Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
28. marca 2022, 16:59
Čas čítania 1:00
Ivan Koribanič TASR

Vedci zverejnili doteraz najdetailnejšiu fotografiu Slnka. Dá sa aj voľne stiahnuť

Vedci zverejnili doteraz najdetailnejšiu fotografiu Slnka. Dá sa aj voľne stiahnuť
Zdroj: EST
ZAUJÍMAVOSTI SLNKO
Uložiť Uložené

Obraz je poskladaný z 25 jednotlivých snímok, vyhotovených 7. marca počas štyroch hodín. Nasnímanie každej oblasti Slnka totiž trvalo zhruba desať minút.

Vesmírna sonda Solar Orbiter vyhotovila na polceste medzi Zemou a Slnkom dosiaľ najdetailnejšie snímky našej najbližšej hviezdy.

Predmetná snímka, ktorá bola vyhotovená vo vzdialenosti 75 miliónov kilometrov od Slnka, pochádza z ďalekohľadu EUI. Výsledná fotografia zachytáva celé Slnko spolu s jeho plazmovou atmosférou – korónou – v doposiaľ najvyššom rozlíšení.


Obraz je poskladaný z 25 jednotlivých snímok, vyhotovených 7. marca počas štyroch hodín. Nasnímanie každej oblasti Slnka totiž trvalo zhruba desať minút. Obraz má rozlíšenie 9 148 × 9 112 pixelov, čo je dokopy viac ako 83 miliónov pixelov. Fotografia sa dá stiahnuť na webe Európskej vesmírnej agentúry.

Slunce Solar Orbiter
Zdroj: Európska vesmírna agentúra


Sonda medzičasom dosiahla ďalší rekord, keď sa 26. marca priblížila k Slnku na dosiaľ najkratšiu vzdialenosť – 48 miliónov kilometrov. Momentálne sa nachádza v obežnej dráhe Merkúru a vyhotovuje ďalšie, ešte detailnejšie snímky Slnka. Zároveň zbiera údaje o slnečnom vetre a iných javoch.

Slnko
Zdroj: EST

Solar Orbiter odštartovala v roku 2020 a v rámci svojej cesty k stredu našej slnečnej sústavy vlani v novembri opäť preletela okolo Zeme. Ako vtedy pre TASR priblížil Aleš Kučera z Astronomického ústavu SAV, tento prelet bol „naplánovaný preto, aby sonda zmenila dráhu a rýchlosť voči Slnku a dostala sa tak na obežnú dráhu bližšie k Slnku. Bežne sa takáto ‚gravitačná asistencia‘ využíva pri sondách v slnečnej sústave a použila sa aj pri sondách Voyager I a II (prelet okolo Jupitera a Saturna)“.

Odporúčané
Slovenská influencerka má vlastnú kolekciu okuliarov. Toto je Kohe by eyerim x Tatiana Žideková Slovenská influencerka má vlastnú kolekciu okuliarov. Toto je Kohe by eyerim x Tatiana Žideková 25. apríla 2024, 14:00

Solar Orbiter sa počas svojej plánovanej sedemročnej misie zaoberá „centrálnym problémom heliofyziky: ako Slnko vytvára a riadi neustále sa meniace vesmírne prostredie v slnečnej sústave“, uviedol americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Slnko
Zdroj: ESA
Domov
Zdieľať
Diskusia