Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Zajo
19. novembra 2021, 10:30
Čas čítania 4:17
Sponzorovaný obsah

Začiatky s turistikou: zisti, čo by ti na žiadnej túre nemalo chýbať

Začiatky s turistikou: zisti, čo by ti na žiadnej túre nemalo chýbať
Zdroj: Unsplash/belettenoir
ŠPORT TURISTIKA
Uložiť Uložené

Nestačia ti len poriadne topánky. Ako sa pripraviť na svoje prvé túry?

Láka ťa útek do hôr, výhľady, ktoré máš len na vrcholoch, a čerstvý vzduch, ktorý by si si najradšej zavrel do fľaštičky? Turistika je jednou z najlacnejších a najdostupnejších aktivít, pri ktorých nastavíš hlavu na letový režim a zároveň si zlepšuješ kondičku. Nevieš však, ako s turistikou začať? V spolupráci s outdoorovým e-shopom Zajo ti poradíme, kam sa môžeš vybrať, aby tam neboli húfy ľudí, čo si máš obliecť aj zobrať so sebou ako desiatu. 

Nakupuj na túru

Základný prvok: dobrá turistická obuv

Loziť po horách v šľapkách alebo obyčajných teniskách naozaj nie je vhodné. Turistické topánky by mali spĺňať dva základné parametre: musia byť pohodlné a funkčné. Na začiatok ti postačia topánky určené na hiking, ktoré nemajú takú tvrdú podrážku ako obuv určená na vysokohorskú turistiku.

Rozhodne ich musíš pred kúpou vyskúšať, ideálne s ponožkami na turistiku. Poriadne si obe zaviaž, prejdi sa po rovine a potom aj po šikmej rovine. Topánky by ťa nemali tlačiť, prsty sa nesmú pri chôdzi dole dotýkať predku a smerom hore sa nesmú vyzúvať. 

turistika, zajo, túra
Zdroj: Zajo

Ideálne je vybrať si topánky, ktoré sú vyššie a máš v nich stabilný členok. Vrchný materiál by mal byť priedušný a nepremokavý. Dôležitá je však aj podrážka – tá by nemala byť úplne rovná, aby sa ti v prípade vlhkých či nerovnomerných povrchov nešmýkalo. Ako sme spomínali, určite si kúp spolu s turistickými topánkami aj ponožky na turistiku. Pomôžu ti predísť otlakom a odvádzajú pot smerom von

Čo si obliecť na turistiku? 

Na turistiku by si si mal zadovážiť základnú výbavu v podobe spodnej vrstvy z merina alebo zo syntetických materiálov, nepremokavú bundu a prípadne vrstvy, ktoré ti poslúžia v zimnom a veternom počasí. Princíp dobrého turistického oblečenia je jednoduchý – musí byť priliehavé a zo správnych materiálov. 

Merino vlna a syntetické materiály fungujú tak, že keď sa spotíš, na rozdiel od bavlny vlhkosť nepohlcujú, ale efektívne odvádzajú smerom von. Merino vlna ťa udrží v teple, aj keď sa spotíš, a v lete sa bude naviazaná vlhkosť odparovať. Pri takýchto spodných vrstvách treba myslieť aj na to, aby boli priliehavé na telo, inak sa ich funkcia stratí. 

turistika, zajo, túra
Zdroj: Zajo


Podľa počasia, v ktorom ideš na turistiku, prispôsobuješ aj svoje oblečenie. Rozhodne by ti však v turistickej výbave nemala chýbať aspoň jedna dobrá flísová bunda, ktorá ťa ochráni pred chladom aj vetrom počas teplejších mesiacov a v zime ti poslúži ako stredná vrstva. Funguje na rovnakom princípe ako vyššie spomínané spodné vrstvy – odvádza vlhkosť, dobre izoluje teplo a na rozdiel od nejakého svetra či bavlnenej mikiny nebude vlhkosť pohlcovať.

Ak ideš na turistiku v chladnejšom počasí či v zime, je lepšie voliť strednú vrstvu z páperia. Samozrejme, že v takom prípade nebudeš mať pod ňou tričko s krátkym rukávom. Vždy je lepšie mať na sebe viac ľahších vrstiev, ktoré dáš prípadne dole, ako sa triasť od zimy. 

Bunda, čo ťa udrží v teple a suchu

Posledným dôležitým kúskom je bunda. Ak s turistikou začínaš, odporúčame ti kúpiť si takú, ktorá bude univerzálnejšia a využiješ ju počas rôznych ročných obdobíNepremokavá bunda vďaka svojej membráne neprepustí dážď a zároveň odvádza vlhkosť z tvojho tela smerom na povrch, kde sa odparuje. 

