Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2021, 16:03
Čas čítania 1:03
Kamila Šebestová

VIDEO: Strávili sme deň v obávanom Pentagone. Videli sme krvavé steny, zbierali sme striekačky a rozprávali sa s užívateľmi drog

NEWS DROGY PENTAGON ZÁVISLOSTI
Uložiť Uložené

Boli sme sa pozrieť v bratislavskom „Bronxe“. Stretneš tam užívateľov drog, pracovníkov v sexbiznise aj úplne obyčajných dôchodcov.

„Od dvanástich beriem heroín,“ hovorí nám vo videoreportáži užívateľka drog. Z bezpečnostných dôvodov sme jej meno zmenili na Mária. Je jednou z užívateliek drog v Pentagone a chcela by sa vymaniť zo závislosti.  

S Máriou sa rozprávame vo vnútrobloku Pentagonu, kde natáčame reportáž o tom, aký Pentagon v skutočnosti je. Je nebezpečný? Sú všetci jeho obyvatelia dílermi drog a kriminálnikmi? 

 

„Väčšina ľudí je tu slušných,“ hovorí nám obyvateľ Pentagonu František Bándry. V bytovke každého pozná a každý pozná jeho. Stará sa totiž o poriadok vo vnútrobloku a v jeho okolí. „Viete o tom, že sú tu aj drogovo závislí, ale aj s nimi treba vedieť hovoriť,“ vysvetľuje nám. 

„Keď s nimi človek hovorí takým spôsobom, že ich uráža alebo zhadzuje, otočí sa to proti nemu ako bumerang,“ dodáva. 

To nám potvrdzuje aj zástupkyňa majiteľov bytov Lenka Poláková, ktorá iniciovala rekonštrukciu časti vnútrobloku. V minulosti musela vyhadzovať zvnútra budovy cudzích ľudí, ktorí na chodbe pred výťahom užívali drogy. Bolo ich tam aj osemnásť. 

Odporúčané
Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) 25. marca 2024, 12:30

V Pentagone pomáha užívateľom drog či pracovníkom v sexbiznise občianske združenie Odyseus. V krízovom centre K2 rozdávajú ľuďom čisté injekčné striekačky, kondómy či dokonca prací prášok. Snažia sa tak zabrániť šíreniu chorôb. Takisto poskytujú klientom sociálne a psychologické poradenstvo. 

V reportáži sme sa snažili zobraziť, že Pentagon je plný paradoxov. Uvidíš v ňom zaschnutú krv na stenách, no aj digitálny displej, aký majú len luxusné bytovky. 

Stále to nie je bezpečné miesto pre život, no situácia sa tam zlepšuje. Treba si uvedomiť, že aj jeho obyvatelia sú len ľudia. Či už sú to užívatelia drog, pracovníci v sexbiznise. Viac sa dozvieš v našej reportáži

Domov
Zdieľať
Diskusia