Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
14. januára 2022, 14:30
Čas čítania 5:44
Ema Stanovská

Mykola Nevrev: Na pohovor do Fachu som priniesol svoj chlieb namiesto životopisu (Rozhovor)

GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ukrajinec Mykola Nevrev spravil vo Fachu revolúciu – všetok sortiment premenil na kváskový. Dnes vlastní pekáreň The Midnight Bakery, v ktorej používa vyše 9-ročný kvások.

Mykola Nevrev sa narodil na Ukrajine, kde vyštudoval kybernetiku. Po štúdiu však išiel svojou vlastnou cestou a venoval sa marketingu a fotografii. Popritom sa učil piecť podľa receptov z Instagramu.

Život mu zmenil výlet do Bologne, odkiaľ si priniesol kvások lievito madre, ktorý „prepašoval“ cez letisko. Dodnes ho pekári používajú v škandinávskom bistre Fach, ale aj v Nevrevovej novootvorenej pekárni The Midnight Bakery.

Ak sa ti páčia témy a rozhovory o nových gastropodnikoch, sleduj témy gastro a gastro Bratislava. Refresher sa usiluje predstavovať najlepšie prevádzky, ľudí a talenty za nimi, podporovať lokálnu gastronómiu. Môžeš nám s tým pomôcť, ak sa pridáš do REFRESHER+ klubu.

The Midnight Bakery, Mykola Nevrev
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Niekoľko dní po otvorení The Midnight Bakery si na Instagrame písal, že prvý týždeň prekonal všetky tvoje najodvážnejšie očakávania. Vďaka čomu sa podľa teba ľudia o otvorení pekárne dozvedeli tak rýchlo?Dobrá otázka. Myslím, že bratislavská pekárska scéna je veľmi dobrá, ale dosť malá. Keď sa preto objaví niečo nové a navyše kváskové, rozšíri sa to relatívne rýchlo. Okrem toho na Instagrame mám vybudovanú komunitu, ktorá túto novinku šírila ďalej. Podľa mňa mám tiež šťastie na ľudí, ktorí ma veľmi podporujú. Žiaden veľký marketing, len sociálne siete, správna príprava a zaujímavo vymyslený sortiment, ktorý sa ešte bude rozširovať.


Nie si vyučený pekár, vyštudoval si ekonomickú kybernetiku. Prečo? Tento rok som absolvoval aj pekársky kurz a spravil som si skúšky na úplnú pekársku kvalifikáciu, takže môžem povedať, že „už som“. Kybernetika bola prianie mojich rodičov, no aj tak som spokojný, ako to dopadlo. Bol som druhým najlepším študentom v ročníku. Stále neviem, ako sa mi to podarilo, ale na niečo to určite dobré bolo, lebo som zistil, že vyštudovaní ítečkári veľmi dobre pečú. Procesom, ktoré sa spájajú s kváskovaním a pečením, rozumejú úplne inak. 

The Midnight Bakery, Mykola Nevrev
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková


Neskôr si presedlal na marketing. Čomu konkrétne si sa vtedy venoval?

Pracoval som pre firmu, ktorá prevádzkuje päť veľmi úspešných reštaurácií. Neskôr som sa stal vedúcim marketingu pre sieť pizzerií. Venoval som sa takmer všetkému od copywritingu cez sociálne siete až po fotenie eventov.


Práve fotenie ti neskôr prirástlo k srdcu, presťahoval si sa na Slovensko a začal si študovať odbor fotografia a nové médiá na VŠVU. Prečo si sa rozhodol odísť z Ukrajiny?

Bol to rok 2012, mal som vtedy 26 rokov a povedal som si, že je čas urobiť vo svojom živote nejaký väčší krok, keďže som slobodný, deti nemám. Mal som nejaké našetrené peniaze a doma ma nič nedržalo. Chcel som vyskúšať žiť v nejakej novej krajine. Vedel som vtedy po česky a slovenčina je príbuzná češtine a ukrajinčine. Slovensko je blízko a život tu je porovnateľný s inými európskymi štátmi. Poháňal ma ítečkársky mindset, ktorý mi pomáha asi so všetkým v živote.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 108882 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa rozhodol „prepašovať“ kvások z Talianska a kto mu ho dal.
  • Ako sa mu podarilo získať prácu vo Fachu bez toho, aby ukázal svoj životopis.
  • Akú významnú zmenu urobil vo Fachu.
  • Ako vychádza s ostatnými majiteľmi kváskových pekární v Bratislave.
  • Prečo nemusí vstávať o tretej ako väčšina pekárov.
  • Prečo je kváskové pečivo také drahé.
Domov
Zdieľať
Diskusia