Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. decembra 2021, 11:57
Čas čítania 0:54
Eduard Starkbauer

Zabudnite na zlato a cenné papiere. Ruskí ekonómovia odporúčajú investíciu do stavebníc Lego

NEWS INVESTOVANIE LEGO
Uložiť Uložené

Cena niektorých stavebníc rastie ročne aj o 11 %. Nie všetky ceny však stúpajú rovnako.

V období vysokej inflácie a nízkych úrokových sadzieb v bankách rozmýšľa čoraz viac ľudí nad alternatívnymi spôsobmi investovania úspor. Pred tým, ako investuješ do kryptomien, umenia, NFT či archívneho vína, ti magazín Gizmodo odporúča zamyslieť sa nad inou kurióznou komoditou – stavebnicami Lego.

Ekonómovia z ruskej Vysokej školy ekonomickej sledovali vývoj cien súprav stavebníc Lego na sekundárnom trhu a všimli si, že priemerný rast ich hodnoty prekonal aj tradičné investičné komodity ako zlato či cenné papiere. Sústredili sa na archívne, už nevyrábané stavebnice vyrobené v rokoch 1987 až 2015.

Odporúčané
LEGO šokovalo vyše 9-tisíc kockami v novej stavebnici rímskeho Kolosea. Ide o doteraz najväčšiu sadu LEGO šokovalo vyše 9-tisíc kockami v novej stavebnici rímskeho Kolosea. Ide o doteraz najväčšiu sadu 18. novembra 2020, 15:53

Jedna z autoriek štúdie Viktoria Dobrynská spresňuje, že „na internete možno nájsť desaťtisíce inzerátov, a hoci ceny za jednotlivé stavebnice nie sú závratné, trh je obrovský a navyše prehliadaný väčšinou tradičných investorov“.

Ruskí ekonómovia poukazujú na fakt, že Lego je od 60. rokov globálnym fenoménom s mnohými nostalgickými a relatívne solventnými fanúšikmi. Kľúčové však je vlastniť tú správnu stavebnicu, keďže ceny nerastú automaticky v celom segmente a niektoré stavebnice môžu časom stratiť aj polovicu hodnoty.

lego
Zdroj: Unsplash/Alphacolor

Gizmodo preto odporúča dôkladne si preštudovať trh a zvážiť aj možnosť dlhodobého skladovania stavebníc. Tie totiž začínajú získavať na hodnote až po dvoch-troch rokoch po tom, ako ich firma prestala vyrábať.

Cena veľkých stavebníc stúpa spravidla rýchlejšie, pričom najlukratívnejšie sú limitované kolekcie inšpirované architektonickými dielami či filmami. Vyhľadávané sú najmä kolekcie, ktoré vznikli na motívy Star Wars. Rebríček najdrahších stavebníc Lego nájdeš tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia