Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. februára 2022, 9:30
Čas čítania 6:39
Dominik Vetrák

5 hier, ktoré začali ako módy, no stali sa z nich úspešné a skvelé hry zarábajúce amatérskym tvorcom milióny dolárov

5 hier, ktoré začali ako módy, no stali sa z nich úspešné a skvelé hry zarábajúce amatérskym tvorcom milióny dolárov
Zdroj: PUBG Corporation
TECH NAJLEPŠIE HRY
Uložiť Uložené

Príbeh o vzniku PUBG podčiarkuje neuveriteľný svet vývoja videohier. Pár amatérov vytvárajúcich mód môže zvýšiť svoje ambície a zarábať milióny eur.

Herné módy vznikajú azda každý deň. Mód vznikne vtedy, keď amatérski programátori či hráči schopní upravovať programovacie jazyky vstúpia do kódu hry a začnú ho upravovať či vylepšovať. Ak sa napríklad nejakému hráčovi v Zaklínačovi 3 nepáčilo, že jeho inventár bol obmedzený váhovou kapacitou, mohol program upraviť, vďaka čomu mohla jeho postava niesť nekonečné množstvo zbraní, vybavenia a elixírov. 

Aby mód vznikol, amatérsky hráč či programátor musí upraviť kód, ktorý vytvorili vývojári hry. Nejde však o oficiálne úpravy hry, takže tvorcovia môžu tieto módy zakázať, ak nechcú, aby ich hru niekto upravoval.

Väčšinou sú módy menšie a jednoduchšie, no keď sa do módovania hry pustí celá komunita, môže ju poriadne prerobiť. Nielenže si do hry cez mód pridáš nové zbrane a skiny, môžeš aj kompletne zmeniť príbeh či pridať nové herné oblasti. Existujú aj takéto a obzvlášť pozoruhodné sú tie, ktorých vývojári si povedali, že majú na viac, a spravili z nich samostatné hry. 

V Refresheri sa venujeme problematike herného vývoja, najväčším herným blockbusterom, ale aj malým nezávislým hrám. Podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+, aby sme pre teba aj naďalej mohli tvoriť jedinečný obsah, odporúčať ti len tie najlepšie hry a odhaľovať skryté tajomstvá a problémy vo videohernom priemysle.

Odporúčané
Z Halo Infinite tvorcovia vyhodili 2/3 obsahu. Toto je cesta od hernej katastrofy roka až k jednej z najlepších hier roka Z Halo Infinite tvorcovia vyhodili 2/3 obsahu. Toto je cesta od hernej katastrofy roka až k jednej z najlepších hier roka 12. januára 2022, 9:30

Counter Strike (pôvodne mód pre Half-life) – 1999

Counter-Strike 1.6, CSGO, CS: Source... Séria Counter-Strike je dnes známa asi každému, kto pričuchol k akčným počítačovým hrám a strieľačkám. Obľúbená strieľačka vo vojnovom prostredí sa svojho času stala aj najväčším herným turnajom na svete. Hráči sa v nej rozdelia do dvoch nepriateľských tímov v rôznych herných módoch. Začínalo sa to však ako obyčajný mód pre Half-Life.

Minh Le a Jess Cliffe boli dvaja moderi a študenti na univerzite, ktorí v editore máp pre legendárnu sci-fi hru Half-Life začali vyrábať vojnový mód. Jeho piata verzia bola už v celkom dobrom stave a všimla si to aj herná spoločnosť Valve na čele so šéfom Gabom Newellom, ktorý je dnes tvárou PC hrania a komunity Steamu – najväčšieho počítačového obchodu s hrami.

Valve v tom čase pracovalo na Steame a malo za sebou Half-Life. Už vtedy tak šlo o veľkého vývojára a vydavateľa, ktorý neskôr prišiel aj s hrami Left 4 Dead, Portal či Team Fortress. Valve zakúpilo práva na mód a zamestnalo aj jeho dvoch pôvodných tvorcov.

Tí hru dokončili a spoločne s Valve neskôr vydali aj ďalšie verzie a pokračovania. Minh Le Valve opustil v roku 2006, no nikdy už nezažil taký úspech. Na videohrách pracuje do dnešného dňa, keď sa ako animátor podieľal na podarenom titule Rust z roku 2021. Jess Cliffe mal vo Valve veľkú budúcnosť ako dizajnér, no jeho kariéru zarazilo zatknutie.

Odporúčané
Všetko, čo vieme o GTA VI: tiktokeri, striptérky, moderné Vice City a zaľúbení latino hrdinovia ako Bonnie a Clyde Všetko, čo vieme o GTA VI: tiktokeri, striptérky, moderné Vice City a zaľúbení latino hrdinovia ako Bonnie a Clyde 5. decembra 2023, 7:55

V roku 2018 ho obvinili z využívania maloletých na predaj porna. Cliffe sa priznal a odsedel si 3 mesiace. Valve s ním okamžite zrušilo spoluprácu. Nevieme, koľko Valve pôvodne zaplatilo za práva na Counter Strike, ale pravdepodobne by si tvorcovia vypýtali oveľa viac, keby vedeli, akú bude mať značka hodnotu. Vzhľadom na to, že obaja pracovali ako obyčajní vývojári hier v menších firmách, je jasné, že nedostali desiatky miliónov dolárov.

Valve na hre zarába veľké množstvo peňazí, aj keď je už free to play, a teda hrateľná zadarmo. Zarábajú na mikrotransakciách, keď predávajú kozmetické vylepšenia pre hry. Tieto si môžu hráči predávať aj medzi sebou, no Valve inkasuje 20 percent z každého predaja. Odhaduje sa, že Valve, vývojár a vydavateľ Counter-Striku, predalo desiatky miliónov kópií. Konkrétne čísla však firma neukázala. Counter-Strike je dodnes najhranejšou hrou na Steame, každý deň si ho zapne takmer milión hráčov. 

Counter Strike
Zdroj: Valve
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 108981 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Zo série Arma od českých vývojárov vznikli jedny z najhranejších a najúspešnejších hier histórie.
  • Ako Valve geniálne vycítilo potenciál ďalšieho módu a po Counter Strike narazili na ďalšiu zlatú baňu.
  • Ako sa z módu pre Skyrim stala jedna z najlepších hier roka 2021 a lepšia hra o časovej slučke a cestovaní v čase než Deathloop.
  • Ako sa z PUBG, módu pre Arma 3, stala najúspešnejšia hra na Steame a titul, ktorý si na mobiloch stiahla viac miliarda hráčov.
Domov
Zdieľať
Diskusia