Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2021, 20:30
Čas čítania 2:49
Martin Adam Pavlík

RECENZIA: The North Water

RECENZIA: The North Water
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY COLIN FARRELL THE NORTH WATER
Uložiť Uložené

Túto päťdielnu minisériu na HBO GO si rozhodne nenechaj ujsť.

Ak si chceš trocha oddýchnuť od priemerných a lacných „netflixoviek“ a máš chuť na niečo skutočne prvotriedne, večer postav na čaj, zakry sa dekou, zapni si HBO GO a nechaj sa unášať Severnými vodami. Necelých päť hodín ti ubehne tak rýchlo, že sa ani nestačíš spamätať.


Čaká ťa poriadne krvavá a drsná plavba loďou naprieč až desivo prázdnou arktickou pustatinou s poriadnymi zvermi na palube. Päťdielna miniséria The North Water v réžii štyridsaťosemročného Andrewa Haigha je adaptáciou knihy britského spisovateľa Iana McGuira.

The North Water HBO GO
Zdroj: HBO GO

Nič pre slabé povahy

Rozpráva príbeh zasadený do Veľkej Británie počas päťdesiatych rokov 19. storočia, keď sa z barov vyháňali povaľači veľkou tvrdou palicou v tvare bejzbalky a keď v tmavých a špinavých uličkách navždy mizli opilci pre pár drobných. Čo je však to najdôležitejšie? 

Kapitán Brownlee (Stephen Graham) dáva dokopy posádku ľudí na výpravu do Arktídy s cieľom získať množstvo veľrybieho tuku a tuleních kožušín (áno, čaká ťa niekoľko skutočne krvavých scén, v ktorých zabíjajú zvieratá). 

The North Water
Zdroj: HBO GO



Medzi členmi je aj bývalý vojenský chirurg Patrick Sumner (Jack O’Connell), ktorý sa prihlási ako lodný lekár, či tajomný harpunár Henry Drax (Colin Farrell), s ktorým sa neradno zahrávať. Dokáže totiž človeku len tak pre potešenie podrezať hrdlo či rozmliaždiť hlavu kameňom. Nehovoriac o tom, čo robí s bezbrannými tuleňmi.

Introvertný intelektuál verzus chladnokrvný zabijak 

Každý z nich má iný pohľad na život a vyrastal v iných podmienkach. Zatiaľ čo Sumner je plachý a introvertný intelektuál čítajúci v kajute Homéra, Drax je bezočivý a zlovestný primitív, brutálny zabijak bez akýchkoľvek morálnych či etických zásad.

Majú teda diametrálne odlišnú minulosť aj povahu, a i keď sa spočiatku vzájomne rešpektujú, respektíve tolerujú, čoskoro medzi nimi dochádza ku skutočnému konfliktu, ktorý môže mať fatálne následky pre celú loď. Ako sa to však skončí, si už radšej pozri sám, stojí to za to.

The North Water
Zdroj: HBO GO



Zabudni na dohladka oholeného Colina Farrella s tehličkami na bruchu a všetky jeho úlohy, v ktorých stvárnil takmer nesmrteľného pištoľníka a hrdinu. Tu ho s dlhými mastnými vlasmi, hustou bradou, veľkým pupkom a žltohnedo-čiernymi zubmi takmer nespoznáš. Predvádza však jeden zo svojich najlepších výkonov.

Úchvatný vizuál a ponurá atmosféra

The North Water ťa vtiahne už od prvých minút úchvatným vizuálom a takisto dôkladne budovanou ponurou atmosférou, z ktorej ťa bude neraz poriadne mraziť po celom tele. Pohľady na ľadové útesy si budeš chcieť zarámovať do obývačky a kamerové obraty Nicolasa Bolduca v štýle Benoîta Debieho ti zase privodia riadny závrat.

No a detaily na zúfalé tváre mrznúcich zlomených mužov snažiacich sa prežiť ti pripomenú, ako sa máš na tom gauči zabalený v deke dobre. Už v prvej časti cítiť vo vzduchu akési neviditeľné zlo, čo vyvoláva, veľmi vydarene, u diváka neistotu a nepokoj. 

The North Water
Zdroj: HBO GO

Neskôr sa tvorcom pomocou precíznej réžie a skvele prepracovanej psychologickej línie darí autenticky zobraziť bezmocnosť posádky, jej stavy a nálady vo vypätých situáciách, keď ide skutočne do tuhého a človek začne mať tie najtemnejšie myšlienky.

Stotožniť sa s hlavnou postavou lekára Sumnera vôbec nie je komplikované. Najväčšiu zásluhu má na tom presvedčivý herecký výkon skvelého Jacka O’Connella.

Ocitá sa na mieste, kde vlastne nechce byť, a zastupuje síce „dobro“ a pokorného sympaťáka so zmyslom pre spravodlivosť, no kruté podmienky v nehostinnej divočine zmenia čoskoro aj jeho.

Ukážková „jednohubka“

Miniséria The North Water je do veľkej miery nihilistickou polemikou o svete, ľuďoch a bytí. Je o moci, podvodoch, životných cieľoch, utrpení a vyrovnávaní sa s traumami či o sile prežiť. Nejde síce o „ľahké“ pozeranie, no žiaden seriál sa k súčasnému sychravému počasiu vonku nehodí viac. 

Pripomína vydarený seriál s podobnou tematikou The Terror (2018 – 2019) či Revenanta (2015) v réžii Alejandra Gonzáleza Iñárritua, pričom kvalitatívne ostáva niekde medzi nimi. The North Water je ukážková „jednohubka“, ktorú si vďaka bezútešnej a depresívnej atmosfére pravdepodobne už nebudeš chcieť pozrieť znova, no budeš na ňu spomínať v dobrom. 

The North Water
Zdroj: HBO GO


Bez ohľadu na množstvo vyššie uvedených superlatívov seriálu chýba lepšie, emotívnejšie ukončenie. Zatiaľ čo očakávané finále by malo u diváka najviac rezonovať, tu sa akosi stráca popri iných scénach zo skorších dielov, ktoré diváka zasiahnu viac. 

Režisér a scenárista Andrew Haigh mohol zároveň citlivejšie pracovať s flashbackmi, ktoré miestami pôsobia zbytočne mätúco. Žiadali by si dôslednejšiu dramaturgiu. Napriek tomu je miniséria The North Water nepochybne výbornou drámou a dávame jej osem bodov z desiatich.

Ak si film videl, nezabudni ho ohodnotiť v našej databáze.
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia