Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. januára 2022, 8:50
Čas čítania 0:43
Adam Novosad TASR

Omikron môže znamenať koniec pandémie v Európe, uvádza WHO. Covid sa na jar vytratí a už sa nemusí vrátiť taký silný

Omikron môže znamenať koniec pandémie v Európe, uvádza WHO. Covid sa na jar vytratí a už sa nemusí vrátiť taký silný
Zdroj: TASR/František Iván
NEWS OMIKRON WHO
Uložiť Uložené

Variant omikron môže znamenať koniec pandémie v Európe, ale koronavírus stále netreba podceňovať, varuje expert.

Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre európsky región Hans Kluge vníma šírenie vysoko nákazlivého variantu omikron ako možnú cestu k ukončeniu pandémie na starom kontinente.

„Je dosť možné, že európsky región smeruje ku konečnej fáze pandémie,“ vysvetlil Kluge. Podľa jeho slov si omikron vyžaduje maximálnu opatrnosť, pretože rýchlosť jeho šírenia je zatiaľ taká vysoká, že sa s ňou európske krajiny doteraz nikdy nestretli.

koronavirus
Zdroj: TASR/František Iván

Kluge uviedol, že nie je možné predpokladať, ako sa bude vírus ďalej vyvíjať. Do konca marca tohto roka by sa však podľa neho mohlo omikronom nakaziť viac ako 60 percent všetkých obyvateľov Európy.

To bude znamenať vybudovanie globálnej imunity obyvateľstva európskych krajín – imunitu zabezpečí očkovanie v kombinácii s rozmachom infekcií.

„Preto očakávame, že bude nasledovať obdobie pokoja a covid-19 by sa mohol vrátiť až pred koncom roka, čo však nemusí znamenať aj návrat pandémie,“ skonštatoval belgický lekár a expert na verejné zdravie.

Odporúčané
Rozmýšľaš nad 3. dávkou? Tu je praktický návod na posilňujúcu dávku proti koronavírusu Rozmýšľaš nad 3. dávkou? Tu je praktický návod na posilňujúcu dávku proti koronavírusu 23. decembra 2021, 14:30

Kluge vyzval na opatrnosť a od ľudí aj odborníkov žiada, aby miernili optimistické vyhlásenia, podľa ktorých by sa mohol koronavírus čoskoro zmeniť na ochorenie podobné sezónnej chrípke. „Tento vírus nás už viackrát prekvapil, takže musíme byť veľmi obozretní,“ povedal.

Domov
Zdieľať
Diskusia