Vodoodolná bunda ti ponúkne ochranu len pred ľahkým dažďom počas krátkeho času, avšak lepšie odvádza vlhkosť, takže ak máš v pláne chodiť na túry len počas teplých a suchších mesiacov, môže byť pre teba lepšou voľbou. Aj počas teplejších mesiacov ti odporúčame vziať si so sebou do batoha bundu, keďže na horách ťa môže prekvapiť vietor či chladnejšie počasie.

turistika, zajo, túra
Zdroj: Zajo

Čo si zbaliť na turistiku? 

Skôr ako sa začneš baliť, by si si mal zadovážiť praktický batoh vhodný na turistiku. Mal by mať kvalitný chrbtový systém a dostatok popruhov, čo spôsobí rovnomerné rozloženie váhy aj správne odvádzanie potu z chrbta.

Čo si vziať so sebou? 
Všetko sa, samozrejme, odvíja od toho, na akú dlhú turistiku sa chystáš. Ak ideš len na ľahšiu túru, nemusíš si brať 3 litre vody a plný batoh jedla.  

  • Dostatok pitnej vody, prípadne teplý čaj v termoske. Aspoň 1,5 litra na osobu. 
  • Jedlo: snacky, ako napríklad banán, jablko, proteínové tyčinky, prípadne tvrdé syry. Môžeš si pripraviť aj desiatu v podobe chlebíka, rožkov. 
  • Čelovku, svetielko, prípadne telefón so svetielkom. 
  • Mapka, GPS, mobilná aplikácia. 
  • Lekárnička (v textilnom obale) so základnými potrebami: obväz, náplasti, dezinfekcia a pod. Vezmi si prípadne aj vitamíny a minerály ako magnézium, ktoré pomáha pri kŕčoch a únave, či vitamín C. Môžeš si ich však dať aj pred túrou. 
  • Slnečné okuliare a opaľovací krém.
  • Nezabudni ani na doklady, kartičku poistenca a peniaze.

turistika, zajo, túra
Zdroj: Zajo

Kam ísť na turistiku?

V prípade, že máš za sebou skôr dlhšie prechádzky a na poriadnej túre si ešte nebol, vyber si na začiatok nejakú ľahšiu trasu. Treba vedieť odhadnúť svoje sily, aby sa ti nestalo, že v polovici túry nebudeš vládať ďalej. Pri výbere turistickej trasy ti odporúčame nepozerať len na jej dĺžku, ale aj na prevýšenie a terén, v ktorom sa nachádza.

Niekedy môže byť 5-kilometrová túra náročnejšia ako 12-kilometrová, napríklad vzhľadom na vysoké prevýšenie. Pri všetkých turistických trasách na rôznych portáloch zväčša nájdeš informácie, o aký typ túry ide – či je to ľahšia alebo ťažšia turistika, či budeš chodiť prevažne lesom alebo ťa čaká lezenie. 

Ak si chceš užiť výhľady bez húfov turistov, vynechaj všetky „Instagram friendly“ miesta, ako napríklad populárne tatranské vrcholy, Tomášovský výhľad, Devín či Slovenský raj. Aj v týchto lokalitách sú miesta, kam sa môžeš vybrať na turistiku a nebudú tam davy ľudí.

Tipy na túry nájdeš na viacerých turistických weboch, kde si ich môžeš vyhľadávať podľa náročnosti, a niekoľko zaujímavých nájdeš aj na našom webe pod témou Cestovanie po Slovensku. Vybrali sme niekoľko zaujímavých aj nami odskúšaných tipov na výlety aj túry, ktorými môžeš začať svoju turistickú vášeň:

Západné Slovensko 

  • Jelenia hora, okolie Pezinka, Vápenná, Plavecký hrad, Záruby, Haluzická tiesňava  

Stredné Slovensko 

  • Jamské pleso, Batizovské pleso, Skalný hríb – Čertova skala, Manínska tiesňava, Juráňova dolina 

Východné Slovensko 

  • Stratenský kaňon, Muránska planina, Tatranská Lomnica – Lysá Poľana, Sabinov – priesmyk Branisko, Veľký Sokol
zajo
Zdroj: Zajo

Dôležitá je nielen výbava, ale aj príprava 

Oblečenie a výbavu na turistiku, ale aj užitočné informácie nájdeš na webe outdoorového obchodu Zajo. Určite sa treba poriadne obliecť, no netreba zabúdať ani na prípravu, keďže nepremokavá bunda ti nepomôže, ak budeš mať málo vody alebo ti pod vrcholom vypovie unavené telo. Po nákupe výbavy, ešte pred vyrazením do hôr, si skontroluj, či vieš, kadiaľ sa máš na túre uberať, aké bude počasie, prípadne či to dáš. Samotnú túru si hneď lepšie užiješ, keď nebudeš musieť riešiť problémy, ktorým si sa mohol vyhnúť, ak by si sa doma pripravil. 

Navštíviť e-shop
Domov
Zdieľať
Diskusia