Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
22. apríla 2022, 10:01
Čas čítania 2:29
Viktor Kniš

Prečo Erika Tomáša neobvinili, keď podľa NAKA pomáhal Ficovi kompromitovať Matoviča? Nesedeli ani verzie, odkiaľ účtovníctvo majú

NEWS ERIK TOMÁŠ
Uložiť Uložené

Podpredseda strany Hlas-SD podľa viacerých svedkov pomáhal Robertovi Ficovi so zabezpečovaním kompromitujúcich materiálov proti Igorovi Matovičovi, obvinený však nie je.

Uznesenie o vznesení obvinenia voči Robertovi Ficovi a Robertovi Kaliňákovi zahŕňa aj obsiahle pasáže, ktoré skloňujú meno Erika Tomáša. Ten v minulosti pracoval ako mediálny poradca expremiéra Fica, dnes je podpredsedom strany Hlas-SD Petra Pellegriniho.

Podľa uznesenia, ktoré má redakcia Refresheru k dispozícii, zohrával Erik Tomáš úlohu sprostredkovateľa pri kompromitácii Igora Matoviča. 

Aj samotné uznesenie vysvetľuje, prečo výraznú postavu z Ficovej vlády neobvinili. „Je potrebné uviesť, že na základe doposiaľ zabezpečených dôkazov vo vzťahu k tomuto skutku sa javí konanie Erika Tomáša nateraz ako premlčané.“

Rozdiel medzi Ficom a Tomášom v skutku ohrozovania daňového tajomstva je, že expremiér bol podľa NAKA ešte aj šéfom údajnej zločineckej skupiny, kde je premlčacia lehota výrazne vyššia. Podľa Denníka N je premlčacia lehota pri menej závažnom skutku tri až päť rokov, pričom pri závažnom až 20 rokov. Navyše Ficovi dávajú za vinu aj kompromitovanie exprezidenta Kisku, ktoré je ešte o dva až tri roky novšie ako Matovičova kauza. 

Odporúčané
NAKA už nepochybuje, že Fico je „šéf“ z Kočnerovej Threemy. Ako zbierali „náboje“ na Matoviča s Kiskom? NAKA už nepochybuje, že Fico je „šéf“ z Kočnerovej Threemy. Ako zbierali „náboje“ na Matoviča s Kiskom? 22. apríla 2022, 8:30

Tomáš hľadanie „nábojov“ popiera

Denníku N Erik Tomáš napísal, že sa na páchaní trestnej činnosti nepodieľal: „Netuším, o akej analýze Imrecze hovorí, ale ja som si žiadne informácie týkajúce sa Matovičovej firmy a podliehajúce daňovému tajomstvu ani nepýtal, ani neprevzal.“

Spáchanie skutku popiera dlhodobo, výpoveď Františka Imreczeho totiž nie je žiadnou novinkou – už pred rokom sa verejnosť dozvedela o jeho tvrdeniach, podľa ktorých organizovali Fico s Kaliňákom na úrade vlády stretnutia s Bödörom, Gašparom, ale aj s exministrom vnútra Petrom Kažimírom, ktorých predmetom bol práve Igor Matovič.  

V tom čase chcel vraj Robert Fico od Makóa a Imreczeho vedieť, „v čom ten daňový delikt spočíva“.

Erik Tomáš vlani spochybňoval časovú nadväznosť udalostí. 

„Robert Fico ani túto tému vo volebnej kampani v roku 2016 nekomunikoval. Matovičovo nadhodnotenie nákladov pri prevádzkovaní služobného vozidla sa totiž stalo témou až v roku 2017, teda rok po voľbách, pričom ju otvorili samotné médiá,“ povedal pre Aktuality.sk.

Robert Fico a Erik Tomáš.
Robert Fico a Erik Tomáš. Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Vypovedajú Imrecze aj Čech

Spolupracujúci obvinený František Imrecze tvrdí, že v čase, keď šéfoval finančnej správe, prišla žiadosť od vrchných členov organizovanej zločineckej skupiny Fica a Kaliňáka na diskreditáciu Matoviča.

Odporúčané
Erik Tomáš: Nie sme liberáli, sme sociálni demokrati. Zákon o partnerskom spolužití je bránou k registrovaným partnerstvám Erik Tomáš: Nie sme liberáli, sme sociálni demokrati. Zákon o partnerskom spolužití je bránou k registrovaným partnerstvám 9. októbra 2022, 16:30

Imrecze tvrdí, že politické tlaky v súvislosti s touto témou na neho vyvíjal Erik Tomáš, ktorý bol v tom čase šéfom komunikačného oddelenia expremiéra Fica. „Tieto udalosti sa stali v súvislosti s kampaňou do volieb do NR SR konaných v roku 2016. Erik Tomáš mu pri tejto príležitosti povedal, že tieto informácie chce využiť Robert Fico v politickom boji pred voľbami,“ píše sa v uznesení.

Následne Imrecze podľa svojich slov zadal požiadavku na analýzu účtovníctva Matovičovej firmy podriadenému Danielovi Čechovi, ktorého si vedenie Smeru podľa NAKA dosadilo, aby pracoval pre systém. Čech vyšetrovateľom potvrdil, že analýzu spravil, ale Imreczeho upozornil, že problém nevidí, lebo je premlčaný. Neskôr videl, ako sa Fico oháňa dokladmi na tlačovke a Matoviča nazýva daňovým podvodníkom. 

František Imrecze a Peter Kažimír.
František Imrecze a Peter Kažimír. Zdroj: TASR

Tomáš s Ficom sa zamotali už pred voľbami

Novinári sa priamo na tlačovej konferencii pýtali Roberta Fica, odkiaľ má citlivé dokumenty, ku ktorým by nemal mať za normálnych okolností prístup, odpovedi sa však vyhýbal.

„Mám to od konkrétneho človeka, ktorého identitu presne poviem v okamihu, keď sa táto vec vyšetrí,“ povedal Robert Fico v televízii pár dní po zverejnení dokumentov.

Kauza Matovičovho účtovníctva sa napokon skončila vo februári 2017 so záverom, že vyšetrovateľ skončil trestné stíhanie z dôvodu premlčania skutku.

Robert Fico ani vtedy zdroj dokladov neprezradil. S Erikom Tomášom dokonca zverejnili odlišné verzie príbehu, odkiaľ kompromitujúce materiály na Matoviča pochádzali. Kým Fico hovoril o staršom pánovi na mítingu, Erik Tomáš uviedol, že ich mali od člena volebného tímu Smeru. Nezrovnalosti sa snažili uhladiť tvrdením, že zdrojov bolo viac a postupne do seba zapadali, informovali Aktuality.

Refresher zanalyzoval uznesenie o vznesení obvinenia, v ktorom vyšetrovatelia NAKA opisujú, prečo Fica s Kaliňákom obvinili. Oboch budú chcieť stíhať väzobne, exminister vnútra už vypovedal, výpoveď expremiéra Fica je naplánovaná na 26. apríla. 
Domov
Zdieľať
Diskusia