Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. decembra 2021, 9:16
Čas čítania 0:55
Ivan Koribanič

Vladimir Putin chce okamžité rokovania o plánoch NATO na Ukrajine. Britský premiér Boris Johnson vyzýva na diplomatické riešenie

Vladimir Putin chce okamžité rokovania o plánoch NATO na Ukrajine. Britský premiér Boris Johnson vyzýva na diplomatické riešenie
Zdroj: TASR/AP
NEWS BORIS JOHNSON NATO RUSKO UKRAJINA VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Premiér zároveň varoval Putina, že akákoľvek akcia, ktorá by destabilizovala Ukrajinu, by znamenala vážnu strategickú chybu.

Vladimir Putin povedal britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi, že je nutné zrealizovať rozhovory o plánoch NATO na Ukrajine, informuje The Guardian. Stalo sa tak počas ich spoločného telefonátu. Ten bol ich prvý od októbrového klimatického samitu Cop26 v Glasgowe.

Johnson vyjadril veľké znepokojenie Spojeného kráľovstva. To sa týka hromadenia ruských vojakov na ukrajinskej hranici. Premiér zároveň varoval Putina, že akákoľvek akcia, ktorá by destabilizovala Ukrajinu, by znamenala vážnu strategickú chybu. Tá by mala podľa jeho slov vážne následky. Johnson vyzval ruskú stranu na diplomatický prístup a riešenie problémov.

Kremeľ žiada právnu dohodu o tom, že NATO nebude rozširovať svoje pôsobenie na sporné územie (Ukrajinu – pozn. red.). Putin tvrdí, že ukrajinské úrady zámerne zhoršujú situáciu na hraniciach, ako napríklad používaním ťažkých zbraní či bezpilotných lietadiel. To v zóne konfliktu zakazuje Minská dohoda. Podľa ruského prezidenta je rusky hovoriace obyvateľstvo na ukrajinskej strane diskriminované.

Rusko pripravuje jasné dokumenty na podporu svojich požiadaviek voči NATO. Lídri sa dohodli, že budú pokračovať v diskusii o nastolených otázkach. Napríklad z nedávnych rozhovorov medzi Putinom a americkým prezidentom Joeom Bidenom nebolo jasné, aký posun toto stretnutie prinieslo.


Západní lídri sa obávajú, že čoraz väčšie požiadavky zo strany Ruska vytvárajú podmienky na vážnu hrozbu, ktorou je vojna. Údajným Putinovým zámerom s týmito požiadavkami má byť otestovanie jednoty Západu v súvislosti s odchodom nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Ruské zhromažďovanie armády na ukrajinskej hranici prišlo v čase, keď obe krajiny rokovali o strategickej stabilite.

Domov
Zdieľať
Diskusia