Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. decembra 2021, 13:23
Čas čítania 1:22
Ema Stanovská

Do vlaku sa od piatka dostanú len OTP ľudia. Kontroly by mala robiť polícia, myslí si ZSSK

NEWS DOPRAVA KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Podľa premiéra bude tento režim platiť aj pre MHD.

Vláda včera oznámila nové protipandemické opatrenia. Spolu s otváraním obchodov či kostolov sa majú v tento piatok (10. 12.) meniť aj pravidlá v mestskej hromadnej doprave a vo vlakoch. Fungovať budú v režime OTP, teda pre očkovaných, testovaných alebo cestujúcich, ktorí prekonali COVID-19. Informujú o tom TV noviny.

Odporúčané
Obchody okrem gastra otvoria pre očkovaných a „prekonaných“ od 10. decembra. Šesťdesiatnici za očkovanie dostanú nakoniec 300 eur Obchody okrem gastra otvoria pre očkovaných a „prekonaných“ od 10. decembra. Šesťdesiatnici za očkovanie dostanú nakoniec 300 eur 7. decembra 2021, 14:34

Detaily o tom, ako presne budú kontroly testov či covid pasov vyzerať, zatiaľ nie sú známe. Na zmeny sa tak musí pripraviť aj Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Železnice veria, že táto povinnosť bude na pleciach polície. „Ak by bola kontrola na našich zamestnancoch, pri dodržiavaní grafikonu by toto opatrenie nebolo časovo udržateľné,“ približuje dôvody hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Hovorca spoločnosti RegioJet Aleš Ondrůj povedal, že chcú počkať na oficiálne znenie opatrení. Až potom sa budú novým pravidlám prispôsobovať.

Premiér hovorí aj o autobusoch

Toto opatrenie navrhovalo konzílium odborníkov a hovorilo nielen o vlakoch, ale aj diaľkových autobusoch. Premiér však na svojom Facebooku zverejnil, že pôjde aj o MHD. Dokumenty k tomu žiadne nie sú, neohlásili to ani na tlačovej besede, píše Denník N. Presné detaily by mali byť upravené vyhláškou v najbližších hodinách.

Spoločnosť Slovak Lines pre Markízu povedala, že pre nich by sa zavedením kontrol nič výrazne nemenilo. Vzhľadom na pandemické opatrenia v Rakúsku už dlhší čas kontrolujú u cestujúcich v autobusoch okrem cestovných dokladov aj to, či spĺňajú podmienky OTP režimu.

„Avšak nie sme oprávnení posudzovať pravdivosť týchto údajov. Stewardi alebo vodiči sú na tieto zvýšené kontroly pripravení a vzhľadom na našu dobrú organizáciu nepredpokladáme žiadne výraznejšie zdržania,“ povedal hovorca Slovak Lines Štefan Bako.

Autobusy spoločnosti Arriva odstavené na parkovisku.
Autobusy spoločnosti Arriva odstavené na parkovisku. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Premiér síce diaľkové autobusy nespomenul, zato napísal, že režim OTP začína platiť aj v MHD. Doteraz o tom nehovorili odborníci ani ministerstvo zdravotníctva.

Odporúčané
Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš 19. apríla 2024, 14:00

Podľa informácií Markízy mohlo dôjsť ku komunikačnej chybe a MHD napokon povinnosť kontrolovať testy a covid pasy mať nebude. Presné detaily by mali byť upravené vyhláškou v najbližších hodinách.

Dodržiavanie aktuálnych opatrení v súčasnosti vykonávajú sprievodcovia a náhodne aj kontrolóri prepravy z odboru inšpekcie a kontroly ZSSK. Tí na túto povinnosť upozorňujú a v prípade, ak ju cestujúci nerešpektuje, môžu ho z prepravy vylúčiť, respektíve kontaktovať políciu.

Domov
Zdieľať
Diskusia