Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. decembra 2021, 14:34
Čas čítania 0:53
Jakub Paulík

Obchody okrem gastra otvoria pre očkovaných a „prekonaných“ od 10. decembra. Šesťdesiatnici za očkovanie dostanú nakoniec 300 eur

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Koalícia sa dohodla.

Minister financií Igor Matovič na tlačovej konferencii predstavil upravenú dohodu týkajúcu sa motivovania dôchodcov k očkovaniu. Podľa nej by mali zaočkovaní nad 60 rokov dostať po 3. dávke 300 eur v hotovosti. Pôvodný návrh spočíval v poukaze v hodnote 500 eur a 100 eur na energie aj pre neočkovaných. 

Ak má dôchodca iba jednu dávku a do Vianoc stihne mať druhú, dostane odmeru 200 eur. Rovnaká odmena čaká občana nad 60 rokov, ktorý do Vianoc pôjde na prvú dávku. 300 eur dostanú len dôchodcovia s 3 dávkami. Minister Matovič upozornil, že sa treba na očkovanie registrovať najneskôr do 24. decembra.

Veronika Remišová za stranu Za ľudí podporila povinné očkovanie nad 60 rokov a vyzvala prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby tak spravila aj ona. Remišová spomína možné povinné očkovanie od nového roka v prípade, ak by nepomohla finančná motivácia.

Vláda bude k veci ešte vypracovávať právnu analýzu. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský spomenul tiež možnú finančnú spoluúčasť nezaočkovaných na liečbe. Právna analýza by mala byť hotová v priebehu niekoľkých týždňov.

Koalícia sa ďalej dohodla, že stredné školy a druhý stupeň základných škôl budú mať od pondelka dištančné vyučovanie. Obchody budú pre očkovaných a tých, ktorí covid prekonali, otvorené od 10. decembra. Koalícia sa ďalej dohodla na tom, že minister zdravotníctva bude môcť po naplnení určitého počtu lôžok zrušiť všetky uvoľnenia. Hraničný počet pacientov oznámia v stredu.

Odporúčané
Lekár Visolajský: Časom pochopíme, že niet iného riešenia ako povinné očkovanie (Rozhovor) Lekár Visolajský: Časom pochopíme, že niet iného riešenia ako povinné očkovanie (Rozhovor) 6. decembra 2021, 12:30
Domov
Zdieľať
Diskusia