Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Viktor Kniš
9. októbra 2022, 16:30
Čas čítania 14:21

Erik Tomáš: Nie sme liberáli, sme sociálni demokrati. Zákon o partnerskom spolužití je bránou k registrovaným partnerstvám

Kategória:
Refresher
Uložiť Uložené

Podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš Refresheru porozprával, ako vníma spoluprácu koalície s poslancami okolo Tomáša Tarabu, kedy rozhodnú, či budú spolupracovať s Republikou, a ako chcú dosiahnuť predčasné voľby.

Podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš tvrdí, že v opozícii momentálne čakajú, kým Tomáš Taraba vyzbiera 30 podpisov na odvolanie premiéra Hegera a jeho vlády. Ak by poslanec z kandidátky ĽSNS schôdzu neinicioval, Hlas vraj bude rokovať so stranou SaS, aby sa dohodli na postupe. Zároveň sa spoliehajú na hlasy Borisa Kollára pri schvaľovaní ústavného zákona o skrátení volebného obdobia. 

Strana Hlas-SD zatiaľ stále nevylúčila povolebnú spoluprácu so stranou Republika, podľa Tomáša majú ešte čas, pretože predčasné voľby zatiaľ nie sú na stole. 

Erik Tomáš sa označuje za konzervatívneho človeka. Neplánuje hlasovať za zákony koalície, ktoré zjednodušujú napríklad prístup k zdravotnej dokumentácii alebo dedičské konania. Slovensko má vraj teraz vážnejšie problémy a zároveň môže ísť o bránu k registrovaným partnerstvám. 

Erik Tomáš
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Focus a Globsec robili na konci septembra prieskum, z ktorého vyplýva, že 47 % Slovákov si želá víťazstvo Ukrajiny, 19 % Slovákov si želá víťazstvo Ruska, 24 % ľuďom je to jedno a 10 % nevie odpovedať. Ku ktorej z týchto odpovedí by ste sa priklonili vy?

Odpoveď je jednoduchá, nemusíme sa rozprávať, čie víťazstvo si želáme. Každý príčetný človek si želá hlavne mier, pokoj a aby na Ukrajine prestali umierať ľudia. Želám si čo najskoršie ukončenie konfliktu tak, aby sa skončila vojna. 

Víťazstvom Ukrajiny? 

Opakujem. Želám si mier, a to tak, aby bola zachovaná územná celistvosť Ukrajiny a aby nebolo porušené medzinárodné právo na Ukrajine, ktoré teraz porušované je. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Pýtam sa preto, lebo váš predseda Peter Pellegrini chýbal na hlasovaní o vstupe Fínska a Švédska do NATO a vám často vyčítajú váhavé postoje pri tejto téme.

Naopak, strana Hlas-SD má veľmi jasné postoje. Agresiu Ruska na Ukrajine sme odsúdili a strana Hlas podporila aj prítomnosť vojakov NATO na území Slovenska v súvislosti s bezpečnostnou situáciou. Neúčasť Petra Pellegriniho na hlasovaní bola spôsobená tým, že bol na pracovnej ceste mimo Bratislavy. Najprv nebolo jasné, či sa bude hlasovať o 17.00 h, pretože rozprava sa skončila asi päť minút pred hlasovaním. Išlo len o technickú záležitosť, nič viac za tým netreba hľadať. Všetci ostatní poslanci Hlasu hlasovali za vstup Švédska a Fínska do NATO. 

Priestor podporiť Ukrajinu mal napríklad na vašom víkendovom sneme.

Opakujem, netreba za tým nič hľadať. Strana Hlas veľmi jasne a veľmi rýchlo odsúdila agresiu Ruska na Ukrajine. Keďže sme členským štátom NATO, podporili sme prítomnosť vojakov aliancie na našom území. Peter Pellegrini by na hlasovaní bol, keby bolo vopred jasné, kedy bude. 

Mimochodom, už ste snem vyfakturovali? Peter Pellegrini najprv deklaroval transparentné financovanie, neskôr prišli rôzne pochybnosti.

Nesúhlasím s podtónom tejto otázky. Naše financovanie je najtransparentnejšie zo všetkých politických strán. Nad rámec zákona zverejňujeme všetky dary, iné strany to nerobia. Transparentný účet je povinný len v prípade volieb, ale my máme účet, na ktorom zverejňujeme všetky dary nad tisíc eur. Naše financovanie je transparentné, čo potvrdila aj výročná správa za rok 2021 od nezávislého audítora, ktorý bol vyžrebovaný. Verím, že táto správa uzavrela všetky špekulácie. 

Takže uvidíme aj faktúry za snem? 

Doťahujeme to, nemáme problém kedykoľvek všetky faktúry zverejniť. A aj to, odkiaľ tieto zdroje pochádzajú. Mimochodom, vyjadrenie Petra Pellegriniho o „naškrabkaní“, na ktoré by ste sa určite spýtali, spôsobilo, že sa zvýšil počet darcov pre stranu Hlas-SD. Keďže sme nová strana, nemáme nárok na financie zo štátneho rozpočtu, takže to musíme dávať dohromady aj takýmto spôsobom. 

Verejnosť zrejme zhodnotila, že váš snem bol na pomery strany veľkolepý. 

Myslíme si, že ak chceme byť riadnou politickou stranou, aj snemy majú vyzerať profesionálne. Strana vyfakturuje celý snem do posledného centu. 

Satirická stránka Zomri upozornila na malý brbt vášho predsedu, ktorý si opäť pomýlil stranu Hlas-SD so stranou Smer-SD. 

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 122742 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako chce Hlas-SD docieliť predčasné voľby.
  • Ako si predstavujú spoluprácu s SaS.
  • Či by mali vysoké školy zatvoriť brány a vyučovať dištančne. 
  • Či sa majú Slováci báť ochorieť, lebo zdravotníci dávajú výpovede. 
  • Či Erik Tomáš súhlasí s milosťou pre Roba Džunka z Košíc. 
  • Prečo zatiaľ nevylúčili spoluprácu s Republikou.
Domov
Zdieľať
Diskusia