku. Myslím, že je viac korenistá ako štipľavá. V Indii máme aj oblasti, v ktorých jedlo nie je vôbec štipľavé,“ vraví a dodáva, že čili v skutočnosti do Indie priniesli Portugalci.

Nevyužitý potenciál

Shrey Kadam študoval vo Švajčiarsku a v Anglicku hotelierstvo. Po niekoľkých rokoch pôsobenia v londýnskych reštauráciách a hoteloch, kde pracoval so Slovákmi a s Čechmi, dostal možnosť odísť na Slovensko. Isté obdobie varil v košickej reštaurácii a začal pôsobiť v IT sektore, ktorému sa venuje doteraz. 


Na Slovensko prišiel nabitý skúsenosťami a energiou, ktorú potreboval niekde vybiť. „Cítil som potrebu nájsť si nové miesto a jazyk, dať sám sebe nejakú výzvu. Slovensko bola napokon väčšia výzva, ako som očakával,“ hovorí Shrey. „Veľmi rýchlo som zistil, že úroveň hotelierstva je tu úplne odlišná od hotelov vo Švajčiarsku a v Anglicku. Cítil som, že ak sa tu chcem nejak realizovať, musím podnikať.“

Shrey vraví, že miluje, keď vidí nevyužitý potenciál, ktorý môže naplniť.
Shrey vraví, že miluje, keď vidí nevyužitý potenciál, ktorý môže naplniť. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková


Najväčšou bariérou bol preňho jazyk. Keď ju prekonal, nič mu viac nebránilo pustiť sa do vlastného biznisu. „V porovnaní s inými európskymi mestami úroveň indickej kuchyne na Slovensku zaostávala. Zároveň som tu videl potenciál a to ma lákalo. Bol som sklamaný, keď som videl, ako Bratislava zaostáva za okolitými krajinami.“

Indický chlieb a krémová, maslová omáčka – kombo, ktorému je ťažké odolať.
Indický chlieb a krémová, maslová omáčka – kombo, ktorému je ťažké odolať. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková


Šéfkuchár hovorí, že kamenná reštaurácia, v ktorej by mohol predstaviť koncept svojej kuchyne, bola vždy jeho plán A. Plán B – food truck – zrealizoval len preto, lebo ten prvý stroskotal. „Chcel som spolupracovať s farmármi na trhovisku na Miletičovej. Ráno u nich nakúpiť zeleninu a ovocie a uvariť ich vo vlastnej reštaurácii, ktorá by bola hneď vedľa. No nevyšlo to.“


Rozbehol preto vtedy už spomínaný street food MumBhai Express, ktorý si mohol navštíviť na rôznych festivaloch a akciách v Bratislave. „Dalo mi to priestor realizovať sa v tom, čo ma baví,“ vysvetľuje Shrey.


S food truckom síce nekončí, ale väčšinu nádejí momentálne vkladá do kamennej prevádzky. Hovorí totiž, že Bratislava si zaslúži vyšší štandard indickej kuchyne. „Verím, že práve v tomto priestore viem svoju víziu zrealizovať,“ uzatvára. 

Anketa:
Ktorý indický pokrm máš najradšej?
Chicken Tikka Masala
Butter Chicken (maslové kura)
Daal
Chana Masala (cícerové kari)
Chicken Tikka Masala
50 %
Butter Chicken (maslové kura)
36 %
Daal
5 %
Chana Masala (cícerové kari)
9 %
Reštaurácia sídli blízko bratislavského bizniscentra.
Reštaurácia sídli blízko bratislavského bizniscentra. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
Domov
Zdieľať
Diskusia