Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2022, 18:30
Čas čítania 6:35
Viktor Kniš

Večeru a pivo si dajú v reštaurácii len zaočkovaní a vyliečení z covidu, na párty treba tri dávky (Otázky a odpovede k opatreniam)

ZDRAVIE KORONAVÍRUS OPATRENIA
Uložiť Uložené

Úrad verejného zdravotníctva skompletizoval všetky vyhlášky, ktoré budú platiť od 19. januára. Prevedú nás celou štvrtou vlnou pandémie.

Na Slovensku začínajú od 19. januára platiť nové protipandemické opatrenia. Cieľom vlády, ministerstva zdravotníctva a konzília odborníkov je zmierniť vplyv očakávanej štvrtej vlny koronavírusu na život. 

Podľa šéfa Inštitútu zdravotníckych analýz Slovensko nevstupuje do rozbehnutej štvrtej vlny z ideálnej východiskovej pozície, pretože nemocnice sú ešte stále naplnené pacientmi z tretej vlny. „Do tejto vlny omikron vstupujeme s relatívne vysokou záťažou v nemocniciach,“ komentoval situáciu riaditeľ inštitútu Matej Mišík, podľa ktorého si Slovensko postupne tvorí miesto na nových pacientov, keďže ich počet zatiaľ klesá. V nemocniciach je k dnešnému dňu 1 709 pacientov s koronavírusom, drvivá väčšina sú nezaočkovaní.

V článku odpovedáme na praktické otázky. Ak nestíhaš sledovať neustále sa meniace pravidlá, sleduj vlákno, v ktorom tieto informácie pravidelne aktualizujeme.  

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo znamenajú jednotlivé režimy.

  • Pre ktoré prevádzky platia otváracie hodiny do 22.00 h.

  • Za akých podmienok môžeš cestovať verejnou dopravou.
  • Aké výhody majú zaočkovaní.
  • Čo sa uvoľňuje pre nezaočkovaných a tých, čo neprekonali koronavírus.
  • Kde po novom treba nosiť respirátor. 
  • Či budú otvorené školy. 

Odkedy platia aktuálne opatrenia a prečo stále nemáme covid automat s pravidlami pre konkrétne okresy?

Opatrenia budú platiť celonárodne počas najbližších približne štyroch týždňov. Vláda plánuje návrat k regionálnemu covid automatu, keď ustúpi variant omikron a definitívne sa skončí štvrtá vlna koronavírusu. Následne sa Slovensko vráti k rozdeleniu okresov podľa incidencie podobne ako vlani po zimnom lockdowne. 

Čo znamenajú jednotlivé režimy OP, OTP a OP+?

Odborníci rozdeľujú jednotlivé obchody, prevádzky a služby podľa rizikovosti. Napríklad v obchodoch je menšia šanca nakaziť sa ako na mieste, kde sú ľudia prirodzene bez rúšok a nedodržiavajú rozstupy. Aj preto úrad verejného zdravotníctva povoľuje vstup na konkrétne miesta v rôznych režimoch.

  • Režim základ: Všetky osoby bez ohľadu na ich prípadné očkovanie, prekonanie choroby či výsledok testovania.
  • Režim OTP: Osoby, ktoré sú kompletne zaočkované, testované alebo ochorenie covid-19 prekonali v posledných 180 dňoch.
  • Režim OP: Kompletne zaočkovaní aspoň dvoma dávkami, osoby po prekonaní choroby covid-19 s potvrdením nie starším ako 180 dní, deti mladšie ako 12 rokov a osoby, ktoré sa zatiaľ nemusia očkovať a majú o tom potvrdenie.
  • Režim OP+: Osoby, ktoré spĺňajú podmienky režimu OP a zároveň buď majú boosterovú dávku očkovania, alebo prekonali koronavírus, alebo majú čerstvý test. 
Mikas
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Aká je definícia plne zaočkovanej osoby, ktorá môže využívať výhody?

  • Osoby najmenej 14 dní a najviac 1 rok po aplikácii druhej dávky očkovacej látky;
  • osoby najmenej 21 dní a najviac 1 rok po aplikácii prvej dávky očkovacej látky;
  • osoby najmenej 14 dní a najviac 1 rok po aplikácii prvej dávky očkovacej látky, ak bola prvá dávka podaná do 180 dní od prekonania ochorenia;
  • deti do 12 rokov a dvoch mesiacov veku;
  • osoba, ktorá sa z objektívnych dôvodov nemôže dať zaočkovať a má o tom potvrdenie alebo sa vie preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR alebo LAMP testu nie starším ako 72 hodín od odberu, alebo antigénového testu nie starším ako 48 hodín od odberu.

Aká je definícia otestovanej osoby? 

Musí sa vedieť preukázať RT-PCR alebo LAMP testom nie starším ako 72 hodín od odberu, alebo antigénovým testom nie starším ako 48 hodín od odberu.

Ako sa môžu preukazovať tí, ktorí koronavírus prekonali?

