Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. apríla 2022, 7:31
Čas čítania 1:34
Adam Novosad

Chceš si zarobiť až 500 eur za deň? Slovákom chodia podozrivé SMS, na ktoré netreba reagovať, varuje polícia

NEWS HOAXY POLÍCIA SR
Uložiť Uložené

Polícia varuje Slovákov, aby nenaleteli podvodníkom rozosielajúcim hromadné textové správy.

Mobilné telefóny obyvateľov Slovenska v posledných dňoch zaplavili SMS správy, ktoré ľuďom ponúkajú lákavú prácu za bezkonkurenčnú mzdu. Správy sú však už na prvý pohľad podozrivé, pretože ľudia ako odosielateľa správ nevidia telefónne číslo, ale dlhú a komplikovanú mailovú adresu.

Polícia teraz upozorňuje na nový trend, ktorý sa podľa nej rozmohol medzi podvodníkmi. „Podvodníci začali využívať nový trend, a to SMS správy, ktoré neposielajú z telefónneho čísla, ale z e-mailovej adresy, ktorá už na prvý pohľad značí, že niečo nie je v poriadku,“ upozorňuje polícia na svojej facebookovej stránke.

S podozrivou SMS správou sa pritom tento týždeň stretli tisíce Slovákov, z ktorých viaceré dôverčivejšie osoby mohli podľa polície ponuke uveriť. Samotná ponuka znie lákavo, no neveľmi realisticky.

„Ahoj! Boli ste vybraní pre prácu na čiastočný/plný úväzok. Denná mzda je 200 € – 500 €, práca je veľmi jednoduchá a dá sa robiť kedykoľvek a kdekoľvek, pre prijatie práce pridajte WhatsApp: 33758403808,“ píše podvodník v správe. Žiadny seriózny zamestnávateľ si však svojich budúcich pracovníkov nehľadá prostredníctvom náhodne vybraných telefónnych čísel.

Odporúčané
Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) 16. marca 2024, 9:30

„Nedajte sa oklamať, žiadne takéto číslo si do WhatsAppu nepridávajte. Nerobte si zbytočné ilúzie, že by vás niekto len tak vybral na prácu, o ktorú ste nežiadali a ani ste nijakým spôsobom nedali najavo, že vôbec o nejakú prácu máte záujem. Zachovajte si kritický pohľad na takéto ponuky, pretože podvodníci skúšajú rôzne finty, ako oklamať bezbranných ľudí,“ varuje ľudí polícia.

Podozrivé textové správy sa pritom líšia podľa toho, komu boli doručené. V niektorých z nich ponúka fiktívny zamestnávateľ oveľa vyššiu dennú mzdu ako v iných prípadoch, inokedy zase SMS správy prichádzajú v angličtine. Aj správy v slovenčine a češtine sú však písané lámaným jazykom, a tak s najväčšou pravdepodobnosťou nejde o lokálnych podvodníkov znalých reči a pomerov.

Ak si človek napriek varovaniam telefónne číslo pridá medzi kontakty a napíše odosielateľovi správu prostredníctvom aplikácie WhatsApp, vo väčšine prípadov sa nedočká žiadnej odpovede.

Nie je preto jasné, akú formu podvodu tvorcovia správ používajú. V komunikácii môžu teoreticky dôverčivým osobám poslať nebezpečné odkazy na webové stránky, cez ktoré chcú získať údaje z kreditných kariet či prístup do internetbankingu.

Mohlo by ťa zaujímať:
Ukrajinci ukradli Rusom ničivé termobarické raketomety. Teraz ich nimi začali prvýkrát bombardovať
10 faktov, ktoré si o speváčke Dua Lipe možno nevedel
Will Smith dostal za facku 10-ročný zákaz účasti na Oscaroch. Herec už na trest stihol zareagovať
Domov
Zdieľať
Diskusia