Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. novembra 2021, 8:39
Čas čítania 0:50
Eduard Starkbauer

Tri štvrtiny detí v Európe zažili počas športových tréningov urážky, týranie či zneužívanie

Tri štvrtiny detí v Európe zažili počas športových tréningov urážky, týranie či zneužívanie
Zdroj: Pixabay/volně k užití
NEWS ŠPORT
Uložiť Uložené

Väčšina obetí sú chlapci. Až 44 % detí zažilo počas tréningu či súťaže aj fyzické násilie.

Výsledky štúdie, ktorú zorganizovala britská Edge Hill University v spolupráci s programom Erasmus+, sú znepokojivé. Až 65 % dospelých respondentov v nej spomína, že ako deti trpeli pri tréningoch a športových zápoleniach psychologickým násilím. Psychologické násilie môže mať rôzne podoby od slovného ponižovania až po zdanlivo nevinnú ignoráciu dieťaťa a jeho snaženia.

Profesor sociológie športu a hlavný autor štúdie Mike Hartill tvrdí, že „takéto výsledky sú mimoriadne závažné. Aj keď sme boli v nedávnej minulosti svedkami mnohých medializovaných prípadov zneužívania detí, až teraz môžeme jasne vidieť celkový rozsah problému“.

zranenie, dieťa, leukoplast
Zdroj: Pexels/Ksenia Chernaya

Denník Liberation si všíma, že autori štúdie oceňujú zvýšenú pozornosť venovanú sexuálnemu násiliu. Tí jedným dychom dodávajú, že rovnaké odsúdenie autoritami si zaslúži aj to psychologické. 

Odporúčané
Psychologička: Niektorí moji klienti berú traumatizujúce situácie ako úplne bežné veci. „Len som občas dostal na zadok,“ hovoria Psychologička: Niektorí moji klienti berú traumatizujúce situácie ako úplne bežné veci. „Len som občas dostal na zadok,“ hovoria 15. októbra 2021, 9:30

Osobnú skúsenosť s fyzickým násilím v prieskume spomenulo 44 % respondentov, pochádzajúcich z Rakúska, Belgicka, Nemecka, Rumunska a Veľkej Británie. Tých spájalo to, že boli vo veku od 18 do 30 rokov a ešte ako deti sa aktívne venovali športu. Jedným zarážajúcim výsledkom je aj vyššia miera výskytu násilia pri deťoch z etnických menšín. Výsledky hovoria až o 76, 9 %.

Autori štúdie rozhodne nechcú odradiť deti od športovania. Naopak, uvádzajú že väčšina detí si fyzické aktivity spája s pozitívnymi pocitmi (85 %). Apelujú skôr na športové organizácie a ich povinnosť postarať sa o psychické aj fyzické zdravie svojich detských zverencov.

Domov
Zdieľať
Diskusia