Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2021, 12:28
Čas čítania 1:25
Tímea Krauszová

Na Aljaške zaznamenali historicky najvyššiu decembrovú teplotu 19,4 stupňa Celzia

Na Aljaške zaznamenali historicky najvyššiu decembrovú teplotu 19,4 stupňa Celzia
Zdroj: Getty Images/Joe Raedle
TECH GLOBÁLNE OTEPĽOVANIE KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

Globálne otepľovanie spôsobuje až absurdné teploty, vraví klimatológ.

Na Aljaške zaznamenali najvyššiu decembrovú teplotu v histórii, až 19,4 °C. Vysoké teploty spôsobili silné búrky a odborníci sa podľa Guardianu obávajú, že miestnych obyvateľov by mohli ohrozovať záplavy. Bežne býva december na ostrove suchý, no s postupným globálnym otepľovaním prichádza nové, doposiaľ nevídané počasie. 

Absurdné teploty

Miestna komunita na ostrove Kodiak bola prekvapená, keď v nedeľu 26. decembra namerali takmer 20 stupňov. Podľa klimatológa Ricka Thomana ide o absurdnú teplotu, historicky najvyššiu, akú kedy namerali v decembri. Celkovo pritom posledný mesiac v roku lámal jeden rekord za druhým.

Na letisku Kodiak namerali 18,3 °C, v meste Cold Bay vo vnútrozemí namerali 16,6 °C a v meste Unalaska stúpla teplota nad 10 °C až počas ôsmich dní. Na Aljaške tento rok zaznamenali aj najteplejší Štedrý deň v histórii. Tieto nezvyčajne vysoké teploty ohrozujú obyvateľov.

Ich následkom sú silné búrky. V oblasti Fairbanks bola tá tohtoročná podľa Thomana najsilnejšou od roku 1937. Hoci december je na Aljaške zvyčajne suchý, pretože studený vzduch vo vnútrozemí nie je schopný udržať vlhkosť, uplynulú nedeľu nasnežilo toľko, že zavalilo aj strechu potravín v jednom z miest.

Odporúčané
Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody 20. augusta 2023, 12:30

Snehové búrky nasledoval výdatný dážď, ktorý rýchlo zamŕzal a krajinu pokryl ľadom. Spôsobilo to výpadok prúdu a uzavreté cesty aj budovy. Na sociálnych sieťach a v miestnych médiách si počasie rýchlo vyslúžilo prezývku icemageddon.

Aljašskú dedinu Kivalina ohrozuje stúpajúca hladina mora, ktorá je tiež následkom globálneho otepľovania.
Aljašskú dedinu Kivalina ohrozuje stúpajúca hladina mora, ktorá je tiež následkom globálneho otepľovania. Zdroj: Getty Images/Joe Raedle

„Toto je presne to, čo očakávame pri globálnom ohrievaní,“ reaguje na situáciu klimatológ Thoman. V posledných 20 rokoch na Aljaške, ale aj na iných severných miestach zaznamenávajú odborníci čoraz vyššie teploty a ovplyvňuje to nielen počasie, ale aj faunu a flóru. Podľa štúdie z novembra 2021, ktorá vyšla v časopise Nature Communications, vedci očakávajú, že arktická klíma, v ktorej bude počas zimy viac pršať než snežiť, nastane už v roku 2060 alebo 2070. Aljaška bude naďalej zažívať aj klasickú zimu, ale podľa Thomana treba očakávať viac teplých dní plných dažďa.

Domov
Zdieľať
Diskusia