Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
18. novembra 2021, 14:23
Čas čítania 3:16
Viktor Kniš

PREHĽAD: Toto je lockdown pre nezaočkovaných, vyhlásil Heger. Vláda predstavila nové opatrenia

NEWS COVID AUTOMAT
Uložiť Uložené

Nezaočkovaní budú smieť ísť len do esenciálnych obchodov. Platí to takmer na celom Slovensku.

COVID automat bude po novom prísnejší pre nezaočkovaných, no aj očkovaní budú mať väčšie obmedzenia. Kompletné znenie COVID automatu zverejní vláda na oficiálnej stránke, platiť by mal od pondelka. 

Strana Sloboda a solidarita s novým COVID automatom nesúhlasí, myslí si, že zaočkovaní majú málo výhod. 

Školy sa zatvárať nebudú, režim zostane rovnaký ako doteraz.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aká je situácia v nemocniciach na Slovensku.
  • Či je pravda, že vláda schválila jemnejšie opatrenia, ako chcelo konzílium.
  • Či je vláda pripravená na ďalšie sprísňovanie.
  • Aké sú najdôležitejšie zmeny v COVID automate.
  • Ako bude polícia vykonávať prísnejšie kontroly a ako pomôže armáda.

Heger: Opatrenia sú dočasné, lekári vyberajú, koho zachránia a koho už nie

Prísnejšie opatrenia budú dočasné, oznámil predseda vlády. „Robíme to na stabilizovanie kritickej situácie v nemocniciach. Počet hospitalizovaných sa blíži k počtu 3 000, 80 % z nich sú nezaočkovaní,“ vysvetlil Heger s tým, že lekári sa dnes rozhodujú, komu ešte pomôžu a komu už nie. Slovensko nemá kapacity pľúcnych ventilácií, preto zomierajú pacient s ťažkým priebehom. 

Odporúčané
PREHĽAD: Vláda schválila núdzový stav, začne platiť od polnoci. Zakáže vychádzanie a zatvorí všetky prevádzky PREHĽAD: Vláda schválila núdzový stav, začne platiť od polnoci. Zakáže vychádzanie a zatvorí všetky prevádzky 24. novembra 2021, 17:07

„Problém v nemocniciach zašiel tak ďaleko, že sú ohrození už aj zaočkovaní pacienti. Odkladajú sa plánované operácie a nemáme dostatočné kapacity sanitiek. Sme v riziku, že po vás nepríde sanitka, lebo práve vezie covidového pacienta. Toto je stav, ktorý chceme zvrátiť,“ vysvetlil premiér Heger. 

Premiér tvrdí, že si skôr prial uvoľnenie opatrení, opak je však pravdou – nový COVID automat bude prísnejší. „Je to medzikrok, ktorý sme urobili na základe konzília odborníkov,“ dodal Heger s tým, že aj podľa odborníkov by mali tri týždne prísnych opatrení stačiť, aby sa situácia v nemocniciach stabilizovala. 

Ak sa situácia náhodou zlepší, pristúpia k zmierneniu opatrení. Heger jedným dychom dodáva, že ak bude budúci týždeň pandemická situácia horšia, lockdown ešte sprísnia. 

Nové opatrenia

„Zavádzame COVID automat, ktorý výrazne sprísňuje opatrenia pre nezaočkovaných vo všetkých okresoch od červenej farby po čiernu,“ hovorí predseda vlády. „Je to lockdown pre nezaočkovaných“.

Oveľa voľnejší režim budú mať očkovaní a tí, ktorí koronavírus prekonali do 180 dní. Budú môcť ísť napríklad do obchodných centier. Hromadné podujatia budú môcť navštevovať len zaočkovaní. 

Aj v okresoch mimo čiernej fázy boli maximálne kapacity verejných priestorov nižšie. Hromadné podujatia, športové podujatia a bohoslužby už vo fialovej a v červenej budú mať limitné obmedzenia, aj keď doteraz nemali. 

