Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
21. februára 2022, 12:30
Čas čítania 6:42
Ema Stanovská

Majiteľ mliekarne v Zázrivej: „Pouliční“ predajcovia korbáčikov sa snažia len prežiť, niektorí predávajú naše výrobky (Reportáž)

GASTRO GASTROPRIEMYSEL REPORTÁŽE ZO SLOVENSKA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Majiteľ mliekarne Syrex Rastislav Volek chránené označenie nepovažuje za špeciálnu prestíž, dokonca uvažoval nad tým, že ho zruší.

Je druhá polovica 18. storočia na salaši v malebnej oravskej obci Zázrivá. Miestny bača nad hrncom s horúcou vodou zohrieva čerstvú hrudku syra, aby z nej vyrobil oštiepok. Nestíhal ju spracovať skôr, lebo mal na salaši veľa práce, a tak syr trochu podkysol. Okolo baču pobehujú deti, hrajú sa. Bačovi zrazu vo chvíľke nepozornosti spadne kúsok syra do horúcej vody. Nevšimne si to.

Po chvíli ktosi začne syr vyťahovať z vody a čím vyššie ťahá, tým je syr tenší a dlhší. Bača si vzdychne: No čo už s tým, a rozhodne sa hodiť ho do soľného roztoku. Vznikne niečo veľmi zaujímavé a mimoriadne chutné – syrová niť (alebo „vojka“, ako ju nazývajú domáci). Po pár dňoch sa bača rozhodne zapliesť nite podobným spôsobom, akým si dievčatá zapletajú vrkoče. Tradičný zázrivský korbáčik je na svete.

V Refresheri ti prinášame originálne reportáže zo zaujímavých miest a udalostí. Ak chceš byť v obraze, sleduj tému reportáže zo Slovenska. Ak nás chceš podporiť a získať prístup ku všetkým exkluzívnym článkom, nezabudni sa stať členom klubu Refresher+.
Čerstvo zapletené korbáčiky v mliekarni Syrex.
Čerstvo zapletené korbáčiky v mliekarni Syrex. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar

Sme späť v 21. storočí. Sedíme v aute s majiteľom mliekarne Syrex Zázrivá, ktorá patrí medzi najznámejších výrobcov dnes už ikonických zázrivských korbáčikov s chráneným zemepisným označením. Rastislav Volek nás vezie do mliekarne, po ceste ukazuje prstom na každý druhý dom a „recituje“ mená jeho obyvateľov. „Títo si vyrábajú vlastné korbáčiky, hentí majú svoju malú výrobňu, tomuto dokonca dovážame naše výrobky a on ich predáva lacnejšie,“ vraví.

Zázrivský korbáčik je špecifický svojím tvarom, ktorý je pre syry a syrárske výrobky
nezvyčajný. Pripravuje sa tradičným, takmer výlučne ručným spôsobom – parením
hrudkového syra v horúcej vode a jeho vyťahovaním do tvaru nití a ich následným
spletaním do tvaru korbáčika. Je typický svojou vláknitou štruktúrou a mliečnou, lahodne syrovou, mierne kyslastou chuťou.

Cesta Zázrivou zo salaša na Demkovskej ulici do mliekarne v Ráztokoch trvá autom len 10 minút, no ak by sme chceli zrátať všetkých „pouličných predajcov“ korbáčikov, nestačili by nám ani prsty na oboch rukách. „Keď ich vidím, vnímam to ako trápenie. Sedia celý deň v zime, snažia sa nejak prežiť,“ hovorí Volek, ktorý firmu prevzal po svojich rodičoch a tragicky zosnulom bratovi.

Majiteľ Syrexu Rastislav Volek.
Majiteľ Syrexu Rastislav Volek. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar

Malých predajcov nevníma ako konkurenciu. Keďže roky žijú v tej istej dedine, dobre sa poznajú a niektorí v Syrexe dokonca pracujú. „Chodia k nám normálne do práce a vo voľnom čase si privyrábajú vlastnou výrobou korbáčikov. Neurobíme s tým nič, to je život. Nemyslím si, že nám to môže nejak uškodiť. Mnohí od nás berú výrobky, aby ich potom predali – čo si nespravia sami, to kúpia u nás. Sú to v podstate naši odberatelia,“ hovorí Volek.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Dodáva, že niektorí vyrábajú naozaj úžasné korbáčiky. „Rovnaké ako naše, možno ešte lepšie. Keď to niekto robí ručne, v malom a dá do toho lásku, tá chuť je úplne iná,“ vysvetľuje majiteľ Syrexu. Myslí si však, že konečné rozhodnutie je aj tak na zákazníkovi – vyskúša viacero korbáčikov a sám sa napokon rozhodne, ktoré sú lepšie. Je tu však jeden problém, ktorý trápi nielen Zázrivú, ale aj celý oravský región.

