Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. januára 2022, 17:32
Čas čítania 1:05
Ivan Koribanič TASR

Ivan Korčok nevidí dôvod na evakuáciu slovenských diplomatov z Ukrajiny. Po USA podniklo prvé kroky aj Francúzsko

Ivan Korčok nevidí dôvod na evakuáciu slovenských diplomatov z Ukrajiny. Po USA podniklo prvé kroky aj Francúzsko
Zdroj: TASR/Martin Baumann, TASR/AP
POLITIKA IVAN KORČOK RUSKO SLOVENSKO UKRAJINA
Uložiť Uložené

„Naopak, prítomnosť diplomatov je dôležitá, pretože aj to je dôkazom našej schopnosti dosiahnuť politické riešenie. Diplomatická prítomnosť v ňom má nenahraditeľné miesto,“ vyhlásil Korčok.

Slovenská republika ani v súčasnej napätej situácii na východnej hranici Ukrajiny nevidí dôvod pripravovať evakuáciu slovenských diplomatov z Kyjeva. Vyhlásil to na pondelkovom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

„Naopak, prítomnosť diplomatov je dôležitá, pretože aj to je dôkazom našej schopnosti dosiahnuť politické riešenie. Diplomatická prítomnosť v ňom má nenahraditeľné miesto," vyhlásil Korčok.

Podobne ako Slovensko, ani Poľsko neplánuje z Kyjeva stiahnuť svojich zamestnancov na veľvyslanectve a ich rodiny. Námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jabloňski zároveň uviedol, že vývoj situácie na Ukrajine pozorne monitorujú.

Doposiaľ jedinou krajinou, ktorá sa rozhodla svojich príslušníkov z Ukrajiny stiahnuť, sú USA. Spojené štáty okrem toho vyzvali svojich občanov nachádzajúcich sa v krajinách východnej Európy, aby už teraz začali „zvažovať odchod“.

USA tak reagujú na eskalujúcu situáciu na rusko-ukrajinských hraniciach, kde sa hromadia ruské vojská. Ukrajina označila krok USA za predčasný a podľa bývalej sovietskej krajiny ide o prejav nadmernej opatrnosti.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v pondelok vyhlásil, že Európska únia nebude nasledovať kroky Spojených štátov a sťahovať rodiny svojich diplomatov z Ukrajiny. 

Francúzsko svojim občanom odporúča, aby na Ukrajinu, ak to nie je nevyhnutné, necestovali. „Dôrazne odporúčame vyhýbať sa pohraničným oblastiam na severe a východe krajiny,“ uvádza sa vo vyhlásení rezortu diplomacie v Paríži. „Pokiaľ je to možné, odporúčame odložiť akúkoľvek cestu na Ukrajinu, ktorá nie je nevyhnutná alebo naliehavá,“ zdôraznil rezort francúzskej diplomacie. 

Svojich diplomatov neplánuje z Ukrajiny stiahnuť ani Česko. „Ministerstvo zahraničných vecí situáciu na Ukrajine detailne sleduje. Sme pripravení podniknúť nevyhnutné kroky na ochranu našich zamestnancov a občanov Českej republiky, ktorí sa na území Ukrajiny nachádzajú,“ uviedla Lenka Do, hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí.

Domov
Zdieľať
Diskusia