Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. decembra 2021, 13:30
Čas čítania 6:16
Viktor Kniš

Ani po roku nezrekonštruovali prípad úmrtia Milana Lučanského. Iba Kotleba sa na 15 sekúnd zavesil na teplákovku

NEWS MILAN LUČANSKÝ
Uložiť Uložené

Facebooková skupina s viac ako 50-tisíc sledovateľmi v posledných dňoch ožila. Dnes je to presne rok od smrti Milana Lučanského, ktorý podľa komisie ministerstva spravodlivosti spáchal vo väzbe samovraždu obesením.

Presne pred rokom podľahol bývalý policajný prezident Milan Lučanský v nemocnici zraneniam. Vznikli mu počas väzby, do ktorej ho zobrali ako podozrivého z korupcie.

Okolo jeho smrti sa šírilo mnoho nejasností a konšpirácií, no komisia ministerstva spravodlivosti tvrdí, že jediný možný záver je, že Lučanský spáchal v prešovskej väznici samovraždu. 

So závermi politicko-expertnej komisie sa nestotožnili poslanci za Smer-SD, Hlas-SD a Kotleba z ĽSNS, ktorý si podľa svojich slov vyskúšal improvizovanú rekonštrukciu prípadu.

V rámci pokusu o rekonštrukciu situácie som sa pod dohľadom členov komisie a príslušníkov ZVJS pokúsil upevniť väzenskú teplákovú bundu na posteľ tak, ako ju našli príslušníci ZVJS, a následne sa na ňu ,zavesiť‘. Vydržal som tak možno 15 sekúnd v podstate bez problémov, trochu ma bolel krk,“ uviedol Kotleba bez vysvetlenia, čo týmto pokusom sledoval. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Kedy zverejnia oficiálne závery vyšetrovania smrti Milana Lučanského.
  • Kto už vypovedal o Lučanskom a v akých kauzách bol údajne zapletený. 
  • Aké závery priniesla komisia ministerstva spravodlivosti a ktoré sporné momenty sa jej podarilo vyvrátiť.
  • Ako bol bývalý policajný prezident údajne zapojený do kauzy Čínska práčka.
  • Čo o Lučanskom hovorili na chate pri Leviciach Robert Kaliňák a ľudia blízki Smeru.
Milan Lučanský.
Milan Lučanský. Zdroj: TASR

Ešte neskončili

Prípad vyšetruje aj polícia na podnet generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ale pomalšie ako napríklad údajnú organizovanú skupinu na čele s Norbertom Bödörom a policajným exprezidentom Tiborom Gašparom. Kým kauzu Očistec s 11 obžalovanými v 20 trestných skutkoch vyšetrili policajti do roka, Lučanského smrť sa uzavrieť nepodarilo.

Odporúčané
Elitný exvyšetrovateľ Šátek o Lučanskom: Kolíkovej komisiu považujem za neštandardnú, zbytočnú a jej závery za irelevantné Elitný exvyšetrovateľ Šátek o Lučanskom: Kolíkovej komisiu považujem za neštandardnú, zbytočnú a jej závery za irelevantné 4. januára 2021, 9:00

Prípad rieši prešovská prokuratúra, samotný generálny prokurátor ešte vo februári 2021 vyhlásil, že má v pláne zúčastniť sa v závere vyšetrovania na rekonštrukcii. Tú plánovali ešte v decembri, nakoniec termín nedodržali. 

Rekonštrukcia udalostí, ktoré viedli k smrti Milana Lučanského, by sa mala uskutočniť v druhej polovici januára 2022. Refresheru to potvrdil hovorca Krajskej prokuratúry Prešov Marián Spišák.


„Po jej vykonaní a vyhodnotení všetkých zabezpečených dôkazov v priebehu vyšetrovania bude možné zákonne rozhodnúť,“ podotkol hovorca.

Vyšetrovatelia museli vykonať výsluchy svedkov, znalecké dokazovania a expertízy. Na rozdiel od expertnej skupiny Márie Kolíkovej mali k dispozícii aj kompletnú zdravotnú dokumentáciu a pitevnú správu. Tieto podklady odmietla rodina Milana Lučanského poskytnúť rezortu spravodlivosti. 

Rodina Milana Lučanského ani jej právny zástupca neodpovedali na otázky Refresheru, ako prebieha vyšetrovanie vraždy, či budú prípadným záverom veriť a či sú pri vyšetrovaní súčinní. 

Prečo spadol na hlavu, prečo chýbajú 2 minúty záznamu a ako vysvetľujú prvé zranenie z úvodu decembra 2020

Komisia zložená z koaličných a opozičných poslancov, zo zástupcu novinárskej obce, Prezidentského paláca a verejnej ochrankyne práv prišla s jednoznačným záverom, že príčinou smrti policajného exprezidenta Milana Lučanského bola samovražda.

„Komisia nezistila skutočnosti, ktoré by spochybňovali informáciu medializovanú ministerkou spravodlivosti a bývalým generálnym riaditeľom Zboru väzenskej a justičnej stráže, ktorá hovorila o tom, že príčinou smrti bolo sebapoškodenie pána Lučanského, a teda pokus o samovraždu,“ povedal predseda komisie Tomáš Čitbaj.

Komisia prešetrovala aj prvý incident z 9. decembra 2020, keď Milan Lučanský utrpel zranenie pravého oka. Vysvetľoval ho zmätočne, vraj mu bola v noci zima a snažil sa zahriať chôdzou. Potom zakopol o šľapku a udrel sa o roh poschodovej postele. Zranenie si vraj ešte zhoršil, keď robil kliky, a tak ho zobrali do väzenskej nemocnice, kde ho operovali. 

V nemocnici sa vtedy Lučanský zranil znovu. Komisia potvrdila medializované informácie na základe lekárskej správy, z ktorej vyplývalo, že spadol z nemocničného vozíka a zranil si hlavu. 

Kamerové záznamy vylúčili, že by v Lučanského cele bol 9. alebo 29. decembra aj niekto iný, zranenia mu teda nemohla zaviniť ďalšia osoba. Komisia sa zamerala najmä na deň, keď si Lučanský spôsobil vážne zranenia.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 108353 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako bol bývalý policajný prezident údajne zapojený do kauzy Čínska práčka.
  • Čo o Lučanskom hovorili na chate pri Leviciach Robert Kaliňák a ľudia blízki Smeru.
  • Ako skupinu #AllforMilan zneužíva opozícia, antivaxeri aj extrémisti.
  • Aké boli majetky Milana Lučanského a prečo sa verejnosť nikdy nedozvie, či bol vinný.
  • Ako chce ministerstvo spravodlivosti zmeniť podmienky vo väzbe, aby sa podobné prípady neopakovali.
Domov
Zdieľať
Diskusia