Puneet Dhiman stretol svojho kamaráta (a v súčasnosti aj biznis partnera) Arihanta Siyala prvý deň po príchode na Slovensko. Obaja študovali technické smery, no ich vášňou vždy bolo jedlo. Teraz spolu rozbiehajú farebný indický street food Rolltown.
„Mišku som spoznal na Tinderi pred dvomi rokmi, keď som v Bratislave ešte skoro nikoho nepoznal. Najskôr sme boli len kamaráti, ale potom som jej navaril svoje prvé jedlo a ona na to – okej, tak už spolu chodíme,“ opisuje 27-ročný Puneet Dhiman začiatky vzťahu so svojou slovenskou priateľkou Michaelou Chrkavou, ktorú ľudia poznajú najmä ako spoluzakladateľku podcastu Sexuálna výchova.
„Je to tak, odvtedy datujem náš vzťah,“ smeje sa Miška. „Indické jedlo som milovala ešte predtým, ako som ho spoznala, ale on mi zničil všetky predstavy o indických reštauráciách. V žiadnej mi nechutí tak, ako keď mi navarí on.“
Puneet, ktorý pochádza z Dillí, bol odjakživa milovník jedla a rád s ním experimentoval. Po skončení strednej školy sa rozhodoval, či pôjde za kuchára alebo inžiniera. Vybral si druhú možnosť.
Magisterský stupeň sa rozhodol dokončiť na Slovensku. Hneď prvý deň, tesne po príchode z letiska do hostela, stretol svojho kamaráta a v súčasnosti aj biznis partnera, o 4 roky mladšieho Arihanta Siyala. „Mali sme podobné záľuby, a tak sme si povedali, že by sme mohli byť dobrí priatelia.“
V Refresheri ti pravidelne prinášame príbehy tých najlepších reštaurácií, barov a ich majiteľov. Najviac nás podporíš, ak sa staneš členom Refresher+ klubu. Nezabudni sledovať aj témy Gastro a Gastro Bratislava.
Arihant má podobný príbeh ako Puneet. Rodák z Radžastanu sa zaujímal o mechanické inžinierstvo a po strednej škole chcel vyskúšať štúdium v zahraničí. „Amerika, Kanada a Austrália boli pre mňa príliš veľký mainstream, rozhliadal som sa preto po strednej a východnej Európe. V roku 2017 ma prijali na Technickú univerzitu v Košiciach,“ spomína Arihant.
Keď prišiel, o Slovensku nevedel takmer nič. „Z hodín dejepisu som si pamätal niečo o Československu, ale to bolo všetko. Snažil som sa preto všetko si naštudovať. Krátko po príchode na Slovensko som si ešte myslel, že sa tu stále platí korunou.“
Obaja teda študovali technický smer, no Puneet priznáva, že štúdium ho veľmi nenapĺňalo – jeho najväčšou vášňou bolo stále jedlo. Brigádoval preto v rôznych reštauráciách a neskôr s Arihantom spoločne varili v prvom indickom food trucku na Slovensku Mumbhai Express. Ten však nebol ich a myšlienka vlastného biznisu ich začala lákať čoraz viac.
„Vedeli sme, že nebudeme mať problém nájsť si prácu, keďže dopyt po absolventoch STU je na Slovensku celkom veľký. No chceli sme mať aj ‚side job‘, ktorý by nás viac bavil,“ hovoria. Hoci skúseností mali až-až, chýbal im kapitál.
Štvorročný „pôrod“
Puneet vraví, že zvykol pripravovať večere pre priateľov a každému vždy veľmi chutilo. Keď s Arihantom začali uvažovať nad vlastným stánkom s pouličným občerstvením, Miška im najskôr neverila.
„Puneet varí doma každý deň a sledovať ho pri tom je pre mňa zakaždým fascinujúce. Ide z toho taká vášeň, že mi bolo jasné, že sa tomu musí nejakým spôsobom venovať. Keď mi však povedali, že chcú začať s vlastným biznisom, úplne som tomu neverila. Vysvetľovala som im, že to nie je také jednoduché. Ale oni boli strašne neoblomní,“ vraví Miška.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Koľko rokov vznikal street food Rolltown.
- Ktoré tri krajiny inšpirovali zakladateľov pri tvorbe pokrmov.
- Prečo mladí ľudia v Indii nechodia do reštaurácií a čo je v skutočnosti pre nich „národným jedlom“.
- Čo si Puneet a Arihant myslia o slovenskej verzii indickej kuchyne.
- Prečo Arihant nerád chodí do prevádzok, kde mu dajú na výber stovky možností.