Na turistov číhajú nelegálni obchodníci, ktorí syrové výrobky často predávajú v zlých hygienických podmienkach. Niektorí predávajú korbáčiky, ktoré so syrom nemajú takmer nič spoločné. Vyrábajú ich buď z veľmi nekvalitného syra, alebo do nich pridávajú rastlinný tuk. Volek vraví, že takéto korbáčiky preferujú supermarkety, ktoré nemyslia na kvalitu, ale len tlačia na cenu. 

Majiteľ firmy Syrex Rastislav Volek.
Majiteľ firmy Syrex Rastislav Volek. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar

Najväčší rozdiel medzi jeho korbáčikmi a korbáčikmi „cestných“ predajcov je podľa neho v úrovni hygieny. „Keď dodržíte všetky hygienické princípy, každý korbáčik bude chutiť rovnako. Sú v tom baktérie, život. Vďaka nim korbáčik buď pekne vonia a chutí, alebo naopak.“

Chránené označenie by chcel zrušiť

Volekova firma Syrex je jedným z mála výrobcov, ktorí môžu pri svojich výrobkoch od roku 2011 používať chránené zemepisné označenie Zázrivský korbáčik a Zázrivské vojky (ľudový výraz pre syrové nite). Aby mohol mať produkt toto označenie, je potrebné dodržať prísne normy kladené na výrobu, balenie aj označovanie. Vďaka tejto ochrannej známke môžu spotrebitelia vidieť, ktoré potraviny sú zárukou bezpečnej a zdravej výživy.

Syrex je jeden z mála výrobcov, ktorí môžu pri svojich výrobkoch od roku 2011 používať chránené zemepisné označenie Zázrivský korbáčik a Zázrivské vojky.
Syrex je jeden z mála výrobcov, ktorí môžu pri svojich výrobkoch od roku 2011 používať chránené zemepisné označenie Zázrivský korbáčik a Zázrivské vojky. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar

Rastislav Volek však túto známku nepovažuje za nejakú špeciálnu prestíž, dokonca uvažoval nad tým, že ju zruší. „Na každý produkt musíme lepiť etiketu, čo pre nás predstavuje čas, peniaze a prácu navyše. Ale zatiaľ si ju nechávame a uvidíme.“ 

Odporúčané
Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť 13. apríla 2024, 14:30

Vraví, že veľa ľudí si myslí, že ochrannú známku dostane každý, kto chce. „Keď to vidím v obchode, nič to pre mňa neznamená. My tie zadané normy dodržiavame tak či tak,“ konštatuje. A či im známka zvýšila predaj? „To nevieme s určitosťou povedať, pretože sa snažíme neustále zlepšovať a za úspechom môže byť veľa faktorov.“

Majiteľ Syrexu Rastislav Volek.
Majiteľ Syrexu Rastislav Volek. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar

Dopĺňa, že s ochrannou známkou je to podobné ako s biopotravinami. „Označenie bio sa mi strašne nepáči. To, čo je zlé, by malo byť označené ako chemo, a všetko ostatné by malo byť považované za normu. Tomu, čo je normálne, by sme nemali dávať pridanú hodnotu. Ale my to robíme opačne – to horšie necháme tak a to dobré vyzdvihneme. Ale predstavte si, že vojdete do obchodu a všade uvidíte smrtky. Nikdy by to neprešlo, lebo ide o biznis.“

Expedícia Mliečny raj

Prichádzame do mliekarne, ktorá stojí hneď vedľa rodičovského domu Volekovcov. Nepochybne ide o najkrajší dom v okolí – je ozdobený ľudovými prvkami a pripomína menší penzión.

Rodičovský dom Rastislava Voleka.
Rodičovský dom Rastislava Voleka. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar

Volekovi predkovia sa chovu dobytka, oviec a výrobe syrových produktov venovali odnepamäti. Jeho rodičia chovali kravy, spracovávali mlieko a venovali sa tradičnej výrobe korbáčikov. Tie najskôr predávali pred kostolom a na jarmokoch, neskôr ich začali dodávať do miestnych obchodov, reštaurácií a hotelov.

Odporúčané
Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu 10. apríla 2024, 18:00

V roku 2003 založili firmu s názvom Syrex. Prestali chovať ovce a kravy a zamerali sa na modernizáciu výroby a vlastný predaj syrových produktov. Dnes majú sieť 150 predajcov po celom Slovensku a Česku, ktorých zásobujú čerstvými výrobkami raz až dvakrát do týždňa (nájdeš ich na tomto linku). 