Najdôležitejšie body z nového COVID automatu: 

  • Pre neočkovaných obmedzujú od červených okresov všetko, budú môcť navštevovať len esenciálne obchody – lekárne, obchody s potravinami.
  • Pre očkovaných sa sprísňujú hromadné podujatia, bohoslužby a športové podujatia. 50 ich môže na nich byť v čiernom okrese, 100 v bordovom okrese a 200 v červenom.
  • Zaočkovaní nemôžu ísť do reštaurácií ani v čiernom okrese.
  • Hotely budú otvorené iba na dlhodobé ubytovanie a výkon práce.
  • Zaočkovaní nemôžu organizovať svadby a iné večierky ani v čiernom okrese.
  • Zaočkovaní nemôžu ísť do posilňovní ani v čiernom okrese.
heger
Zdroj: TASR

Sú pripravení aj na tvrdý lockdown

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský potvrdil, že ak bude nutné sprísnenie, sú na to vo vláde pripravení. „Tieto opatrenia, ktoré máme teraz, zodpovedajú tomu, čo potrebujeme,” vysvetlil.

Odporúčané
Covid automat: Nezaočkovaní si kúpia len potraviny a lieky, úplnú slobodu nemajú ani zaočkovaní (+ prehľad opatrení) Covid automat: Nezaočkovaní si kúpia len potraviny a lieky, úplnú slobodu nemajú ani zaočkovaní (+ prehľad opatrení) 22. novembra 2021, 6:30

Predseda vlády Eduard Heger doplnil, že netreba chodiť okolo horúcej kaše, a ak si to bude situácia vyžadovať, príde prísnejší lockdown. „Nerobíme to z plezíru, je mi veľmi ľúto, že to musíme robiť. Nebudem hazardovať so životmi občanov, preto sme pristúpili k riešeniu. Uvidíme, ako to zaberie, je to odporúčanie konzília, ale budeme musieť promptne reagovať, ak uvidíme, že tieto veci nezaberajú.”

Pre Hegera je momentálne dôležité obmedziť napríklad športové podujatia, kde mohli byť tisícky ľudí. Predseda vlády vylúčil, že by vláda zaviedla menej prísne opatrenia, ako chceli odborníci. Zároveň naznačil, že vláda má pripravený aj prísnejší variant.

Tvrdý lockdown pre všetkých neprešiel, aj keď o ňom intenzívne podľa Hegera diskutovali.

Lengvarský: Nezaočkovaní budú musieť strpieť obmedzenia

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský tvrdí, že spoločnosť musí chápať, že nezaočkovaní ohrozujú všetkých. „Tí, ktorí sa dali zaočkovať, majú právo na kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Mali by mať možnosť využívať výhody. Nezaočkovaní budú musieť strpieť obmedzenia, čo nás veľmi mrzí, ale verím, že to spoločne pochopíme,“ vysvetlil šéf rezortu zdravotníctva. Opatrenia budú vynucovať. 

„Žiadajte si o to, aby vás v reštaurácii skontrolovali, aby ste si boli istí, že ste v bezpečnom prostredí,“ poradil Lengvarský zaočkovaným. 

Na tlačovej konferencii sa spoločne s predsedom vlády poďakovali zdravotníkom. Vážia si obetu lekárov a zdravotných sestier, ktorí pracujú na covidových oddeleniach. „Zachraňujete aj životy ľudí, ktorí o svoj vlastný život nedbajú,“ povedal Eduard Heger. 

Naď: Budeme nasadzovať aj ďalších vojakov

Ministerstvo obrany urobí všetko pre to, aby v najbližších dňoch mohli nasadiť ďalších vojakov okrem stoviek tých, ktorí sú momentálne v službe a pomáhajú zdravotníkom, hygienikom aj policajtom. 

Odporúčané
Otázky a odpovede: Oslavy v čiernych okresoch zakázané aj pre očkovaných, nezaočkovaní si môžu kúpiť len potraviny a lieky Otázky a odpovede: Oslavy v čiernych okresoch zakázané aj pre očkovaných, nezaočkovaní si môžu kúpiť len potraviny a lieky 18. novembra 2021, 18:02

Minister vnútra Roman Mikulec upozorňuje, že polícia bude ešte dôslednejšie kontrolovať opatrenia. „Budeme postihovať ich porušovanie,“ dodal. Polícia má podľa nového zákona nové možnosti, ako kontrolovať dodržiavanie opatrení a udeľovať sankcie. Za napádanie zdravotného personálu dostanú antivaxeri vysoké pokuty.

Nové možnosti má polícia aj vo vzťahu k prevádzkam. Regionálne úrady verejného zdravotníctva budú v spolupráci s políciou kontrolovať, či prevádzkari kontrolujú COVID pasy. Udeliť môžu pokutu až 5-tisíc eur. 

Domov
Zdieľať
Diskusia