Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2022, 8:32
Čas čítania 0:54
Eduard Starkbauer

Nemecko zakázalo Estónsku presun zbraní nemeckej výroby na Ukrajinu, nechce zvyšovať napätie a ohroziť mierové rokovania

Nemecko zakázalo Estónsku presun zbraní nemeckej výroby na Ukrajinu, nechce zvyšovať napätie a ohroziť mierové rokovania
Zdroj: FOTO TASR/AP
NEWS NEMECKO UKRAJINA
Uložiť Uložené

Estónsko spolu s Litvou a Lotyšskom ešte včera prisľúbili Ukrajine podporu v prípade agresie zo strany Ruska. S povolením na presun zbraní z USA problém nemali.

Nemecko zastavilo iniciatívu Estónska, ktoré v piatok dostalo na mobilizáciu povolenie od amerického ministerstva zahraničia. Správu priniesol ako prvý denník Wall Street Journal.

Nový nemecký kancelár Olaf Scholz na piatkovej tlačovej konferencii pripomenul, že jeho krajina sa drží stratégie neexportovania smrtiacich zbraní dlhodobo.

Nemecké vládne autority nechcú prispievať k zvyšovaniu vojenskej prítomnosti, ktorá podľa nich môže mať za následok skomplikovanie mierových rokovaní. Nemecko tak nenasledovalo krok Veľkej Británie či Poľska, ktoré už zbrane vlastnej výroby na obranu Ukrajiny v rámci zahraničnej pomoci poskytli. Estónsky minister obrany Kristo Enn Vaga podľa DW naďalej dúfa, že povolenie na použitie zbraní dostane, keďže operáciu na Ukrajine považuje za strategickú pomoc spriaznenej krajine.

Olaf Scholz.
Olaf Scholz. Zdroj: TASR/AP

Tri pobaltské štáty v piatok vyjadrili podporu Ukrajine poskytnutím techniky americkej výroby, rakiet zem-vzduch Stinger a Javelin. V spoločnom stanovisku ich predstavitelia vyjadrili nádej, že ich pomoc „zvýši schopnosť Ukrajiny ochrániť svoje teritórium aj obyvateľstvo v prípade napadnutia Ruskom“. Litovský minister obrany Arvydas Anusauskas však zdôraznil, že „Ukrajina azda poskytnuté zbrane nebude musieť nikdy použiť“.

Odporúčané
Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine 2. apríla 2024, 19:30

Rusko počas včerajšieho diplomatického stretnutia s predstaviteľmi USA ústami ministra zahraničných vecí Sergeia Lavrova zopakovalo podmienky ultimáta a nedeklarovalo inváziu. Pri hraniciach s Ukrajinou však ostáva mobilizovaných asi 100 000 vojakov jeho armády. 

Lavrov
Zdroj: AP Photo/Alex Brandon, Pool

Štokholmský medzinárodný inštitút pre mierový výskum považuje Nemecko za jedného z najväčších výrobcov zbraní a pripomína, že ich výrobu v období medzi rokmi 2016 a 2020 zvýšilo o 21 %. 

Domov
Zdieľať
Diskusia