Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Pozri si naše tipy na darčeky, ktoré by sme si kúpili aj my 🤩
21. februára 2022 o 12:30
Čas čítania 6:42
Ema Stanovská

Majiteľ mliekarne v Zázrivej: „Pouliční“ predajcovia korbáčikov sa snažia len prežiť, niektorí predávajú naše výrobky (Reportáž)

GASTRO GASTROPRIEMYSEL REPORTÁŽE ZO SLOVENSKA
Uložiť Uložené

Majiteľ mliekarne Syrex Rastislav Volek chránené označenie nepovažuje za špeciálnu prestíž, dokonca uvažoval nad tým, že ho zruší.

Je druhá polovica 18. storočia na salaši v malebnej oravskej obci Zázrivá. Miestny bača nad hrncom s horúcou vodou zohrieva čerstvú hrudku syra, aby z nej vyrobil oštiepok. Nestíhal ju spracovať skôr, lebo mal na salaši veľa práce, a tak syr trochu podkysol. Okolo baču pobehujú deti, hrajú sa. Bačovi zrazu vo chvíľke nepozornosti spadne kúsok syra do horúcej vody. Nevšimne si to.

Po chvíli ktosi začne syr vyťahovať z vody a čím vyššie ťahá, tým je syr tenší a dlhší. Bača si vzdychne: No čo už s tým, a rozhodne sa hodiť ho do soľného roztoku. Vznikne niečo veľmi zaujímavé a mimoriadne chutné – syrová niť (alebo „vojka“, ako ju nazývajú domáci). Po pár dňoch sa bača rozhodne zapliesť nite podobným spôsobom, akým si dievčatá zapletajú vrkoče. Tradičný zázrivský korbáčik je na svete.

V Refresheri ti prinášame originálne reportáže zo zaujímavých miest a udalostí. Ak chceš byť v obraze, sleduj tému reportáže zo Slovenska. Ak nás chceš podporiť a získať prístup ku všetkým exkluzívnym článkom, nezabudni sa stať členom klubu Refresher+.
Čerstvo zapletené korbáčiky v mliekarni Syrex.
Čerstvo zapletené korbáčiky v mliekarni Syrex. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar

Sme späť v 21. storočí. Sedíme v aute s majiteľom mliekarne Syrex Zázrivá, ktorá patrí medzi najznámejších výrobcov dnes už ikonických zázrivských korbáčikov s chráneným zemepisným označením. Rastislav Volek nás vezie do mliekarne, po ceste ukazuje prstom na každý druhý dom a „recituje“ mená jeho obyvateľov. „Títo si vyrábajú vlastné korbáčiky, hentí majú svoju malú výrobňu, tomuto dokonca dovážame naše výrobky a on ich predáva lacnejšie,“ vraví.

Zázrivský korbáčik je špecifický svojím tvarom, ktorý je pre syry a syrárske výrobky
nezvyčajný. Pripravuje sa tradičným, takmer výlučne ručným spôsobom – parením
hrudkového syra v horúcej vode a jeho vyťahovaním do tvaru nití a ich následným
spletaním do tvaru korbáčika. Je typický svojou vláknitou štruktúrou a mliečnou, lahodne syrovou, mierne kyslastou chuťou.

Cesta Zázrivou zo salaša na Demkovskej ulici do mliekarne v Ráztokoch trvá autom len 10 minút, no ak by sme chceli zrátať všetkých „pouličných predajcov“ korbáčikov, nestačili by nám ani prsty na oboch rukách. „Keď ich vidím, vnímam to ako trápenie. Sedia celý deň v zime, snažia sa nejak prežiť,“ hovorí Volek, ktorý firmu prevzal po svojich rodičoch a tragicky zosnulom bratovi.

Majiteľ Syrexu Rastislav Volek.
Majiteľ Syrexu Rastislav Volek. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar

Malých predajcov nevníma ako konkurenciu. Keďže roky žijú v tej istej dedine, dobre sa poznajú a niektorí v Syrexe dokonca pracujú. „Chodia k nám normálne do práce a vo voľnom čase si privyrábajú vlastnou výrobou korbáčikov. Neurobíme s tým nič, to je život. Nemyslím si, že nám to môže nejak uškodiť. Mnohí od nás berú výrobky, aby ich potom predali – čo si nespravia sami, to kúpia u nás. Sú to v podstate naši odberatelia,“ hovorí Volek.

Odporúčané
Zamestnanci McDonald's opäť čistili životné prostredie na Slovensku. Najviac odpadu vyzbierali v tomto meste Zamestnanci McDonald's opäť čistili životné prostredie na Slovensku. Najviac odpadu vyzbierali v tomto meste 12. decembra 2024 o 10:00

Dodáva, že niektorí vyrábajú naozaj úžasné korbáčiky. „Rovnaké ako naše, možno ešte lepšie. Keď to niekto robí ručne, v malom a dá do toho lásku, tá chuť je úplne iná,“ vysvetľuje majiteľ Syrexu. Myslí si však, že konečné rozhodnutie je aj tak na zákazníkovi – vyskúša viacero korbáčikov a sám sa napokon rozhodne, ktoré sú lepšie. Je tu však jeden problém, ktorý trápi nielen Zázrivú, ale aj celý oravský región.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorý problém môže ohroziť poctivých výrobcov korbáčikov aj samotných konzumentov.
  • Prečo pre majiteľa Syrexu chránené zemepisné označenie skoro nič neznamená a rozmýšľa nad jeho zrušením.
  • Ako to vyzerá v mliekarni v Zázrivej, kde sa vyrába asi 50 druhov syrových produktov.
  • Ako sa vyrábajú korbáčiky a prečo musí mať ich výrobca doslova „azbestové ruky“.
  • V čom sa korbáčiky s chráneným označením najviac odlišujú od tých „bežných“.
  • Čo všetko nájdeš a ochutnáš na zázrivskom salaši Syrex.
  • Mláďa akého zvieraťa sme si mohli na salaši zobrať do náručia.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 110393 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Celodenný Skipas v PARK SNOW Donovaly ZDARMA , Poukázka v hodnotě 200 korun na nákup v Furiosa alebo PPV kód na Oktagon 65
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia