Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. novembra 2021, 13:08
Čas čítania 1:58
Viktor Kniš

Vláda sprísňuje opatrenia pre neočkovaných. Lockdown pre všetkých zablokoval Richard Sulík

NEWS COVID AUTOMAT VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Sprísňovať mali už v utorok, pre nesúhlas SaS však museli rokovanie o sprísnení opatrení presunúť až na štvrtok.

Covid automat bude po novom prísnejší pre nezaočkovaných, no aj očkovaní budú mať väčšie obmedzenia. S novými opatreniami nesúhlasí strana Sloboda a solidarita, ktorá žiadala viac slobody pre zaočkovaných a ľudí, ktorí covid prekonali. SaS sa hlasovania počas rokovania vlády zdržala. Pôvodne podľa Richarda Sulíka chcelo konzílium odborníkov zaviesť úplný lockdown pre všetkých. 

Nakoniec vraj upravia covid automat tak, aby aj v okresoch mimo čiernej fázy boli maximálne kapacity verejných priestorov nižšie. Hromadné podujatia, športové podujatia a bohoslužby už vo fialovej a červenej budú mať limitné obmedzenia, aj keď doteraz nemali. 

Školy sa v tejto fáze zatvárať nebudú, nebude sa v nich ani sprísňovať režim.

Heger: Opatrenia sú dočasné, lekári vyberajú, koho zachránia a koho už nie

Prísnejšie opatrenia budú dočasné, oznámil predseda vlády. „Robíme to na stabilizovanie kritickej situácie v nemocniciach. Počet hospitalizovaných sa blíži k počtu 3 000, 80 % z nich sú nezaočkovaní,“ vysvetlil Heger s tým, že lekári sa dnes rozhodujú, komu ešte pomôžu a komu už nie. Slovensko nemá kapacity pľúcnych ventilácií, preto zomierajú pacienti s ťažkým priebehom. 

Odporúčané
Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri 21. decembra 2022, 18:26

„Problém v nemocniciach zašiel tak ďaleko, že sú ohrození už aj zaočkovaní pacienti. Odkladajú sa plánované operácie a nemáme dostatočné kapacity sanitiek. Sme v riziku, že po vás nepríde sanitka, lebo práve vezie covidového pacienta. Toto je stav, ktorý chceme zvrátiť,“ vysvetlil premiér Heger. 

Premiér tvrdí, že si skôr prial uvoľnenie opatrení, opak je však pravdou – nový covid automat bude prísnejší. „Je to medzikrok, ktorý sme urobili na základe konzília odborníkov,“ dodal Heger s tým, že aj podľa odborníkov by mali tri týždne prísnych opatrení stačiť, aby sa situácia v nemocniciach stabilizovala. 

Čo bude v covid automate

„Zavádzame covid automat, ktorý výrazne sprísňuje opatrenia pre nezaočkovaných vo všetkých okresoch od červenej farby po čiernu,“ hovorí predseda vlády. „Je to lockdown pre nezaočkovaných“.

Nezaočkovaní budú môcť ísť len do esenciálnych obchodov. 

Oveľa voľnejší režim budú mať očkovaní a tí, ktorí koronavírus prekonali do 180 dní. Budú môcť ísť napríklad do obchodných centier. 

Hromadné podujatia budú len pre zaočkovaných. 

PODROBNEJŠÍ PREHĽAD OPATRENÍ SI MÔŽEŠ PREČÍTAŤ TU.

SaS vraj trucovala, preto prichádzajú opatrenia neskoro

Minister obrany Jaroslav Naď tvrdí, že k sprísneniu opatrení najprv nedošlo, pretože s nimi nesúhlasila strana SaS. Rozhodnúť pôvodne mali už v utorok, strana Richarda Sulíka však pre zaočkovaných žiadala ešte viac voľnosti. 

Odporúčané
Anketa o páde vlády: Mali by sa rozpadnúť, alebo zachovať? Čo by si dal vláde pod stromček? Anketa o páde vlády: Mali by sa rozpadnúť, alebo zachovať? Čo by si dal vláde pod stromček? 15. decembra 2022, 16:00

SaS sa bráni tým, že „nezdržiavali, ale hľadali skutočné riešenia“. Jana Bittó Cigániková a Richard Sulík sa ešte pred rokovaním vlády odfotili na Facebook a verejnosti oznámili, že bojujú za väčšie práva pre zaočkovaných. Uviedli štyri konkrétne dôvody: zaočkovaných je v nemocniciach minimum, oveľa menej roznášajú vírus, štát a poisťovne stoja zaočkovaní menej a nie sú ani dôvodom na rušenie plánovaných operácií.

Minister financií Igor Matovič otvorene označil správanie predstaviteľov strany SaS za nezodpovedné, pripomína mu to vraj ich postoj pred rokom. Vtedy vyzýval koaličného partnera, aby si uvedomil vážnosť situácie. Zdôraznil, že je dôležité, aby sa sprísnené opatrenia schválili na vláde jednohlasne, lebo by tak mali vyšší efekt. Rovnaký názor mal aj minister obrany Jaroslav Naď.

Domov
Zdieľať
Diskusia