Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je PR správa spoločnosti Beryko.
18. marca 2022, 11:00
Čas čítania 2:06
Sponzorovaný obsah

Ženy spia o 13 minút dlhšie ako muži, odhalila štúdia Amazfitu

Ženy spia o 13 minút dlhšie ako muži, odhalila štúdia Amazfitu
Zdroj: Beryko.cz
ZDRAVIE KVALITA SPÁNKU
Uložiť Uložené

Popredný výrobca inteligentných hodiniek pripravil v rámci Svetového dňa spánku report dát zachytených inteligentnými nositeľnými zariadeniami značky Amazfit. Aké sú výsledky?

Report vytvorený poprednou značkou inteligentných hodiniek Amazfit obsahuje kľúčové zistenia týkajúce sa kvality a dĺžky spánku viac ako 26 miliónov globálnych používateľov, ktoré okrem iného pomáhajú lepšie porozumieť korelácii medzi zdravotným stavom a podmienkami spánku. Zhromaždené údaje boli spracované technikou maskovania dát, aby bola zaistená ochrana osobných údajov.

Najzaujímavejšie zistenia o kvalite spánku Stredoeurópanov

Podľa výskumu vykonaného vďaka Harvard School of Public Health je kvalitný spánok kľúčom k udržaniu dobrého zdravia. Ľudia, ktorí spia príliš málo, sú vystavení vyššiemu riziku obezity a kardiovaskulárnych chorôb ako tí, ktorí spia v priemere 8 hodín.

 
Sleep White Paper spoločnosti Zepp Health z roku 2021 skúmal kľúčové dáta vrátane dĺžky spánku, BMI, pokojovej srdcovej frekvencie (RHR) a počtu krokov, aby používateľom poskytol komplexný prehľad o stave spánku pre lepšiu správu zdravia. 

Ako sú na tom so spánkom obyvatelia strednej Európy?

  • Priemerná dĺžka spánku v roku 2021 bola 7 hodín a 19 minút (o minútu menej ako v roku 2020).
  • Ženy spia v priemere o 13 minút dlhšie ako muži (ženy spia priemerne 7 hodín a 25 minút, muži 7 hodín a 12 minút).
  • Najmladší ľudia spia v priemere o 33 minút dlhšie ako najstarší (ľudia narodení pred rokom 1970 spia priemerne 7 hodín a 8 minút, ľudia narodení po roku 2000 potom 7 hodín a 41 minút).
  • Čím viac krokov Stredoeurópania počas dňa prejdú, tým kratšie spia (ľudia, ktorí urobia za deň 1 000 až 2 000 krokov, spia v priemere 7 hodín a 34 minút a tí, ktorí prejdú 30 000 až 40 000 krokov, spia 6 hodín a 58 minút).
  • V roku 2021 sa o 20 % zvýšil počet nocí, keď sme spali menej ako 7 hodín.
smart watch
Zdroj: Beryko.cz

Aktívny životný štýl vedie k lepšiemu spánku, nižšej pokojovej tepovej frekvencii a zdravšiemu BMI

Výročná správa spoločnosti Zepp Health ďalej ukazuje, že používatelia, ktorí denne prejdú 12 000 až 20 000 krokov, si udržujú vyššiu kvalitu spánku a zdravšiu pokojovú tepovú frekvenciu, okolo 62. Mierne aeróbne cvičenia sú tiež prospešné pre ľudí s nespavosťou. Preto sa používateľom odporúča pravidelne cvičiť a udržiavať aktívny životný štýl na zlepšenie kvality spánku a predĺženie spánku.

Správa poukazuje aj na fakt, že dostatok spánku môže pozitívne ovplyvniť celkový fyzický výkon používateľov a znížiť ich duševný stres. Zisťuje aj, že pri siedmich až ôsmich hodinách spánku si telo s najväčšou pravdepodobnosťou zachová zdravšie skóre BMI a tiež lepšie skóre spánku.

Do ružova s inteligentným pomocníkom

Vplyv na kvalitu odpočinku má aj to, ako dlho spíš hlbokým spánkom. Zistiť dĺžku tejto fázy vedia aj múdre hodinky. Napríklad hodinky Amazfit GTR 3 majú zabudovaný monitoring spánku a dokážu analyzovať, ako dlho si bol bdelý, koľko času si strávil v posteli a aké dlhé boli jednotlivé fázy spánku. Na základe toho potom môžeš prispôsobiť svoju spánkovú hygienu, prípadne svoj režim tak, aby si dosiahol optimálnu dĺžku hlbokého spánku.

Ďalším prínosom je aplikácia budíka, ktorá ťa prebudí vo fáze ľahkého spánku, a to vo chvíli blízkej času, ktorý si sám určíš. Vďaka tomu nebudeš vstávať dolámaný a eliminuješ rána, keď nebudeš môcť otvoriť oči a prebrať sa. Na rozdiel od iných značiek inteligentných hodiniek nemusíš hodinky každú noc nabíjať, vydržia nabité až 21 dní. Hodinky sú teda skvelým pomocníkom na zlepšenie kvality tvojho spánku.

Domov
Zdieľať
Diskusia