Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je PR správa spoločnosti GRANDIOSOFT.
16. marca 2022 o 14:20
Čas čítania 3:48
Sponzorovaný obsah

Viete, čo zahŕňa rozvod manželstva a ako je to so spoločným majetkom?

ZAUJÍMAVOSTI ROZVODY A ROZCHODY
Uložiť Uložené

Len málokto sa hneď vyrovná s tým, že so životným partnerom nevie viac nájsť spoločnú reč a nechce s ním zdieľať spoločnú budúcnosť.

Rozvod manželstva nie je ľahká téma. Len málokto sa hneď vyrovná s tým, že so životným partnerom nevie viac nájsť spoločnú reč a nechce sa s ním deliť o spoločnú budúcnosť. Týmto pomerne náročným obdobím vás môže sprevádzať advokát, ktorý všetko zariadi. Ak ale zvažujete, že rozvodový proces zvládnete aj sami, ponúkame vám informácie, ktoré potrebujete vedieť.

Ako sa to celé začína?

Rozvodové konanie sa začína hneď, ako podáte žiadosť o rozvod na príslušný súd. Len súd má totiž právomoc manželstvo právoplatne rozviesť. Príslušný súd sa nachádza v obvode, v ktorom mali manželia posledné spoločné bydlisko a aspoň jeden z manželov v ňom stále býva. V opačnom prípade je príslušným súdom ten, v ktorého obvode má bydlisko manžel, ktorý návrh nepodal. V žiadosti, resp. v návrhu je okrem identifikačných údajov manžela a manželky potrebné stručne opísať dôvody, pre ktoré je manželstvo rozvrátené či nefungujúce. Prílohou návrhu by malo byť okrem sobášneho listu aj potvrdenie o trvalom pobyte, a tiež potvrdenie o zaplatení súdneho poplatku vo výške 66 eur.

Odporúčané
Si tím Sophie alebo tím Joe? Ako celebrity dokážu ovplyvniť, ako vnímaš ich rozchod, a prečo im to Tiktok kazí Si tím Sophie alebo tím Joe? Ako celebrity dokážu ovplyvniť, ako vnímaš ich rozchod, a prečo im to Tiktok kazí 26. septembra 2023 o 12:30

Po podaní návrhu ho súd zašle druhému manželovi, aby sa k nemu vyjadril. Vždy môže uviesť, či s rozvodom manželstva súhlasí alebo nesúhlasí a taktiež svoj pohľad na vzájomné spolužitie s druhým manželom. Následne súd určí termín pojednávania, na ktorom spravidla vždy sudca vypočuje oboch manželov. Najmä zisťuje príčiny, ktoré viedli k rozvratu vzájomných vzťahov medzi manželmi, a pri rozhodovaní na ne prihliada. Zvažuje tiež či je rozvrat manželstva nezvratný, alebo či nie je na mieste odporučenie manželskej poradne, prípadne mediácia. Súd totiž vždy vedie manželov k odstráneniu príčin rozvratu manželstva a usiluje sa o ich zmierenie. Ak ale výsluchom manželov dôjde súd k zisteniu, že spolužitie manželov je už len formálne, ich manželstvo je rozvrátené a nie je šanca na obnovenie manželského spolužitia, súd manželstvo rozvedie. Zákon o rodine konkrétne stanovuje, že súd môže na základe návrhu manželstvo rozviesť len v prípade, ak sú vzťahy medzi manželmi tak vážne narušené a trvalo rozvrátené, že manželstvo nemôže plniť svoj účel a od manželov nemožno očakávať obnovenie manželského spolužitia. Nikoho nemožno nútiť zotrvať v manželskom zväzku, ktorý si viac neplní svoju spoločenskú funkciu. V takom prípade súd manželstvo rozvedie vydaním rozsudku. Nadobudnutím jeho právoplatnosti sa manželstvo ruší.

Čo ak manželia majú deti?

