Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Predpredaj.
8. apríla 2022, 9:00
Čas čítania 2:58
Sponzorovaný obsah

10 faktov, ktoré si o speváčke Dua Lipe možno nevedel

ZAUJÍMAVOSTI DUA LIPA KONCERTY LOVESTREAM FESTIVAL
Uložiť Uložené

Máme pre teba niekoľko zaujímavostí o britskej popovej hviezde.

Dua Lipa patrí v súčasnosti medzi najžiadanejšie popové hviezdy. Mladú Britku obdivuje hudobný aj módny priemysel, na rebríčkoch streamovacích platforiem sa drží na vysokých priečkach a na konte má niekoľko ocenení. Prezradíme ti pár faktov, ktoré si o speváčke možno netušil. Tento rok budeš mať šancu prísť na jej vystúpenie v Bratislave – ovládne sobotňajší program festivalu Lovestream, konkrétne 11. júna 2022 na futbalovom štadióne Tehelné pole. 

Viac o festivale

Meno Dua Lipa nie je umelecký pseudonym

Je to jej skutočné meno, s ktorým sa v detstve nevedela stotožniť. Časom jej však prirástlo k srdcu – pochádza z albánčiny a vo voľnom preklade znamená láska. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa DUA LIPA (@dualipa)

Talent zdedila po otcovi

Hudobná inšpirácia prišla od jej otca Dukagjina Lipu, ktorý mal svoju vlastnú kapelu a patrí medzi zakladateľov známeho festivalu Sunny Hill v Kosove. Vyrastala preto na piesňach Davida Bowieho, Boba Dylana, Radiohead či Stinga, ktoré jej otec doma púšťal alebo dokonca spieval. Festival stále organizuje spoločne s rodinou v rámci ich charity Sunny Hill Foundation. 

Odsťahovala sa od rodičov už ako 15-ročná

Dua Lipa je dcérou kosovských Albáncov. Narodila sa síce v Londýne, ale neskôr sa s rodinou presťahovala naspäť do Kosova. Tam začala uvažovať o hudobnej kariére a ako 15-ročná sa odsťahovala naspäť do Veľkej Británie. Ako veľa začínajúcich umelcov, aj ona začala na Soundcloud a Youtube pridávať videá, robila cover na známe skladby. 

Vlastní kľúč k mestu, kde vyrastala

V roku 2018 sa vrátila do mesta Priština v Kosove, kde strávila časť detstva a odkiaľ pochádzajú jej rodičia. Prvý kľúč od mesta daroval miestny starosta práve Dua Lipe. Jedným z dôvodov bola jej angažovanosť v miestnej komunite, ako napríklad spomenutý festival a charita Sunny Hill.

Pieseň New Rules jej zmenila život

V hudobnom svete prerazila v roku 2015 so svojím hitom Be The One. Zaznamenal obrovský úspech v Európe a obsadil prvé miesto aj v našich hitparádach. Neskôr nasledovali populárne skladby Last Dance, Hotter Than Hell a nakoniec New Rules, o ktorej tvrdí, že je to pieseň, ktorá jej zmenila život. Skladba z nej urobila najmladšieho ženského sólo umelca s dosiahnutím jednej miliardy pozretí na Youtube

Láme rekordy na Spotify

Druhý album Future Nostalgia vyšiel v roku 2020 a už prvý týždeň po vydaní prekonal 294 miliónov streamov. Čísla stále narastajú, teraz už celkovo prekročila 6 miliárd streamov za všetky svoje skladby. Album jej priniesol 5 nominácií na Grammy Awards a cenu za najlepší popový vokálny album. Na platforme Spotify je aj najpočúvanejšou britskou umelkyňou v celosvetovom meradle.

Je prvou ženskou umelkyňou, ktorá získala až 5 nominácií na BRIT Awards

Podarilo sa jej to v roku 2018 a bolo to viac nominácií, ako získal ktorýkoľvek iný umelec v tom roku. Bola nominovaná na britský album roka MasterCard za jej debutový Dua Lipa, na britský singel roka, britské video roka za New Rules, britskú sólovú umelkyňu a britský prelom, pričom posledné dve kategórie aj vyhrala.

Učiteľka jej povedala, že nevie spievať

Žila vo West Hampstead v Londýne a na základnej škole sa učila hrať na violončele. Zúčastnila sa na konkurze do školského zboru, kde jej učiteľka povedala, že spievať nevie, a preto počas víkendov začala chodiť do divadelnej školy na hodiny spevu.

S automobilkou Jaguar vytvorila najviac remixovanú skladbu

Kampaň bola o novom elektrickom automobile I-PACE britskej značky Jaguar. Vytvorili remix jej skladby Want To a spustili službu, kde si fanúšikovia mohli vytvoriť vlastnú verziu piesne na webovej stránke na základe toho, čo radi počúvajú, keď šoférujú. Podľa speváčkinho tímu vytvorili svetový rekord v „najremixovanejšej skladbe vôbec“.

Júnový koncert v Bratislave bude jej prvý na Slovensku

Nový multižánrový festival Lovestream sa bude konať na bratislavskom futbalovom štadióne Tehelné pole od 10. do 12. júna, kde Dua Lipa vystúpi ako jeden z headlinerov v sobotu 11. júna a odohrá plnohodnotnú koncertnú šou plnú známych hitov. V tento deň môžeš zažiť aj koncerty iných svetovo populárnych umelcov, ako sú napríklad Lost Frequencies, Zara Larsson či Zoe Wees. Lístok na sobotu bude stáť od 79 eur a kúpiť si ho môžeš na predpredaj.sk.

Kúp lístok

V sobotu síce Lovestream ovládne pop a Dua Lipa, ale skvelé koncerty sa začnú už v piatok, ktorý bude venovaný hlavne domácej scéne. Prvý deň otvoria česko-slovenské kapely, ako napríklad Čechomor, Lucie a IMT Smile. Nedeľa mierne nadviaže na program z predošlého dňa – uvidíš popového speváka Caluma Scotta, ktorého minuloročný hit Where Are You Now pravdepodobne dobre poznáš. Hlavný program posledného dňa festivalu sa však bude niesť v znamení rockových legiend, pretože headlinerom sú Red Hot Chili Peppers, ktorí už patria medzi klasiky tohto žánru.

dua lipa
Zdroj: Predpredaj
Domov
Zdieľať
Diskusia