Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
20. decembra 2021, 14:30
Čas čítania 6:02
Ivan Koribanič

Kauza zmiznutej tenistky Šuaj Pcheng či genocída Ujgurov. Čína je pred štartom olympiády miestom potláčania ľudských práv

Kauza zmiznutej tenistky Šuaj Pcheng či genocída Ujgurov. Čína je pred štartom olympiády miestom potláčania ľudských práv
Zdroj: Getty Images/Wang He – Stringe
ŠPORT ČÍNA MEDZINÁRODNÝ OLYMPIJSKÝ VÝBOR ŠUAJ PCHENG UJGURI ŽENSKÁ TENISOVÁ ASOCIÁCIA ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY V PEKINGU 2022 ZOH 2022
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Čína bude vo februári hostiť zimnú olympiádu. Tá by mala byť oslavou športu. Namiesto toho vo svete vrcholia negatívne kauzy, ktoré vrhajú na Čínu zlé svetlo.

Čína bude začiatkom februára 2022 hostiť zimnú olympiádu. Jej dejiskom bude Peking. Menej než dva mesiace pred začiatkom mali vrcholiť najmä prípravy športovcov a logistika organizácie hier. Namiesto toho sa objavujú kauzy, ktoré stavajú Čínu do zlého svetla.

Začiatkom decembra sme ťa informovali o príbehu čínskych hokejistov. Ich hokejová nevyspelosť vyvoláva otázky o tom, či ich účasť na olympiáde neprinesie iba zahanbenie pre čínsky hokej. 

Medzitým sa vynorila kontroverzia okolo tenistky Šuaj Pcheng. Tridsaťpäťročná reprezentantka ešte v novembri obvinila čínskeho politika a bývalého vicepremiéra Kao-li Čanga zo sexuálneho napadnutia. Od toho momentu akoby ju bola zem prehltla. Svetové médiá a ľudskoprávne organizácie vtedy žiadali o informácie o tom, kde sa Šuaj Pcheng nachádza. Čínska vláda však neodpovedala.

Kto je Šuaj Pcheng?
Je to súčasná čínska profesionálna tenistka. Šuaj Pcheng sa stala v roku 2014 ako prvá reprezentantka Číny svetovou jednotkou vo štvorhre. Počas kariéry vyhrala dva turnaje v dvojhre a 23 turnajov vo štvorhre vrátane Wimbledonu 2013 a Roland Garros 2014. Pred 7 rokmi postúpila do semifinále US Open v dvojhre.


Medzinárodnému olympijskému výboru sa od vzniku kauzy podarilo s hráčkou prvýkrát spojiť až 21. novembra. Prezident výboru Thomas Bach s ňou telefonoval približne pol hodiny. Na videohovore sa zúčastnil aj čínsky člen Medzinárodného olympijského výboru Li Ling-wej a takisto aj šéfka komisie športovcov Emma Terhová.

Počas hovoru tenistka povedala, že je v poriadku a chce, aby verejnosť rešpektovala jej súkromie. Emma Terhová po jeho skončení povedala, že hráčku pozvala na januárovú večeru v Pekingu. Tá pozvanie prijala. Ľudskoprávnym organizáciám sa však jej správanie nepozdávalo. Medzinárodný olympijský výbor skritizovali za to, že uprednostňujú bezproblémový priebeh olympiády pred bezpečnosťou Šuaj Pcheng. Olympijský výbor si s hráčkou zavolal ešte raz, aby sa ubezpečil, že je naozaj v poriadku.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107587 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako reaguje na tenistkino zmiznutie Ženská tenisová asociácia.
  • Kto podporuje kroky WTA.
  • Aké kroky podnikla Čína, aby svet presvedčila, že je Šuaj Pcheng v bezpečí.
  • Že Čína čelí aj ďalšej závažnej kauze.
  • Názor Lucie Ďurišovej Nicholsonovej na Čínu ako partnera.
  • Aké stanovisko majú k celej kauze slovenskí europoslanci.
Domov
Zdieľať
Diskusia