Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. decembra 2021 o 14:51
Čas čítania 0:52
Ema Stanovská

Na Instagrame sa vieš rýchlejšie dostať k drogám ako sa odhlásiť. Sociálna sieť vraj ponúka drogy aj deťom

NEWS INSTAGRAM
Uložiť Uložené

Vyplýva to z výskumu skupiny Tech Transparency Project.

Instagram ponúka tínedžerom obsah súvisiaci s drogami, a to aj napriek tomu, že spoločnosť sa zaviazala tvrdo zakročiť proti predaju drog. Vyplýva to z výskumu skupiny Tech Transparency Project (TTP). Informuje o tom NBC News.

Podľa TTP Instagram navrhuje deťom vo veku 13 rokov hashtagy súvisiace s nákupom nelegálnych látok. Výskumníci si v rámci vyšetrovania vytvorili na Instagrame sedem falošných tínedžerských účtov. 

Ukázalo sa, že algoritmy spoločnosti pomohli fiktívnym maloletým vo veku 13 až 17 rokov spojiť sa s drogovými dílermi, ktorí tvrdia, že predávajú extázu, Xanax a fentanyl. Posledný menovaný je podľa CDC 50-krát silnejší ako heroín.

Šéf Instagramu dnes vypovedá

Výsledky prieskumu prichádzajú v čase, keď sa šéf Instagramu Adam Mosseri pripravuje na stredajšie vypovedanie pred senátnym výborom. Ten sa ho bude pýtať na potenciálne negatívny vplyv Instagramu na deti. Riaditeľka TTP kongres vyzvala, aby položil otázku, či Mosseri umožňuje deťom používať Instagram a či sleduje ich aktivitu.

Dostať sa k drogovému dílerovi vraj trvá len 20 sekúnd, stačia na to dve klepnutia. Na odhlásenie sa z appky je pritom potrebných päť klepnutí. 

Sociálna sieť len včera ohlásila sériu zmien, ktoré majú ochrániť neplnoletých. Patrili medzi ne rodičovská kontrola, ktorá rodičom umožní obmedziť čas, ktorý deti strávia na Instagrame, možnosť zakázať označovať osoby mladšie ako 16 rokov, ak ich tieto osoby nesledujú, a funkciu s názvom „daj si pauzu“.

Domov
Zdieľať
Diskusia