Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. februára 2022, 16:15
Čas čítania 3:10
Ivan Koribanič

ZOH 2022 v Pekingu: Otvárací ceremoniál sa niesol v duchu mieru a s heslom „Spoločne za zdieľanú budúcnosť“

ZOH 2022 v Pekingu: Otvárací ceremoniál sa niesol v duchu mieru a s heslom „Spoločne za zdieľanú budúcnosť“
Zdroj: Reprofoto/RTVS
ŠPORT SLOVENSKO ŠPORT ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY V PEKINGU 2022 ZOH 2022 ZOH 2022 OTVÁRACÍ CEREMONIÁL ZOH 2022 PROGRAM
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

ZOH 2022 v Pekingu odštartovali otváracím ceremoniálom, ktorého hlavným symbolom bola snehová vločka.

Otváracím ceremoniálom na štadióne Vtáčie hniezdo odštartovali ZOH 2022 v Pekingu. Práve Peking sa stal prvým mestom, ktoré v histórii olympijských hier zorganizovalo letné (2008) aj zimné olympijské hry. Keď sa pred siedmimi rokmi hlasovalo o organizátorovi ZOH 2022, Peking vyhral pred kazašskou Alma-Atou len o štyri hlasy. Peking ich mal 44.

ZOH 2022
Zdroj: Reprofoto/RTVS


REFRESHER ti počas celej olympiády bude prinášať to najpodstatnejšie, čo by ti určite nemalo ujsť. V rámci olympiády sme pripravili aj medailové prognózy pre slovenských športovcov. Viac o tom si môžeš prečítať tu.

Okrem toho sme pripravili aj podrobný program, kde sa dozvieš presný harmonogram slovenských športovcov na ZOH 2022 v Pekingu. Živé prenosy bude počas celej olympiády zabezpečovať priamo z dejiska aj RTVS

Na olympiáde bude 91 krajín súťažiť o celkovo 109 medailí. Oproti uplynulej zimnej olympiáde pribudlo sedem nových disciplín. Hoci svet stále sužuje pandémia, na všetkých športoviskách si výkony športovcov bude môcť naživo pozrieť spolu 150-tisíc divákov.

ZOH 2022
Zdroj: Reprofoto/RTVS


Ceremoniál sa začal predstavením prezidenta Medzinárodného olympijského výboru Thomasa Bacha a prezidenta Číny Si Ťin-pchinga. Nasledoval začiatok programu. Organizátori si za úvodný symbol zvolili symbol jari. Tej totiž predchádza zima, čo je odkaz na zimnú olympiádu. A práve zima podľa Číny znamená zrod nového života. Nadväzujúcou animáciou bola púpava, ktorej semená symbolicky rozfúkli.

ZOH 2022
Zdroj: Reprofoto/RTVS


Keďže je hostiteľom olympiády Čína, chýbať nesmelo ani vztýčenie čínskej vlajky. Tú si najprv podali Číňania rôznych hodností. Medzi nimi malo zastúpenie aj 56 národností, ktoré v Číne žijú. Nasledovalo vztýčenie vlajky za sprievodu mladého trubkára.

ZOH 2022
Zdroj: Reprofoto/RTVS


Nasledovala animácia s názvom Olympijské kruhy v kocke ľadu. Táto časť ceremoniálu pripomenula všetky miesta, ktoré doposiaľ hostili olympiádu.

Na obrazovkách sme už vzápätí mohli vidieť všetky krajiny s ich výpravami. Tie postupne prechádzali po ploche štadióna. Privilégium prvej krajiny malo už tradične Grécko. Dôvod je prostý – Grécko je považované za krajinu, ktorá svetu dala olympijské hry.

ZOH 2022
Zdroj: Reprofoto/RTVS


Slovenská výprava sa na rad dostala až ako 71. Slovenskú vlajku držali hokejista Marek Hrivík a sánkarka Katarína Šimoňáková. Vo výprave chýbala lyžiarka Petra Vlhová. Tá sa chce naplno sústrediť a koncentrovať na preteky, ktoré ju čakajú už v pondelok skoro ráno nášho času.

Po predstavení všetkých krajín bola stredobodom pozornosti snehová vločka. Tých bolo 91, každá niesla názov krajiny, ktorá sa zúčastní na ZOH 2022. Tieto vločky sa napokon spojili do jednej, čo malo symbolizovať jednotu krajín po celom svete.

