Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2021, 16:30
Čas čítania 6:20
Adam Novosad

Portugalci zaočkovali vyše 90 % dospelých, ale rúška stále nosia aj vonku. Vycestovali sme do „raja Európy bez covidu“ (Reportáž)

Portugalci zaočkovali vyše 90 % dospelých, ale rúška stále nosia aj vonku. Vycestovali sme do „raja Európy bez covidu“ (Reportáž)
Zdroj: Adam Novosad/Refresher
ZAUJÍMAVOSTI KORONAVÍRUS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Najzaočkovanejšou krajinou Európskej únie je Portugalsko napriek tomu, že má viac ako 10 miliónov obyvateľov. My sme sa vybrali priamo do tejto krajiny, aby sme na vlastnej koži zažili, ako sa žije s covidom, ale bez covidu.

Najzaočkovanejšia krajina Európskej únie leží na opačnej strane starého kontinentu ako Slovensko. Ak by si ráno zašiel na viedenské letisko, po troch hodinách už by si vystupoval v Portugalsku. V krajine, kde dnes neplatia takmer žiadne koronavírusové opatrenia.

Táto európska krajina si počas predchádzajúcich vĺn pandémie koronavírusu veľa vytrpela, ale v médiách sa nespomínala tak často ako Španielsko či Taliansko. Obidve krajiny v prvej aj druhej vlne zaviedli prísne lockdowny, počas ktorých ľudia nemohli opúšťať svoje domovy ani kvôli prechádzke v prírode.

Odporúčané
Iba 19-ročný David odrodí tisíce prasiatok ako vedúci na družstve: Mnohé musím rovno zabiť, ak sa narodia zdeformované (Rozhovor) Iba 19-ročný David odrodí tisíce prasiatok ako vedúci na družstve: Mnohé musím rovno zabiť, ak sa narodia zdeformované (Rozhovor) 21. novembra 2021, 12:30

S tvrdým lockdownom na obzore a v katastrofickej epidemickej situácii sme si povedali, že do Portugalska s viac ako 90-percentnou zaočkovanosťou dospelých obyvateľov sa vyberieme, aby sme na vlastné oči videli, ako to vyzerá v údajnom raji bez koronavírusu.

V Portugalsku sme v mestách Faro, Lagos a Lisabon strávili dohromady 11 dní a počas dovolenkovania sme pozorne sledovali, ako si miestni poradili s vírusom, ktorý koncom januára tohto roka zabíjal tisícky ich krajanov týždenne.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kde všade sme sa po Portugalsku počas 11 dní motali.
  • Čo nám v Portugalsku z hľadiska pandémie udrelo do očí ako prvé.
  • Ako vakcinačnú kampaň vzal do rúk známy admirál z ponoriek.
  • Čo bolo podľa admirála kľúčové do vakcinačnej kampane nezaťahovať.
  • Ako je možné, že od nás nikto nikde nevyžadoval covid pas.
  • Čo je potrebné na vstup do reštaurácií, barov či klubov.
  • Ako to, že rúška vonku nenosia len seniori, ale aj tínedžeri.
  • Do akej miery sme si všimli prítomnosť polície v uliciach miest.
  • Prečo by Slováci nemali byť ako severania, ale radšej ako Portugalci.
Ľudia čakajúci na charakteristickú električku v Lisabone.
Ľudia čakajúci na charakteristickú električku v Lisabone. Zdroj: Adam Novosad/Refresher

Keď máš zaočkovaných nad 90 percent dospelých obyvateľovKeď sa na prelome rokov 2020 a 2021 naprieč Európou začalo očkovať, Portugalsko sa držalo priemeru celej Európskej únie, ale vo chvíľach, keď ostatné krajiny začali spomaľovať, Portugalci si hrdo vystáli rady pred očkovacími centrami a dnes sa pýšia očkovanosťou dospelých obyvateľov presahujúcou 90 percent. Zaočkovanosť celej populácie je aktuálne 88 percent, uvádza Our World In Data.

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

Za posledných 7 dní je priemerný počet nových prípadov okolo 2 300. Na Slovensku je tento priemer viac ako 10 000 prípadov. Čo sa týka úmrtí, sedemdňový priemer v Portugalsku je 11 obetí, aj keď ide o dvojnásobne veľkú krajinu v porovnaní so Slovenskom, kde je priemer úmrtí 49. 

Pre Slovensko tieto čísla znejú ako utópia, pretože nám do dosiahnutia tohto cieľa chýba okolo 45 percent – dnes máme plne zaočkovaných len 45 percent obyvateľstva.

My sme sa do tejto utópie chceli premiestniť aspoň na chvíľu, aby sme na vlastnej koži zažili svet, kde najväčším obmedzením zostáva len odporúčané nosenie rúšok v interiéri. Nakoniec sme v Portugalsku strávili 11 dní, po ktorých sa nám na Slovensko vracať veľmi nechcelo...

V hromadnej doprave sú rúška samozrejmosťou aj napriek vysokej zaočkovanosti.
V hromadnej doprave sú rúška samozrejmosťou aj napriek vysokej zaočkovanosti. Zdroj: Adam Novosad/Refresher

„Choré,“ zašomreme si v Portugalsku, keď čítame správy z domova

Portugalsko je dnes v čase katastroficky sa zhoršujúcej epidemickej situácie na Slovensku vtipným paradoxom. Zatiaľ čo slovenskí antivaxeri obsadzujú Lidl a nadávajú predavačkám, lebo by mali mať nasadené rúška, ani odchodom do Portugalska sa zázračne nepremiestniš do raja bez korony.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Fakt, že vo svete práve prebieha pandémia, sa ti pripomenie každých pár sekúnd. Kráčame ulicami mesta Faro na juhu krajiny, kam na jeseň najčastejšie ľudia smerujú za slnečnými lúčmi, ktoré už severnejšie dávno zmizli. Teploty sa cez deň pohybujú tesne nad 20 stupňami Celzia, ale na priamom slnku občas zaváhame, či sme sa nepremiestnili do júlového Chorvátska.

Večerné Faro je pri vlakovej a autobusovej stanici takmer ľudoprázdne. Aj keď by nemuseli, na uliciach občas zazrieme ľudí s nasadenými rúškami – po letisku a autobuse prvá pripomienka, že pandémia je v plnom prúde.

Medzitým na displeji telefónu pravidelne vyskakujú notifikácie o tom, čo sa deje na Slovensku. Protest v Lidli, nadávanie zdravotníkom, vyhrážky smrťou známym podporovateľom očkovania. „Choré,“ hovoríme si s úsmevom na tvári, lebo viac ako sedemtisícové prírastky nových prípadov sa rozhodneme ignorovať – sme predsa na dovolenke, ktorá má byť vytúženým únikom zo sivej slovenskej reality.

Útesy Ponta da Piedade neďaleko populárnej destinácie Lagos.
Útesy Ponta da Piedade neďaleko populárnej destinácie Lagos. Zdroj: Adam Novosad/Refresher

Už nemáme koho očkovať, hlási Portugalsko

Portugalsko už začiatkom októbra hlásilo, že spomedzi dospelých obyvateľov prakticky nemá koho očkovať. „Najdôležitejšie je urobiť z tejto veci vojnu,“ vyhlásil počas očkovacej kampane ponorkový admirál Henrique Gouveia e Melo, ktorý si vakcinačnú stratégiu zobral na starosti.

Odporúčané
Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum 10. decembra 2022, 10:00

Vyhlásil, že očkovacia kampaň bude fungovať len vtedy, ak z nej vynecháme politiku a namiesto politikov budú ľudí o očkovaní vzdelávať lekári, analytici aj matematici. Očividne to zafungovalo, vravíme si, keď sa prechádzame po prímorskom meste Lagos, kde by si ťažko hľadal pootvárané vakcinačné centrá v nákupných domoch.

Nestoja pred nimi rady ľudí ako dnes na Slovensku, lebo nám hrozí tvrdý lockdown pre nízku zaočkovanosť. Portugalci si svojím peklom prešli začiatkom roka, keď im za týždeň zomrelo vyše 2 000 ľudí, a vtedy pochopili, že počúvať admirála je rozumnejšie ako čítať amatérske príspevky na Facebooku.

Dezinfekcia rúk je často dostupná aj priamo v uliciach, nielen pri vstupe do obchodov.
Dezinfekcia rúk je často dostupná aj priamo v uliciach, nielen pri vstupe do obchodov. Zdroj: Adam Novosad/Refresher

Nikto od nás nikde nevyžaduje očkovací preukaz

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 106602 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako je možné, že od nás nikto nikde nevyžadoval covid pas.
  • Čo je potrebné na vstup do reštaurácií, barov či klubov.
  • Prečo veľká časť ľudí dodnes nosí rúško aj vonku.
  • Ako to, že rúška vonku nenosia len seniori, ale aj tínedžeri.
  • Ako to vyzerá v plnom portugalskom supermarkete počas pandémie.
  • Prečo sme sa smiali na policajtoch s rúškami a cigaretkou.
  • Do akej miery sme si všimli prítomnosť polície v uliciach miest.
  • Prečo by Slováci nemali byť ako severania, ale radšej ako Portugalci. 
Domov
Zdieľať
Diskusia