Rozvod manželstva sa vždy dotýka aj detí, ktoré z neho pochádzajú. Konanie o rozvod manželstva je v prípade, že manželia majú deti, spojené s konaním o úpravu práv a povinností rodičov voči maloletým deťom. Včas po rozvode manželstva je totiž potrebné upraviť, ktorý z manželov bude mať deti zverené do svojej osobnej starostlivosti, a tiež v akom rozsahu bude druhý rodič povinný prispievať na výživu a výchovu detí. Samozrejme, pokiaľ sú na to vytvorené vhodné podmienky, súd môže maloleté deti zveriť aj do striedavej osobnej starostlivosti oboch rodičov. Zverenie detí je často kameňom úrazu najmä pri nezhodách rodičov. Súd sa pri rozhodovaní často riadi odporúčaním kolízneho opatrovníka, príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý zisťuje pomery v domácnosti oboch rodičov. Pokiaľ je dieťa dostatočne rozumovo vyspelé, je vyššieho veku a situácii v domácnosti dostatočne rozumie, súd môže v otázke zverenia dieťaťa prihliadnuť aj na jeho názor. Dieťa si tak môže vybrať, ktorému z rodičov bude zverené. Rodičovské práva a povinnosti oboch manželov zostávajú bežne zachované, preto aj druhý rodič, ktorému sa dieťa nezverilo do osobnej starostlivosti, má právo sa s dieťaťom stretávať, chodiť s ním na výlety, dovolenky a inak s ním tráviť čas. Preto sa bežne v rozsudku o rozvode manželstva upravuje aj styk rodiča s maloletým dieťaťom.

rozchod
Zdroj: Dreamstime.com

Čo potom so spoločným majetkom?

Uzavretím manželstva zároveň vzniká aj bezpodielové spoluvlastníctvo. Ide o vlastníctvo, v ktorom, jednoducho povedané, nie sú určené spoluvlastnícke podiely, ale majetok manželov, ktorý počas manželstva nadobudnú, je spoločný. Samozrejme, zákon stanovuje aj nejaké výnimky. Do spoločného majetku nepatria napríklad veci získané darom alebo dedením, ani veci, ktoré slúžia na osobnú potrebu alebo pre výkon povolania len jedného z manželov. Rozvodom manželstva toto bezpodielové spoluvlastníctvo zaniká a následne sa spravidla vykonáva jeho vyrovnanie, resp. prerozdelenie medzi oboch manželov. Rozdeliť majetok manželov možno v prvom rade na základe vzájomnej dohody. Často sa však stáva, že sa manželia nevedia dohodnúť, ktorému z manželov majetok pripadne, preto vyrovnanie vykoná súd na základe návrhu. Pri vyrovnaní súd vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo to, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia súd vezme tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti.

Odporúčané
Toto robí rozchod s tvojím telom: mozog reaguje rovnako ako pri fyzickej bolesti, srdce sa môže doslova „zlomiť“ Toto robí rozchod s tvojím telom: mozog reaguje rovnako ako pri fyzickej bolesti, srdce sa môže doslova „zlomiť“ 30. mája 2023 o 16:30

Ak sa vyrovnanie majetku nevykoná do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov, resp. od rozvodu, dôjde k tzv. zákonnému vysporiadaniu. Hnuteľné veci tak pripadnú manželom podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva užíval pre svoju potrebu, potrebu svojej rodiny a domácnosti. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve, a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné.

Celý proces rozvodu manželstva môže byť vzhľadom na všetky formality pomerne jednoduchý, no ak sú v manželstve deti, spoločný majetok a s manželom je ťažké sa dohodnúť, je vhodné využiť právne rady advokáta. Advokátska kancelária Bratislava vie poskytnúť poradenstvo na úvodnej konzultácii, ktorá niekomu môže postačovať na to, aby rozvodovým procesom úspešne prešiel. Ak sú ale vzťahy medzi manželmi komplikované, z manželstva pochádzajú deti, na ktorých starostlivosti sa manželia nevedia dohodnúť, prípadne je v manželstve majetok, ktorý si nevedia rozdeliť, advokát vie poskytnúť zastúpenie v celom tomto procese.

Domov
Zdieľať
Diskusia