ZOH 2022
Zdroj: Reprofoto/RTVS


„Sme tu, aby sme oslávili nový čínsky rok tigra. Aby sme potvrdili, že sem prichádzame z celého sveta. Spoločne osláviť zimnú olympiádu. Je to udalosť, ktorá prepája moderné olympijské hnutie s čínskymi tradíciami. Vítam vás tu v mene všetkých organizátorov. Pred 14 rokmi sme presne tu zapálili oheň na letnej olympiáde. Naplnil sa storočný sen Číny takéto podujatie zorganizovať.

ZOH 2022
Zdroj: Reprofoto/RTVS


Dnes sme svedkami, že je Peking prvým miestom, ktoré zorganizovalo ako letné, tak aj zimné olympijské hry. Ako hovorí staré čínske príslovie, splnenie prísľubu má váhu zlata. Dnes, tesne pred otvorením olympiády, môžeme povedať, že prebehnú tak, ako sú naplánované. Dúfam, že tu v Pekingu spoznáte nových priateľov a ukážete svoje športové majstrovstvo. Olympijské hry sú vždy víťazstvom solidarity, naplnenia snov a olympijského ducha,” povedal Cchaj Čchi.

Po ňom sa slova ujal aj prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach.

„Vitajte na ZOH 2022 v Pekingu. Pre všetkých našich čínskych priateľov, želám vám šťastný nový rok. Tento rok tigra je zároveň aj olympijský rok. Majú spoločné úsilie, odvahu a silu. Vďaka tomuto úsiliu je Čína krajinou zimných športov. Toto neuveriteľné úsilie otvára novú éru globálneho zimného športu. Môžeme napísať novú kapitolu športovej histórie.

ZOH 2022
Zdroj: Reprofoto/RTVS


Nášmu hostiteľovi môžeme poďakovať za to, že nás privítal takto srdečne. Zvláštne poďakovanie patrí dobrovoľníkom. Vďaka vám sa cítime bezpečne od prvého momentu, odkedy sme tu. Vaše usmievavé oči rozohrievajú naše srdcia. Nanešťastie pandémia je stále realitou pre všetkých z nás. Preto je naša vďačnosť ešte hlbšia. Celému čínskemu ľudu. Vďaka vám sa tieto olympijské hry môžu uskutočniť,” povedal prezident MOV Thomas Bach.

Thomas Bach slovo odovzdal čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi. Ten vo svojom príhovore slávnostne vyzval na začatie olympiády. 

Naprieč štadiónom následne začalo prechádzať 76 mladých ľudí z celého sveta. Za nimi vznikala svetelná cesta, kde sa objavovali fotografie športovcov. Heslo pritom znelo „Spoločne za zdieľanú budúcnosť“.

ZOH 2022
Zdroj: Reprofoto/RTVS


Potom zástupcovia športovcov, trénerov a rozhodcov zložili sľub. Zaviazali sa, že budú reprezentovať šport bez dopingu.

Záver programu patril zapáleniu olympijského ohňa. Ten si už tradične „štafetovým“ spôsobom odovzdalo viacero významných čínskych športovcov. Konečnou stanicou ohňa bol stred snehovej vločky, ktorá pozostávala z 91 malých vločiek reprezentujúcich krajiny na ZOH 2022. 

ZOH 2022
Zdroj: Reprofoto/RTVS


Hoci aj Thomas Bach vyzýval vo svojom príhovore na celosvetové spolunažívanie, v rámci programu nebolo nijakým spôsobom poukázané na politicko-spoločenské kauzy, ktoré sa spájajú práve s Čínou. Medzi ne patrí napríklad genocída Ujgurov čí nedávny prípad zmiznutia čínskej tenistky Pcheng Šuaj.

Odporúčané
Shem Rock: „Toto nie je hra, ja sa ťa snažím zabiť.“ Kontroverzný zápasník varuje svojho oponenta pred OKTAGONOM 56 Shem Rock: „Toto nie je hra, ja sa ťa snažím zabiť.“ Kontroverzný zápasník varuje svojho oponenta pred OKTAGONOM 56 17. apríla 2024, 15:00

Aj v tomto kontexte ešte pred začiatkom olympiády diplomaticky bojkotovalo Čínu viacero krajín sveta ako USA, Kanada či Francúzsko. Aj v rámci Slovenska podpísalo výzvu na diplomatický bojkot viacero europoslancov. 

ZOH 2022
Zdroj: Reprofoto/RTVS
Domov
Zdieľať
Diskusia