Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. januára 2022, 20:00
Čas čítania 2:00
Ivan Koribanič

TOP 3: Mladík útočil v Bratislave so zbraňou, koniec pandémie v Európe a eskalujúci konflikt na Ukrajine očami Ivana Korčoka

TOP 3: Mladík útočil v Bratislave so zbraňou, koniec pandémie v Európe a eskalujúci konflikt na Ukrajine očami Ivana Korčoka
Zdroj: TASR/Martin Baumann, TASR/Henrich Mišovič, Facebook/mestskapoliciabratislava
ZAUJÍMAVOSTI TOP 3 REFRESHER ČLÁNKY
Uložiť Uložené

Začiatok týždňa priniesol množstvo zaujímavostí. Prehľad tých, ktoré by ti určite nemali ujsť, sme pripravili v tradičnom TOP 3.

Mladík útočil v Bratislave so zbraňou, spacifikoval ho až pes

Mestskí policajti zasahovali minulý piatok v bratislavskom podniku, kde mladík pištoľou zaútočil na 15-ročného tínedžera. Incident sa odohral v centre hlavného mesta.

„Krátko po pol deviatej večer dobehol zranený tínedžer na stanicu útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Hliadka mu ihneď privolala rýchlu zdravotnú pomoc, keďže mal silné krvácanie z hlavy po opakovaných úderoch pažbou pištole,“ informuje mestská polícia. 


Mestskí policajti vzali služobného psa a vybrali sa do podniku, kde podľa zraneného chlapca došlo k útoku. „Páchateľa našli schovávať sa v podkrovnej časti domu, v ktorom je bar,“ opisujú policajti priebeh zásahu v statuse na Facebooku. Páchateľ nereagoval na výzvy, aby policajtom ukázal ruky a ľahol si na zem. V tom momente zasiahol služobný pes.

„Ten páchateľa udrel náhubkom do tváre a aj vďaka tomu sa mestským policajtom podarilo podozrivého zadržať,“ vysvetľujú policajti na Facebooku.

Celý článok si môžeš prečítať tu.


Omikron môže znamenať koniec pandémie v Európe

Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre európsky región Hans Kluge vníma šírenie vysoko nákazlivého variantu omikron ako možnú cestu k ukončeniu pandémie na starom kontinente.

Odporúčané
Top 3 v utorok: LEGO reaguje na Dráčik, Orosch útočil na LGBTI+ ľudí už v lete a Slovákov čaká výmena vrchnákov Top 3 v utorok: LEGO reaguje na Dráčik, Orosch útočil na LGBTI+ ľudí už v lete a Slovákov čaká výmena vrchnákov 8. novembra 2022, 20:00

„Je dosť možné, že európsky región smeruje ku konečnej fáze pandémie,“ vysvetlil Kluge. Podľa jeho slov si omikron vyžaduje maximálnu opatrnosť, pretože rýchlosť jeho šírenia je zatiaľ taká vysoká, že sa s ňou európske krajiny doteraz nikdy nestretli.


Kluge uviedol, že nie je možné predpokladať, ako sa bude vírus ďalej vyvíjať. Do konca marca tohto roka by sa však podľa neho mohlo omikronom nakaziť viac ako 60 percent všetkých obyvateľov Európy.

To bude znamenať vybudovanie globálnej imunity obyvateľstva európskych krajín – imunitu zabezpečí očkovanie v kombinácii s rozmachom infekcií.

Celý článok si môžeš prečítať tu.

Eskalujúci konflikt na Ukrajine očami Ivana Korčoka

Napätie na hraniciach medzi Ukrajinou a Ruskom spôsobuje, že Severoatlantická aliancia (NATO) uvádza svoje vojenské sily do pohotovosti. V tlačovej správe o tom informoval generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý uviedol, že spojenci posielajú do východnej Európy lode aj bojové lietadlá.

Stoltenberg prízvukuje, že lode aj bojové lietadlá umiestnené na východnom krídle členských štátov NATO majú slúžiť na obranu spojencov a vytvárať odstrašujúci efekt pre Rusko pred prípadným útokom na pobaltské štáty.

Napriek varovaniam USA aj Európskej únie, že Rusko bude v prípade agresie voči Ukrajine čeliť tvrdým sankciám, krajina pokračuje v zhromažďovaní armády pri ukrajinských hraniciach.

O tejto časti si môžeš viac prečítať tu.

Slovenská republika ani v súčasnej napätej situácii na východnej hranici Ukrajiny nevidí dôvod pripravovať evakuáciu slovenských diplomatov z Kyjeva. Vyhlásil to na pondelkovom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.


„Naopak, prítomnosť diplomatov je dôležitá, pretože aj to je dôkazom našej schopnosti dosiahnuť politické riešenie. Diplomatická prítomnosť v ňom má nenahraditeľné miesto,“ vyhlásil Korčok.

O reakciách okolitých krajín na stiahnutie diplomacií z Ukrajiny si môžeš prečítať tu.

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Zdroj: TASR/Jakub Kotian


Instagramový post dňa

Bobistka Viktória Čerňanská, hokejista Marek Hrivík, reprezentantka v curlingu na vozíku Monika Kunkelová a parahokejista Marián Ligda. Týchto športovcov prijala prezidentka Zuzana Čaputová v prezidentskom paláci. Počas návštevy zložili v mene celej olympijskej a paralympijskej výpravy slávnostný sľub do rúk prezidentky.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova)

Domov
Zdieľať
Diskusia