Tradičný syrový korbáčik, parenica a srdiečko.
Tradičný syrový korbáčik, parenica a srdiečko. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar

V mliekarni dostávame biele plášte a vstupujeme do výrobne, kde každý deň vzniká viac ako 50 druhov tradičných syrových produktov a špecialít – okrem korbáčikov sú to napríklad oštiepky, parenice, jogurty, žinčica, bryndza či rôzne syrové figúrky a torty. V súčasnosti tam pracuje vyše 30 zamestnancov, predovšetkým žien. Vedúcou výroby je sestra majiteľa Syrexu Anna Kralčáková.

Príprava ochutených syrových guľôčok.
Príprava ochutených syrových guľôčok. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar
Čerstvé ovčie jogurty.
Čerstvé ovčie jogurty. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar
Syrové nite sa po ponorení do soľného roztoku musia na chvíľu zavesiť, aby z nich stiekla prebytočná voda.
Syrové nite sa po ponorení do soľného roztoku musia na chvíľu zavesiť, aby z nich stiekla prebytočná voda. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar

Volek nás sprevádza po „laktózovom raji“ rozčlenenom na množstvo miestností – v jednej nám ukazuje syridlá (tráviace enzýmy potrebné na výrobu syra) uložené vo veľkých sudoch, v ďalšej kilá neuveriteľne voňavej bryndze, v inej zas vidíme desiatky visiacich syrových nití. Postupne strácame orientáciu a jediné, čo nám behá po rozume, je, že máme neprekonateľnú chuť na syr. Akýkoľvek.

Čerstvý ovčí syr.
Čerstvý ovčí syr. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar

Srdcom mliekarne je stôl, okolo ktorého sedí asi šesť pracovníčok. Usilovne zapletajú syrové nite pomocou zvislej kovovej tyče. „Keby som vedela, že príde fotograf, tak sa viac nastajlujem,“ smeje sa usmiata asi 50-ročná zamestnankyňa v bielej šatke. Zdá sa, že im je veselo a práca im ide od ruky. Prsty ich nebolia, lebo „to už je len dokončovanie“. Pracujú osem až deväť hodín denne, prípadne „podľa potreby“.

Zamestnankyne mliekarne spoločne zapletajú syrové nite.
Zamestnankyne mliekarne spoločne zapletajú syrové nite. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar
V mliekarni v súčasnosti pracuje vyše 30 zamestnancov, predovšetkým žien.
V mliekarni v súčasnosti pracuje vyše 30 zamestnancov, predovšetkým žien. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar

Hotové korbáčiky končia v stroji, ktorý ich zabalí do potravinárskej fólie alebo vákuového obalu, v ktorom syry dlhšie vydržia (tieto sa väčšinou vyvážajú do obchodov). Každé balenie sa ešte skontroluje a na záver sa naň nalepí ochranná známka.

Stroj balí hotové korbáčiky do fólie či vákuového obalu.
Stroj balí hotové korbáčiky do fólie či vákuového obalu. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar
Stroj balí hotové korbáčiky do fólie či vákuového obalu.
Stroj balí hotové korbáčiky do fólie či vákuového obalu. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar

Láska prechádza cez ruky

Na výrobu korbáčikov a nití sa používa kravské mlieko s prídavkom kyslomliečnej kultúry – v Zázrivej sa používa mlieko z menších kráv Jersey, ktoré ho majú veľmi kvalitné. Pridá sa doň syridlo, ktoré spôsobí, že sa mlieko akoby „vyzráža“. Vznikne prírodný syr, ktorý sa nechá niekoľko hodín vykysnúť. 

Kravy Jersey, ktoré dávajú mlieko na tradičné korbáčiky.
Kravy Jersey, ktoré dávajú mlieko na tradičné korbáčiky. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar

Nakysnutý syr sa pokrája na menšie kusy, ktoré sa nastrúhajú, aby sa rýchlejšie roztavili. Následne sa produkt parí v horúcej vode, ktorá má teplotu okolo 80 až 90 stupňov Celzia, a miesi drevenou lopatkou až do dosiahnutia kompaktnej plastickej hmoty – pareniny. 

Odporúčané
Z korporátu prešli do gastra: Miška a Joff sú majiteľmi bistra Kaliforňan, ktorý je dnes už známym lovebrandom (Rozhovor) Z korporátu prešli do gastra: Miška a Joff sú majiteľmi bistra Kaliforňan, ktorý je dnes už známym lovebrandom (Rozhovor) 2. apríla 2024, 12:30

V ďalšom kroku prichádza na rad hnetenie. Parenina sa ručne hnetie, preťahuje a prekladá až do dosiahnutia vláčnej hladkej štruktúry – syrového cesta –, aby bola ľahko tvarovateľná. Práve táto ručná práca dodáva korbáčikom ojedinelú vláknitú štruktúru. Takto dohladka vypracované syrové cesto sa môže vyťahovať/ťahať do tvaru nití („vojok“), ktoré sa okamžite hádžu do studenej vody (aby zachovali tvar) a potom namotávajú na motovidlo. Vyťahujú sa ručne, prípadne pomocou dvoch valcov s drážkami otáčajúcimi sa proti sebe.

