Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. januára 2022, 13:01
Čas čítania 1:28
Viktor Kniš

Dnes rekonštruujú samovraždu Milana Lučanského. Na mieste je aj generálny prokurátor Žilinka

NEWS MILAN LUČANSKÝ
Uložiť Uložené

Dnes prebieha avizovaná rekonštrukcia prípadu Milana Lučanského.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa v utorok zúčastní na rekonštrukcii prípadu Milana Lučanského. Bývalý policajný prezident sa v decembri 2021 vo väzbe zranil, po prevoze do nemocnice týmto zraneniam podľahol. 

Odpovede vraj dostane verejnosť v krátkom čase

„Účelom rekonštrukcie je na mieste samom, na základe skutočností zistených v priebehu rozsiahleho dokazovania zo svedeckých výpovedí, z listinných a vecných dôkazov či početných znaleckých posudkov získať čo najpresnejšiu predstavu a ucelený obraz o priebehu udalostí a jej čiastkových faktoch vo všetkých súvislostiach,“ vysvetlil generálny prokurátor Žilinka v opise k fotografii pred prešovskou väznicou. 

Žilinka tvrdí, že OČTK v krátkom čase nájdu odpovede na to, aké boli okolnosti smrti Milana Lučanského a prečo došlo k tragickej udalosti s fatálnym následkom.

Odporúčané
Ani po roku nezrekonštruovali prípad úmrtia Milana Lučanského. Iba Kotleba sa na 15 sekúnd zavesil na teplákovku Ani po roku nezrekonštruovali prípad úmrtia Milana Lučanského. Iba Kotleba sa na 15 sekúnd zavesil na teplákovku 30. decembra 2021, 13:30

Okolo jeho smrti sa šírilo mnoho nejasností a konšpirácií, no komisia ministerstva spravodlivosti tvrdí, že jediný možný záver je, že Lučanský spáchal v prešovskej väznici samovraždu. So závermi politicko-expertnej komisie sa nestotožnili poslanci za Smer-SD, Hlas-SD a Kotleba z ĽSNS, ktorý si podľa svojich slov vyskúšal improvizovanú rekonštrukciu prípadu.

Okrem rezortu spravodlivosti sa do prípadu vložili po podaní trestného oznámenia aj orgány činné v trestnom konaní na čele s generálnym prokurátorom. Na rozdiel od komisie majú pri vyšetrovaní k dispozícii aj kompletnú zdravotnú dokumentáciu a pitevnú správu. Tieto podklady odmietla rodina Milana Lučanského poskytnúť rezortu spravodlivosti. 

Proti Lučanskému vypovedali viacerí

Milana Lučanského zadržali v rámci akcie Judáš na konci roka 2021. Obvinený bol z prijímania úplatkov, ktorých výška mohla prekročiť hodnotu 510-tisíc eur. Vypovedali proti nemu podnikateľ blízky tajnej službe František Böhm, ale aj bývalý funkcionár Norbert Paksi.

Bernard Slobodník, ktorý tvrdí, že bol súčasťou organizovanej skupiny N. Bödöra, vypovedal aj proti Milanovi Lučanskému v kauze Eco Invest, ktorá súvisí s ružomberskými papierňami patriacimi finančníkovi Milanovi Fiľovi. Informuje o tom Denník N.

Milan Lučanský mal podľa Bernarda Slobodníka prsty údajne aj v kauze Batoh z roku 2017. Bývalý námestník SIS Boris Beňa tvrdí, že Milan Lučanský varoval oligarchu Kvietika, že na ňom pracuje polícia.

Odporúčané
Elitný exvyšetrovateľ Šátek o Lučanskom: Kolíkovej komisiu považujem za neštandardnú, zbytočnú a jej závery za irelevantné Elitný exvyšetrovateľ Šátek o Lučanskom: Kolíkovej komisiu považujem za neštandardnú, zbytočnú a jej závery za irelevantné 4. januára 2021, 9:00

Novinári neskôr vystopovali 116 miliónov eur tečúcich cez Slovensko do Číny. František Böhm podľa investigatívnych novinárov v tejto súvislosti svedčil aj proti Milanovi Lučanskému, ktorý sa vraj sťažoval, že úplatky chodili v 5- a 10-eurových bankovkách. O zapojení Lučanského svedčil František Böhm, tvrdí Investigatívne centrum Jána Kuciaka.

Domov
Zdieľať
Diskusia