Ide o osoby, ktoré prekonali COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami. Môžu to preukázať pozitívnym výsledkom RT-PCR testu, u detí do 12 rokov aj na základe potvrdenia od všeobecného lekára alebo antigénového testu. 

Platí ešte stále núdzový stav a môžem sa vôbec voľne pohybovať? 

Vláda vyhlásila núdzový stav ešte 25. novembra na 90 dní, platiť teda bude až do konca februára. Medzičasom už odborníci rozhodli o zrušení pôvodne zavedeného zákazu vychádzania a zákazu zhromažďovania nad šesť osôb. V praxi to znamená, že sa na území Slovenska môžu všetci bez výnimiek pohybovať na verejnosti a v otvorených prevádzkach cez deň aj v neskorších večerných hodinách. 

Ako dlho budú opatrenia fungovať? 

Nové opatrenia zavádza úrad verejného zdravotníctva po dohode s ministerstvom zdravotníctva približne na mesiac, zrušiť by ich mali, keď bude isté, že odznieva štvrtá vlna koronavírusu. Cieľom je zjemniť tlak na nemocnice.

Pre ktoré prevádzky platia otváracie hodiny do 22.00 h?

V praxi pre všetky.

Môžem si v bare posedieť aj do polnoci? 

Nie, aj pre reštaurácie, bary a iné typy pohostinstiev či prevádzok ponúkajúcich jedlo a pitie platí, že po 22.00 h musia mať zatvorené. Maximálne môžu vydávať občerstvenie cez okienko alebo môžu fungovať ako donáška.

S kamarátmi chystáme párty pre uzavretú spoločnosť pri príležitosti oslavy narodenín, koľko hostí môžeme pozvať?

Maximálne 20. Takýto typ udalostí považuje úrad verejného zdravotníctva za vysokorizikový. Všetky oslavy, večierky, svadby, kary, diskotéky v prevádzkach, na ktorých sa tancuje a konzumuje jedlo a pitie, však môžu fungovať len v režime OP+ s maximálnym kapacitným obmedzením.

Kto sa bude môcť najesť v interiéri reštaurácie a za akých podmienok?

Pri konzumácii na mieste platí režim OP s obmedzenými otváracími hodinami od 5.00 do 22.00 h. Konzumácia je povolená výlučne posediačky, pri jednom stole môžu byť najviac štyri osoby alebo členovia jednej domácnosti a odstup od stolov musí byť dva metre od seba.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Roman Hanc

Kde môžu nezaočkovaní po novom nakupovať? 

Doteraz mohli nezaočkovaní navštevovať len predajne potravín, drogérie, lekárne a liečebné kúpele na základe predpisu lekára a reštaurácie s okienkovým predajom.

Po novom budú môcť byť otvorené pre všetkých aj:

  • predajne odevov a obuvi,
  • predajne s kancelárskymi a školskými potrebami, s potrebami pre deti,
  • galantérie a textil,
  • stavebniny, predajne s inštalačným a elektroinštalačným materiálom, železiarstva, farby-laky,
  • predajné miesta diaľničných známok,
  • knižnice,
  • predajne s krmivom pre zvieratá a veterinárne ambulancie,
  • prevádzky zásielkového predaja, miesta na výdaj, vrátenie či reklamáciu tovaru,
  • predajne náhradných dielov na motorové vozidlá a odťahové služby,
  • práčovne,
  • čerpacie stanice,
  • pohrebné služby,
  • služby technickej a emisnej kontroly,
  • taxislužby,
  • advokáti, notári, exekútori a podobné povolania,
  • zberné dvory,
  • služby dlhodobého a karanténneho ubytovania,
  • závodné či školské jedálne,
  • obchodné domy.

Musia byť zaočkovaní zamestnanci, ak sa reštaurácia rozhodne otvoriť len pre zaočkovaných?

V práci bude pre všetkých platiť režim OTP, zamestnávatelia budú môcť od svojich zamestnancov vyžadovať covidové preukazy a potvrdenia. 

Budú môcť prevádzky kontrolovať doklady o zaočkovaní? 

Áno. Vyhláška ustanovuje právo prevádzkovateľov zariadení žiadať doklady od návštevníkov a aj právo do týchto dokladov nahliadnuť. Regionálne úrady verejného zdravotníctva budú v spolupráci s políciou overovať, či prevádzkari kontrolujú covid pasy. Udeliť môžu pokutu až 5-tisíc eur a prevádzku môžu dať okamžite zavrieť, ak zistia, že prevádzkovateľ umožňuje vstup do reštaurácie ľuďom, ktorí nemajú potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní koronavírusu. 

Čo ak sa zamestnanec odmietne testovať alebo preukázať? 

Ak sa zamestnanec odmietne testovať alebo preukázať potvrdením, bude to vnímané ako prekážka na strane zamestnanca bez nároku na náhradu mzdy.

Môžem cestovať mestskou hromadnou dopravou, ak nie som zaočkovaný?

