Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. apríla 2022, 16:17
Čas čítania 1:21
Adam Novosad

Ukrajinci ukradli Rusom ničivé termobarické raketomety. Teraz ich nimi začali prvýkrát bombardovať

Ukrajinci ukradli Rusom ničivé termobarické raketomety. Teraz ich nimi začali prvýkrát bombardovať
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany
NEWS VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ukrajincom sa podarilo ukoristiť termobarické zbrane, ktorými ruská armáda devastuje ukrajinské mestá.

Ukrajinci využívajú ukoristenú ruskú techniku na boj proti ruskej armáde. Nielenže ukrajinská armáda v uplynulých týždňoch vytvorila novú légiu zloženú z ruských vojnových zajatcov, ktorí chcú bojovať proti Putinovmu režimu, ale do svojej výzbroje zaradzuje čoraz väčšie množstvo opustenej alebo získanej ruskej techniky.

Najnovšie sa Ukrajincom podarilo dostať do prevádzky termobarické raketové systémy TOS-1A, ktoré patria medzi najničivejšie zbrane, aké sa doteraz na bojisku na Ukrajine vyskytli. Výbušná sila termobarickej hlavice je podľa expertov taká obrovská, že sú často prirovnávané k malej atómovej bombe.

Odporúčané
Na Ukrajine vznikla ruská légia zložená z vojnových zajatcov ruskej armády. Po boku Ukrajincov chcú bojovať proti Putinovmu režimu Na Ukrajine vznikla ruská légia zložená z vojnových zajatcov ruskej armády. Po boku Ukrajincov chcú bojovať proti Putinovmu režimu 7. apríla 2022, 19:11

Podľa hovorcu ukrajinského regiónu Odesa Sergeja Bratčuka ukrajinská armáda opakovane použila ukoristený systém TOS-1A na ostreľovanie ruských pozícií pri meste Izjum na východe krajiny. V tomto prípade išlo o vôbec prvé použitie termobarickej zbrane ukrajinskými jednotkami proti ruskej armáde.

Tieto termobarické systémy boli viackrát zaznamenané v ruských konvojoch pohybujúcich sa po Ukrajine, ale viacero z nich dokázali ukrajinské sily obkľúčiť a prevziať nad nimi kontrolu, prípadne systémy zapadli v nehostinnom teréne. Jeden raketový systém TOS-1A dokonca vo videu odťahuje ukrajinský traktor.

Odporúčané
Termobarické bomby sú ako malá atómovka. Rusi ostreľujú Mariupol raketami, ktoré dokážu roztrhať pľúca a zrovnať mestá so zemou Termobarické bomby sú ako malá atómovka. Rusi ostreľujú Mariupol raketami, ktoré dokážu roztrhať pľúca a zrovnať mestá so zemou 22. marca 2022, 12:30

Keď termobarická raketa dorazí do cieľa, prvá nálož roztrhne nádrž s palivom, ktoré sa rozpráši do ovzdušia a zmieša s atmosférickým kyslíkom. Rozprášené palivové čiastočky dokážu cez štrbiny preniknúť prakticky kdekoľvek, nielen do budov, ale aj do pivníc či nevyhovujúco zapečatených krytov.

Zostávajúca nádrž v hlavici následne vybuchne a odpáli celý palivový mrak, čo spôsobí obrovskú explóziu, do okolia vyšle tlakovú vlnu a vytvorí podtlak, ktorý pohltí kyslík v ovzduší.

„Klasická výbušnina je zložená z paliva a okysličovadla. Termobarická, alebo objemovo detonujúca či vákuová zbraň funguje tak, že samotná výbušnina pozostáva len z paliva. Táto bomba obsahuje tenkostennú nádrž, v ktorej je palivo, a vnútri nádrže sa nachádza ďalšia klasická nálož,“ vysvetľuje bezpečnostný analytik Vladimír Bednár.

„V termobarickej hlavici najskôr exploduje malá klasická nálož, ktorá roztrhne nádrž s palivom, ktoré sa rozptýli do ovzdušia, a až následne dôjde k jeho zapáleniu. Samotná výbušnina neobsahuje okysličovadlo, následkom čoho je sila termobarickej hlavice niekoľkonásobne väčšia ako v prípade konvenčnej bomby. To je dôvod, prečo je taká účinná,“ hovorí Bednár. Rusi preto často systémy TOS-1A označujú ako plameňomety.

Domov
Zdieľať
Diskusia