Vyťahovanie parených syrových nití.
Vyťahovanie parených syrových nití. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar

Potom sa nite ponoria do nasýteného soľného roztoku, a aby sa zbavili prebytočnej slanej vody, zavesia sa na drevenú alebo antikorovú tyč, kde z nich voda stečie. Na záver sa vojky preložené napoly ručne spletajú do tvaru korbáčika a obviažu sa jednou zo
syrových nití. Pri výrobe údených korbáčikov sa ešte údia priamym studeným dymom s teplotou približne 30 stupňov Celzia.

Podľa Voleka sú základom chutných korbáčikov šikovní ľudia. Veľa spravia drevené nástroje, ktoré na syr vplývajú lepšie ako tie kovové či plastové. Ale aby vznikol výrobok skutočne „od srdca“, ženy musia mať doslova „azbestové ruky“. Keďže syr sa parí pri veľmi vysokej teplote, je nevyhnutné používať latexové rukavice. „Korbáčiky sú však neporovnateľne chutnejšie, keď sa spracúvajú holou rukou. To je tá láska, ktorú im ženy odovzdávajú. Niektoré to teplo už ani necítia,“ vysvetľuje Volek.

Korbáčiky chutia najlepšie, keď sa pripravujú holými rukami.
Korbáčiky chutia najlepšie, keď sa pripravujú holými rukami. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar
Drevené formičky na výrobu syrových figúrok.
Drevené formičky na výrobu syrových figúrok. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar

Kontaktný salaš

Rastislav Volek otvoril v roku 2014 aj salaš s ubytovaním a farmou, reštauráciou, predajňou a malou výrobňou, kde si môžu návštevníci vyrobiť vlastné korbáčiky.

Rastislav Volek pred salašom Syrex.
Rastislav Volek pred salašom Syrex. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar
Predajňa na salaši.
Predajňa na salaši. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar

Kontaktný salaš s názvom Bačíkovo sa nachádza na horských lúkach hneď pod Malým Rozsutcom, odkiaľ je krásny výhľad na okolie. 

Kôň na salaši Bačíkovo.
Kôň na salaši Bačíkovo. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar
Ubytovanie na salaši.
Ubytovanie na salaši. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar

Deti tu môžu nakŕmiť kone, zajace, pohladkať kozy, ovečky či malé prasiatka. Na farme, vedľa ktorej je aj malý lyžiarsky vlek, sa dokonca môžeš ubytovať. V deň našej návštevy sa akurát narodili dve malé kozliatka, ktoré sme si mohli na chvíľu zobrať do náručia.

Salaš Bačíkovo.
Salaš Bačíkovo. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar
Rastislav Volek s novým prírastkom farmy – čerstvo narodeným kozliatkom.
Rastislav Volek s novým prírastkom farmy – čerstvo narodeným kozliatkom. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar
Salaš Bačíkovo.
Salaš Bačíkovo. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar

V kolibe môžeš ochutnať slovenské klasiky ako domácu bryndzovú nátierku, halušky so 100 % ovčou bryndzou, pirohy, zemiakové šúľance či grilovaný oštiepok. Zapiť to môžeš čapovaným pivom z regionálneho pivovaru Vŕšky alebo, ešte lepšie, krčahom čerstvej žinčice zo salaša. V kuchyni dnes vyrábajú aj klobásy a iné mäsové výrobky. „Začali sme ich robiť, keď bolo v kuchyni menej práce, a ostalo nám to,“ hovorí Volek. Na prípravu jedál používajú výhradne čerstvé suroviny z vlastnej a miestnej produkcie. 

Reštaurácia na salaši Syrex.
Reštaurácia na salaši Syrex. Zdroj: Facebook/Salaš Syrex
zázrivá
Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar

Bryndzové halušky tu stoja o niečo viac ako v iných regionálnych kolibách, a to preto, že používajú veľa kvalitnej neriedenej ovčej bryndze. „Reštaurácie o našu bryndzu zväčša nemajú záujem, pretože je taká drahá. Preto dodávame hlavne do obchodov. Všetka tá tvrdá práca za tým však nie je zadarmo,“ uzatvára Rastislav Volek. 

Domov
Zdieľať
Diskusia