Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. februára 2021, 10:15
Čas čítania 1:34
Viktor Kniš

Milan Lučanský mal varovať oligarchu Kvietika, že na ňom pracuje polícia, tvrdí svedok

Milan Lučanský mal varovať oligarchu Kvietika, že na ňom pracuje polícia, tvrdí svedok
Zdroj: TASR
NEWS
Uložiť Uložené

Meno bývalého policajného prezidenta, ktorý spáchal samovraždu, sa objavuje v ďalšej výpovedi spolupracujúceho svedka. Tentokrát o ňom vypovedá bývalý SISkár Boris Beňa.

S políciou už pri vyšetrovaní spolupracuje aj bývalý námestník SIS Boris Beňa, ktorého pôvodne zastupoval súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Beňa je vo väzbe, s políciou však od začiatku spolupracuje. Zadržali ho v rámci akcie Judáš spoločne s Milanom Lučanským, vypovedá však aj k iným kauzám, o ktorých má informácie.

Odporúčané
Lučanský vraj rozdával úplatky v kauze, v ktorej sa mali angažovať aj Fico s Kováčikom, tvrdí svedok Lučanský vraj rozdával úplatky v kauze, v ktorej sa mali angažovať aj Fico s Kováčikom, tvrdí svedok 15. februára 2021, 21:34

Lučanský mal povedať, aby dal Beňa echo starému pánovi

Topky aktuálne informujú o podrobnostiach z jeho výpovede, z ktorých vyplýva, že bývalý SISkár Beňa mal informácie aj o kauze Dobytkár, ktorá sa týka údajných podvodov pri prerozdeľovaní eurofondov v štátnej Pôdohospodárskej platobnej agentúre. 

Podľa Beňu o možných korupčných schémach mohol vedieť aj Milan Lučanský, ktorý vraj upozornil oligarchu Martina Kvietika, že na ňom pracuje polícia. Zapojený mal byť aj bývalý riaditeľ SIS Anton Šafárik.

„V roku 2019, keď bol pán Šafárik riaditeľom SIS, mi v popoludňajších hodinách volal pán Lučanský, kde som a či by som za ním mohol prísť do Modry, povedal mi, že ma počká na čerpacej stanici Slovnaft, ktorá sa nachádza po pravej strane v smere do Modry.

Po mojom príchode ma tam čakal pán Lučanský, kde sme mali rozhovor medzi štyrmi očami, na ktorom mi oznámil, že v najbližšej dobe sa pripravuje realizácia pána Martina Kvietika, a aby som dal echo starému pánovi, myslel tým riaditeľa SIS, pána Šafárika, nech informuje pána Kvietika o tejto skutočnosti a hlavne nech si dá do poriadku mobil, aby mu po zadržiavacom úkone neboli nájdené nejaké citlivé informácie,“ vypovedal podľa portálu Topky Boris Beňa.

Tvrdí, že informáciu následne posunul riaditeľov SIS, ten pred ním zavolal vplyvnému podnikateľov Martinovi Kvietikovi a ten prišiel na spoločné stretnutie. 

„..Ako vstúpil, ja som z kancelárie odišiel, ale na druhý deň pri bežnej služobnej komunikácii mi oznámil, že vec bola dokomunikovaná.“ dodal Beňa. 

Milan Lučanský.
Milan Lučanský. Zdroj: TASR

Vypovedali proti nemu aj iní

Proti Milanovi Lučanskému vypovedal aj bývalý riaditeľ národnej jednotky finančnej polície NAKA  Bernard Slobodník. Vyšetrovateľom ako spolupracujúci svedok popísal, ako mu bývalý policajný prezident priniesol obálku, v ktorej bolo 15 až 20-tisíc eur. Lučanský mal podľa Denníka N Slobodníkovi dať obálku v čase, keď kauza Eco Invest Milana Fiľa ešte nebola na konci, so slovami, aby dobre dopadla.

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský mal byť podľa spolupracujúceho obvineného Bernarda Slobodníka činný aj v kauze tašky s 300-tisíc eurami. Úplatkom mal pomôcť kauzu ututlať.

Milan Lučanský sa vo väzbe pokúsil o samovraždu, následkom čoho 30. decembra 2020 zomrel. Trestné stíhanie v jeho veciach sa zastavilo a už nikdy sa verejnosť nedozvie, či bol vinný alebo nie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia