Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. novembra 2021, 12:30
Čas čítania 10:48
Adam Novosad

Iba 19-ročný David odrodí tisíce prasiatok ako vedúci na družstve: Mnohé musím rovno zabiť, ak sa narodia zdeformované (Rozhovor)

Iba 19-ročný David odrodí tisíce prasiatok ako vedúci na družstve: Mnohé musím rovno zabiť, ak sa narodia zdeformované (Rozhovor)
Zdroj: so súhlasom Davida Vaculu
ZAUJÍMAVOSTI NEZVYČAJNÉ POVOLANIA
Uložiť Uložené

David Vacula už roky žije v Španielsku, kde pracuje na družstve ako vedúci pôrodníckej sekcie.

„Spoločnostiam vlastniacim farmy sa nechce nakupovať smrtiace injekcie, pretože takýchto nevhodných malých sa narodí veľa. Jedno prasa vie porodiť dvadsať malých, ale reálne sú z nich štyri na zabitie,“ vysvetľuje David Vacula pochádzajúci z Trenčína, ktorý už roky žije v Španielsku neďaleko mesta Zaragoza.

Ak máš aj ty nezvyčajné povolanie, o ktorom by si sa s nami rád porozprával v rozhovore, ozvi sa nám na mail [email protected].

Vo svojich 19 rokoch sa mu podarilo vypracovať na vedúceho pôrodníckej sekcie na družstve, kde sa chovajú tisíce prasiat a tisíce sa každý týždeň narodia. Do Španielska odišiel pred koncom základnej školy, vyučil sa za zootechnika a dnes si podľa vlastných slov na Pyrenejskom polostrove zarába, aby sa jedného dňa mohol vrátiť domov.

My sme sa ho pýtali, ako sa na družstvo dostal, či je práca s tisíckami prasiat adekvátne finančne ohodnotená, ale reč bola aj o vegánstve a usmrcovaní mladých prasiatok krátko po pôrode. „Bol som na viacerých iných farmách, kde som na vlastné oči videl týranie zvierat a nedá sa to poprieť,“ konštatoval David, keď reagoval na otázku o vegánstve.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké povinnosti má David na farme, kde sa chovajú tisíce prasiat.
  • Ako sa dostal do Španielska, keď nemal skončenú ani základnú školu.
  • Kedy musí ráno vstávať, koľko má voľna a ako vyzerá jeho bežný deň.
  • Čo sa deje s mláďatami, keď sa narodia zdeformované.
  • Ako prebieha usmrcovanie mláďat bezprostredne po pôrode.
  • Prečo sú dnes všetky prasacie spermie geneticky upravované.
  • Ako prebieha inseminácia prasiat a prečo majú len jedného samca.
  • Či je spokojný s výplatou, ktorú si za ťažkú drinu odnesie domov.
  • Prečo si dodnes vôbec nezvykol na španielsky životný štýl.
David Vacula
Zdroj: David Vacula

Pracuješ so zvieratami na družstve. Ako by si bežnému človeku vysvetlil, čo je tvoja práca?

Pracujem na družstve s prasatami. Mojou každodennou úlohou je starať sa o pôrody malých prasiatok. Moja pozícia nemá oficiálny názov po slovensky, pretože ju viem povedať len po španielsky.

Mal si už predtým skúsenosti so španielčinou?

Vôbec som nevedel po španielsky, ale nastúpil som na bilingválne gymnázium.

Bolo ťažké dostať sa do kolektívu, keď si nevedel jazyk?

Bolo to ťažké. Najmä v tejto časti Španielska je veľa práce v poľnohospodárstve na družstvách a farmách, kde pracuje veľa imigrantov. Nestretol som však žiadneho Slováka, len pár Ukrajincov, Rusov či Rumunov a potom ľudí z afrických krajín, ako Maroko a južnejšie. Takže zapadnúť do kolektívu pre mňa ako človeka bez znalosti španielčiny bolo naozaj ťažké.

Chováme 2 500 svíň matiek a každý týždeň sa narodí okolo 1 200 malých prasiatok. Minimálne.

Skús mi opísať svoj bežný pracovný deň.

Vstanem a ráno idem do roboty na siedmu. Keď prídem, musím nakŕmiť prasatá, pozrieť, ako sa vyvíjajú pôrody, a skontrolujem mladé. Vyhodím tie, ktoré sú nevhodné na chov, roztriedim ich podľa veľkosti a postupne pripravím na trhanie zubov, strihanie chvosta či nastreľovanie náušníc s číslom, čo sa deje pár dní po pôrode.

Odporúčané
Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl 24. marca 2024, 14:30

V mojej pôrodníckej sekcii zostávajú 28 dní, počas ktorých sa o mladé starám, aby nemali hnačku ani rôzne choroby. A nielen mladé, ale aj matky občas počas pôrodu ochorejú alebo sa im zhorší zdravotný stav. Celá starostlivosť o ich zdravie je počas tohto obdobia na mne.

Ja som na družstve začínal ako umývač a čistič, ale po mesiaci ma povýšili a teraz som už viac-menej vedúci pôrodníckej časti, kde pôsobím. Pracujeme v nej dohromady traja ľudia.

David Vacula
Zdroj: David Vacula

Koľko zvierat chováte na družstve, kde pracuješ?

Chováme 2 500 svíň matiek a každý týždeň sa narodí okolo 1 200 malých prasiatok. Minimálne.

V tvojej pôrodníckej časti zostávajú prasatá 28 dní. Medzitým ti však neustále pribúdajú nové?

Áno, pribúdajú. V utorok odídu, v stredu prídu nové prasatá na pôrod a stále sa to takto točí. Každý štvrtok nakladáme kamión, pretože keď majú 28 dní, presúvame ich do inej sekcie na družstve, odkiaľ po troch týždňoch odchádzajú na druhú farmu. Tam rastú, kým nedosiahnu hmotnosť 120 kíl, a potom putujú na zabíjačku na mäso.

Pôrodnícka sekcia však nie je jedinou časťou družstva. Z čoho všetkého sa skladá?

Prvá sekcia je karanténa, kam prichádzajú mladé prasatá, keď majú dva alebo tri mesiace. V tejto časti zostávajú dovtedy, kým nedovŕšia desať mesiacov, aby sme ich mohli inseminovať. Toto sa deje v sekcii inseminácie, kam prasatá prevezieme, prebehne inseminácia a po troch týždňoch sa na sonde pozrieme, či sú gravidné. Do mojej sekcie nakoniec prichádzajú až pár dní pred pôrodom.

Odporúčané
Dominik je bodyguard, stráži raperov aj deti prominentov: V klube dávam pozor, aby im niekto nehodil niečo do pitia Dominik je bodyguard, stráži raperov aj deti prominentov: V klube dávam pozor, aby im niekto nehodil niečo do pitia 24. marca 2024, 9:30

Ak máte na družstve viac ako 1 000 svíň matiek, ktoré podstupujú insemináciu, aká je jej úspešnosť? Koľko svíň ostane gravidných a koľkým sa to nepodarí?

Na družstve funguje veľmi prepracovaný systém. Prasatá, ktoré sa v mojej pôrodníckej časti vrátia na insemináciu, zvyknú po pár dňoch dostať opäť chuť byť so samcom. Tým, že opustia svoje mladé, netrvá dlho, kým na ich správaní vidíme, že sú pripravené, a rovno znovu prebehne inseminácia.

My máme iba jedného samca, ktorý je obrovský a nehorázne zapácha.

Insemináciu prasiat si zrejme bežný človek predstavuje všelijako. Ako prebieha? Dochádza pri nej aj k priamemu kontaktu samca so samicou?

My máme iba jedného samca, ktorý je obrovský a nehorázne zapácha. Všetky prasatá stoja za sebou v poradí, a keď sa dostanú do potrebného stavu, vidíme, ako stojí bez pohybu, uši jej stoja v pozore a ani nevrtí chvostom. Vtedy do nej treba zaviesť plastovú trubicu a napustiť do nej spermie. To je všetko.

David Vacula
Zdroj: David Vacula

Ty ako vedúci pôrodníckej sekcie musíš rozhodnúť o tom, ktoré malé prasiatko je vhodné na život a vykrmovanie a ktoré rovno zabiješ?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 106370 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa deje s mláďatami, keď sa narodia zdeformované.
  • Ako prebieha usmrcovanie mláďat bezprostredne po pôrode.
  • Prečo sú dnes všetky prasacie spermie geneticky upravované.
  • Ako prebieha inseminácia prasiat a prečo majú len jedného samca.
  • Ako dlho trvá, kým po pôrode môžu samicu znovu inseminovať.
  • Prečo s ním na družstve nepracuje ani jeden Španiel.
  • Či je spokojný s výplatou, ktorú si za ťažkú drinu odnesie domov.
  • Prečo si dodnes vôbec nezvykol na španielsky životný štýl.
Domov
Zdieľať
Diskusia