Mestská hromadná doprava a prímestské spoje budú v režime základ, teda aj pre nezaočkovaných.

Potrebujem sa presunúť vlakom, ale nie som zaočkovaný, môžem?

Áno, ale len s testom. Diaľková doprava, vlaky, autobusy, taxislužby budú v režime OTP. 

Môžem dokončiť autoškolu? 

Áno, ale iba v režime OTP. 

Chystám sa na hory, aké platia pravidlá pre lanovky?

Rovnako ako v prípade diaľkovej dopravy alebo v autoškole, aj vleky a lanovky fungujú v režime OTP. 

Turisti na svahu Interski v lyžiarskom stredisku na Štrbskom Plese (2.1. 2021).
Turisti na svahu Interski v lyžiarskom stredisku na Štrbskom Plese (2.1. 2021). Zdroj: TASR/Roman Hanc

Za akých podmienok sa môžem ubytovať v hoteli?

V hoteloch a krátkodobom ubytovaní majú prevádzkovatelia na výber dve možnosti.

V režime OTP môžu fungovať v súvislosti s výkonom práce, s cieľom návštevy zdravotníckeho zariadenia alebo pre osoby na lyžiarskych výcvikoch a kurzoch v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu. Na tieto účely žiakom postačí antigénový samotest.


V novom režime OP+ môžu hotely fungovať pre všetkých, ktorí do tejto kategórie spadajú. Pre hotely a podobné služby krátkodobého ubytovania sa od stredy ruší obmedzenie kapacity ubytovaných hostí.

Konečne sa otvorili kiná, za akých podmienok môžem ísť do kina, ak som sa ešte nestihol dať zaočkovať troma dávkami? 

Kiná s konzumáciou jedál v sále patria medzi stredne rizikové podujatia podobne ako bohoslužby. Účastníci na nich majú prekryté horné dýchacie cesty respirátorom, ale môžu sa napríklad občerstviť a platí fixné sedenie alebo státie. Platí v nich režim OP, organizátori môžu naplniť 25 % celkovej kapacity priestorov alebo sa môže zúčastniť maximálne sto osôb.

Môžem ísť na koncert obľúbenej kapely? 

Podľa definície stredne rizikových podujatí by mali koncerty spadať do tejto kategórie, v sále však môže byť maximálne sto ľudí a všetci sa musia vedieť preukázať potvrdením o prekonaní alebo zaočkovaní. 

Športové ligy sú v plnom prúde, dovolia mi ísť na štadión?

Aj športové podujatia považuje úrad verejného zdravotníctva za stredne rizikové, záleží na organizátoroch, ako sedenie nastavia. 

Platím si permanentku do posilňovne, môžem ju už využívať bez obmedzenia? 

Fitnescentrá, akvaparky a wellness považuje vláda za najrizikovejšie, keďže v nich ľudia nenosia respirátory. Fungovať preto budú v režime OP+, buď do 50 osôb, alebo minimálne 15 štvorcových metrov na jedného zákazníka. Otvorené môžu mať od piatej ráno do desiatej večer. 

Kde všade musím nosiť respirátor?

Povinnosť nosiť respirátor bude od stredy 19. januára platiť nielen v interiéri, ale aj v exteriéri v prípade, že nebude možné dodržať dvojmetrový odstup.

Prečo majú svadby, kary a ďalšie druhy hostín iný režim, ako napríklad hromadné podujatia?

Odborníci ich považujú za vysokorizikové. Dôvodom je, že okrem zábavy sa na týchto druhoch akcií podáva jedlo, a tak nie je možné zabezpečiť, aby mali všetci hostia po celý čas nasadené respirátory.

partyklubtaneckoncert
Zdroj: Unsplash/Jonathan Borba

Má niekto výnimku pri nosení rúška?

Z povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest respirátorom platia aj výnimky pre:

  • deti do 6 rokov, osoby so závažnými poruchami autistického spektra,
  • osoby so stredným a s ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím,
  • zamestnanca, ktorý sa nachádza na vnútornom pracovisku sám,
  • športujúce osoby.

Budú otvorené školy? 

Áno, školy zostanú počas štvrtej vlny koronavírusu otvorené pre všetkých žiakov základných a stredných škôl, testovanie je dobrovoľné. Riaditelia škôl a regionálne úrady verejného zdravotníctva môžu v prípade zvýšeného výskytu jednotlivé školy zatvárať. 

Čo sa bude diať, keď sa štvrtá omikronová vlna skončí?

Vláda pravdepodobne zavedie regionálne opatrenia v covid automate podobne ako po druhej vlne pred rokom. Do úvahy bude brať aj zaočkovanosť. Na stole je stále aj téma povinného očkovania konkrétnych skupín osôb, ministerstva zdravotníctva a spravodlivosti aj naďalej pracujú na analýze, aby zistili, či je možné zaviesť povinnú vakcináciu proti koronavírusu pre seniorov nad 65 rokov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia